Wie is wie in uitgeversland: De Bezige Bij

Als een van de grootste literaire uitgevers in Nederland en Vlaanderen mag De Bezige Bij in dit rijtje niet ontbreken. In het breed georiënteerde fonds vind je bekende auteurs als Harry Mulisch, Remco Campert en Jan Siebelink.

Wat geeft De Bezige Bij uit?

Het fonds van De Bezige Bij houdt geen specifieke literaire stroming aan: er is ruimte voor proza, poëzie en (steeds meer) non-fictie. Dat geldt zowel voor de oorspronkelijk Nederlandstalige boeken als voor vertaald werk, met buitenlandse auteurs als James Joyce, Toni Morrison en Marcel Proust. De enige constante is naar eigen zeggen de hoge kwaliteit van het uitgegeven werk.

Uitgeverij Thomas Rap en Uitgeverij Cargo zijn imprints van De Bezige Bij. Thomas Rap richt zich op literatuur, non-fictie, sport en cabaret, met namen als Youp van 't Hek en A.L. Snijders. Cargo staat bekend om spannende boeken en publiceert verder toegankelijke literaire romans en verhalende non-fictie.

Wie zitten er achter De Bezige Bij?

Francien Schuursma is sinds februari 2017 uitgever van De Bezige Bij. De uitgever van imprint Thomas Rap is Arend Hosman, en bij Cargo is dat Marjolein Schurink. Voor Vlaanderen is de hoofdredacteur van De Bezige Bij Katrijn van Hauwermeiren. Onder de Nederlandse hoofdredacteuren bevinden zich Haye Koningsveld voor non-fictie, Suzanne Holtzer voor fictie en Peter van der Zwaag voor vertaalde literatuur.

Geschiedenis

Het verhaal van De Bezige Bij begint in de Tweede Wereldoorlog met een groepje studenten onder aanvoering van Geert Lubberhuizen. Met verschillende uitgaven financierden zij hun activiteiten in het verzet, met name voor het Utrechts Kindercomité, dat joodse kinderen door de oorlog hielp. De uitgeverij werd in december 1944 officieel opgericht, maar was toen al ruim anderhalf jaar actief. Na de oorlog verhuisde De Bezige Bij naar een pand in Amsterdam waar het vandaag de dag nog steeds gehuisvest is. De zelfstandige imprints Thomas Rap en Cargo werden opgericht in respectievelijk 1999 en 2000.

Meer weten? Kijk op de website van De Bezige Bij.

Met de vele grote en kleine uitgeverijen die het Nederlandse taalgebied rijk is, valt het niet mee om als aanstormend talent je weg te vinden. Wij helpen graag een handje door in deze serie de belangrijkste spelers in uitgeversland aan je voor te stellen.