Afbeelding

Wie is wie in uitgeversland: A.W. Bruna

Wie is wie in uitgeversland: A.W. BrunaA.W. Bruna Uitgevers bestaat in 2018 150 jaar. Van oudsher richt de uitgeverij zich op spannende boeken, maar ook romans zijn in het fonds te vinden, net als non-fictie. Bekende namen zijn bijvoorbeeld Paula Hawkins, Tom Clancy en Liane Moriarty.

Thrillers, romans en non-fictie

De hoofduitgeverij A.W. Bruna richt zich op twee pijlers: thrillers en romans. Denk bij het eerste aan auteurs als Suzanne Vermeer en Tom Clancy, en bij het tweede aan Liane Moriarty en Amanda Hodgkinson. Uitgeverij Signatuur is onderdeel van A.W. Bruna Uitgevers, en in dit fonds worden voornamelijk vertalingen van literaire bestsellers uitgegeven.

Verder heeft A.W. Bruna meerdere imprints gericht op non-fictie. Lev. is het hoofdfonds met non-fictie over diverse onderwerpen. Verder worden onder de naam VIP (auto)biografieën van bekende personen uitgegeven, en zijn er uitgaven in samenwerking met tv-programma's als Wie is de mol? en 24Kitchen.

Wie zitten er achter A.W. Bruna?

Uitgevers bij A.W. Bruna zijn Steven Maat (fictie), Juliette van Wersch (van Uitgeverij Signatuur) en Joost van den Ossenblok (non-fictie). Onder de acquirerend redacteuren zijn Susan Sandérus (fictie) en Erwin Koning (non-fictie).

Geschiedenis

In 1868 werd A.W. Bruna Uitgevers B.V. opgericht door de toen vierentwintigjarige Albert Willem Bruna, die tegelijk een boek-, papier- en muziekhandel in Haarlem overnam. De wegen van uitgeverij en boekhandel scheidden in 1909, en de winkelketen Bruna heeft tegenwoordig dus niets meer met de gelijknamige uitgeverij te maken.
Overigens was Dick Bruna, de beroemde bedenker van Nijntje, een achterkleinzoon van Albert Willem Bruna en was hij vele jaren verantwoordelijk voor de omslagen van veel boeken van de uitgeverij.

Meer weten? Kijk op de website van A.W. Bruna.

Met de vele grote en kleine uitgeverijen die het Nederlandse taalgebied rijk is, valt het niet mee om als aanstormend talent je weg te vinden. Wij helpen graag een handje door in deze serie de belangrijkste spelers in uitgeversland aan je voor te stellen.