Afbeelding

Bron Unsplash

Hier moet je rekening mee houden als Young Adult schrijver

young adult schrijvenSteeds meer auteurs schrijven voor ‘young adults’. Waar dien je als young adult-schrijver rekening mee te houden? Het genre is vrij nieuw, er wordt nog druk gediscussieerd over wat het nu precies inhoudt. Kathy Mathys zocht uit wat young adult boeken met elkaar gemeen hebben voor het komende nummer van Schrijven Magazine en maakte een lijst van 10 onderwerpen én een oefening. Wij lichten alvast een tipje van de sluier.

Door Kathy Mathys

1) Het hoofdpersonage

In sommige verhalen draait het allemaal om een monster of een dier, maar in de meeste YA-romans is de hoofdpersoon een jongere die zichzelf aan het ontdekken is. Hij of zij is op zoek naar iets of naar iemand, naar een manier om te leven. Vaak is het personage met zichzelf bezig. De ontwikkeling van de eigen identiteit staat centraal. Denk maar aan Aza Holmes uit  van John Green. Zij analyseert op obsessieve wijze haar gedachten.

2) Tempo

Het tempo is stevig maar niet altijd. Zo ligt het tempo in bovenvernoemde roman van John Green niet echt hoog. Binnen de psychologische variant van het YA-genre ligt het tempo meestal lager dan bij de variant die verpakt is als avonturenverhaal.

Wil je alles lezen over het schrijven van Young Adult boeken? Je leest het in het komende nummer van Schrijven Magazine dat omstreeks 5 oktober verschijnt. Wil je dit nummer niet missen, maar ben je nog geen abonnee? Profiteer vóór maandag 24 september 16:00 u. van de introductieaanbieding, dan krijg je dit nummer thuis.

Word abonnee   Geef Schrijven Magazine cadeau