Start » Nieuws » Wie is wie in uitgeversland: Meulenhoff

Wie is wie in uitgeversland: Meulenhoff

14 September 2017

 MeulenhoffMeulenhoff is een bekende naam in de boekenwereld. Deze uitgeverij heeft een lange geschiedenis en richt zich op Nederlandse en vertaalde romans, literaire non-fictie, en poëzie. Je vindt hier internationale grootheden als Gabriel García Márquez en Peter Høeg, maar ook veelbelovende Nederlandse auteurs.

Stijl en kwaliteit

In het fonds van Uitgeverij Meulenhoff zijn stijl en kwaliteit de belangrijkste punten. Er is veel aandacht voor de Spaans- en Portugeestalige literatuur; daarnaast zijn ook Angelsaksische, Scandinavische en Duitse schrijvers vertegenwoordigd. In het Nederlandse fonds zijn auteurs te vinden als Merijn de Boer, Frans van Deijl en Maartje Laterveer. Verder verschijnen er regelmatig poëzie-uitgaven uit binnen- en buitenland. Het non-fictiefonds van Meulenhoff is voornamelijk gericht op psychologie, politiek, maatschappelijke ontwikkelingen, cultuurhistorie, filosofie en religie.

Agathon is de literaire imprint van Uitgeverij Meulenhoff. Naast klassiekers worden hier ook contemporaine schrijvers uitgegeven, zoals Geoff Dyer en Lena Dunham.

Wie zitten er achter Meulenhoff?

Maaike le Noble is uitgeefdirecteur van Meulenhoff Boekerij; uitgever fictie en non-fictie bij Meulenhoff is Paloma Sanchez van Dijck, die ook verantwoordelijk is voor non-fictie bij Boekerij. Acquirerend redacteuren zijn onder andere: Willemijn Peene (non-fictie) en Suzanne Aben (fictie).

Geschiedenis

In 1895 begon J.M. Meulenhoff met het importeren en doorverkopen aan boekhandels van buitenlandse boeken. Het bedrijf groeide, en toen in 1906 begonnen werd met het zelf uitgeven van vertalingen, markeerde dat de start van de uitgeverij Meulenhoff. De imprint Agathon werd in 1973 opgericht. Na de jaren '80 verdween Agathon een tijd van de kaart, maar in 2012 werd de imprint nieuw leven ingeblazen.

Tegenwoordig heeft de uitgeverij een nauwe samenwerking met Boekerij, onder de naam Meulenhoff Boekerij. Dit duo maakt onderdeel uit van de Meulenhoff Lannoo groep samen met Unieboek/Het Spectrum en Terra Lannoo.

Meer weten? Kijk op de website van Meulenhoff.

Met de vele grote en kleine uitgeverijen die het Nederlandse taalgebied rijk is, valt het niet mee om als aanstormend talent je weg te vinden. Wij helpen graag een handje door in deze serie de belangrijkste spelers in uitgeversland aan je voor te stellen.

« terug naar het nieuwsoverzicht

Gerelateerd nieuws:

- Wie is wie in uitgeversland: Boekerij
- Wie is wie in uitgeversland: Kluitman
- Drie tips om meer kans te maken op uitgeven
- Beter leren schrijven? Lees Schrijven Magazine!


Schrijven

Ontvang de gratis nieuwsbrief boordevol tips, aanbiedingen en winacties!

Schrijf je in!
Schrijven
  • 5 essentiële schrijftips van Jonas Jonasson (De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween)
  • Alles over het schrijven van een familieverhaal
  • Zo maak je tijd om te schrijven
  • Stoomcursus literaire non-fictie
  • Wat kunnen romanschrijvers leren van toneelschrijvers?
  • Niet de plot, maar het ritme is essentieel voor een goed verhaal
  • Suspense opbouwen? Doseer je informatie

Dit nummer niet missen, maar nog geen abonnee? Neem vóór maandag 23 juli 16:00 u. een abonnement!

WORD ABONNEE