Start » Nieuws » Gênante fout door misplaatste quote van uitgever

Gênante fout door misplaatste quote van uitgever

1 Juni 2018

Als de Volkskrant jouw nieuwe boek als ‘verpletterend’ omschrijft, mag je je als uitgever wel in de handjes knijPrometheuspen. Zo’n uitgesproken beschrijving prijkt zonder twijfel op elke reclameposter. Daarom kun je de paniek bij uitgeverij Prometheus wel voorstellen toen bleek dat deze omschrijving niet in de Volkskrant terug te vinden is, terwijl het wél op de posters stond.


De Volkskrant kwam zelf met een artikel waarin ze zelfs het hele bestaan van een recensie over het boek ontkennen. De krant heeft het boek nooit gerecenseerd. Toch heeft uitgeverij Prometheus het woord ‘verpletterend’ niet volledig uit de lucht gegrepen. In een privé-mailwisseling tussen auteur Mano Bouzamours en Volkskrantjournalist Steffie Kouters werd het woord gebruikt toen Bouzamours aan de journalist vroeg wat zij van zijn boek Bestsellerboy vond.

Niet alleen werd het woord uit zijn context getrokken, ‘verpletterend’ kan op meerdere manieren opgevat worden en de journalist noemt het ook onwettig om haar privémail te citeren voor reclamedoeleinden.

Geloofwaardigheid staat op het spel

Prometheus-hoofdredacteur Job Lisman verwijt zichzelf dat er niet eerst gecontroleerd werd of het woord ‘verpletterend’ in de Volkskrant stond voordat ze de reclameposters printten. Een fout als deze brengt de geloofwaardigheid van de uitgeverij namelijk in gevaar.

Plaatsvervangend hoofdredacteur van de Volkskrant, Pieter Klok, gelooft niet helemaal dat het een ongelukje was van Prometheus en vermoedt dat de uitgeverij heeft gekeken hoe ver ze kunnen gaan.

Zelf een quote aanleveren

Prometheus had dit probleem makkelijk kunnen voorkomen. Als er een boek uitgebracht wordt waar (nog) geen lovende recensies over geschreven zijn, dan kan de uitgever ervoor kiezen om zelf een kort pitchtekstje op de reclameposters te publiceren. In dit geval wordt de tekst zonder aanhalingstekens geplaatst, omdat de tekst van de uitgever zelf is.

« terug naar het nieuwsoverzicht

Gerelateerd nieuws:

- Beter leren schrijven? Lees Schrijven Magazine!
- Ook Prometheus komt met Young Adult-uitgeverij: PYA
- Uitgeverij Ploegsma zoekt schrijftalent
- Wie is wie in uitgeversland: De Fontein
- Wie is wie in uitgeversland: Atlas Contact
- Wie is wie in uitgeversland: Meulenhoff


Schrijven

Iedere week het beste van Schrijven Online in je inbox? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief. Boordevol nieuws, tips, aanbiedingen en winacties!

Schrijf je in!
  • De grootste uitdaging voor iedere schrijver: de erotische scène
  • Zo repareer je een haperend plot
  • 8 manieren om taalvouten te voorkomen
  • De 10 schrijfregels van Carolina Trujillo en Henk van Straten
  • Je debuutroman schrijven in New York, Bert Moerman deed het
  • Schrijftips van bestseller auteur Abdelkader Benali
  • Alles wat je moet weten over het schrijven van dialogen
  • De schrijfgeheimen van Ingmar Heytze
  • Waar let een bureauredacteur op?
  • Een nieuwe editie van ons literaire katern Alice met daarin o.a. de winnaars van onze schrijfwedstrijd 'De Bruiloft'

Als je je aanmeldt vóór maandag 25 maart 16:00 u. krijg je dit nummer thuis!

MELD JE AAN