Start » Nieuws » Wie is wie in uitgeversland: Kluitman

Wie is wie in uitgeversland: Kluitman

24 Augustus 2017

 KluitmanMet meer dan 150 jaar is Kluitman een van de oudste kinderboekenuitgeverijen van Nederland. Het was deze uitgeverij die boeken als Dik Trom en De schippers van de Kameleon op de markt bracht. Tegenwoordig heeft Kluitman ook een imprint voor volwassenen.

Wat geeft Kluitman uit?

Kluitman staat natuurlijk vooral bekend om de grote verscheidenheid aan kinderboeken. Behalve klassiekers als Dik Trom hebben ze ook de bekende griezelserie Kippenvel uitgegeven, diverse jeugdthrillers, en de non-fictie-serie Waanzinnig om te weten. De jonge imprint Pepper Books is gericht op volwassenen en specialiseert zich in 'literaire verhalen voor veellezers' en 'gepeperde' non-fictie over actuele onderwerpen.

Bij wie komt je manuscript?

Piero Stanco is de eigenaar en directeur, Mariska Budding is uitgever van Kluitman en Pepper Books. De acquirerend redacteuren zijn Annemarie Dragt en Paulien Smeulders voor Kluitman, en Linda Crombach voor Pepper Books. Ingezonden manuscripten komen terecht bij de redactie.

Geschiedenis

Uitgeverij Kluitman werd in 1864 in Alkmaar opgericht door Pieter Kluitman, tegelijk met een boekhandel, drukkerij en boekbinderij, die later zelfstandig verder zouden gaan. In 1904 namen zijn zonen Hendrik Pieter en Willem Karel het bedrijf van hem over.

Destijds had de uitgeverij al naam gemaakt met o.a. het succesvolle Dik Trom van C. Joh. Kieviet, en in de volgende decennia kwamen daar titels bij als Pietje Bell en Kruimeltje van Chris van Abkoude en De schippers van de Kameleon van Hotze de Roos. Afgezien van een moeilijke periode in de Tweede Wereldoorlog, ging het Uitgeverij Kluitman grotendeels voor de wind.

Piet Kluitman, zoon van Hendrik Pieter, was het laatste lid van de Kluitman-familie dat bij de uitgeverij werkte. In 1986 verliet hij op 76-jarige leeftijd de uitgeverij, en hij overleed in 2006. Tegenwoordig is de uitgeverij in handen van Piero Stanco. De imprint Blossom Books, voor het young adult-genre, werd opgericht in 2010, en in 2015 volgde Pepper Books. Blossom Books werd per 1 januari 2017 zelfstandig.

Meer weten? Kijk op de website van Kluitman.

Met de vele grote en kleine uitgeverijen die het Nederlandse taalgebied rijk is, valt het niet mee om als aanstormend talent je weg te vinden. Wij helpen graag een handje door in deze serie de belangrijkste spelers in uitgeversland aan je voor te stellen.

« terug naar het nieuwsoverzicht

Gerelateerd nieuws:

- Wie is wie in uitgeversland: Lemniscaat
- Wie is wie in uitgeversland: A.W. Bruna
- 5 soorten humor die je kunt gebruiken in kinderboeken
- Beter leren schrijven? Lees Schrijven Magazine!


Schrijven
  • 5 essentiële schrijftips van Jonas Jonasson (De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween)
  • Alles over het schrijven van een familieverhaal
  • Zo maak je tijd om te schrijven
  • Stoomcursus literaire non-fictie
  • Wat kunnen romanschrijvers leren van toneelschrijvers?
  • Niet de plot, maar het ritme is essentieel voor een goed verhaal
  • Suspense opbouwen? Doseer je informatie

Dit nummer niet missen, maar nog geen abonnee? Neem vóór maandag 23 juli 16:00 u. een abonnement!

WORD ABONNEE
Schrijven

Ontvang de gratis nieuwsbrief boordevol tips, aanbiedingen en winacties!

Schrijf je in!