Start » Nieuws » Wie is wie in uitgeversland: De Arbeiderspers

Wie is wie in uitgeversland: De Arbeiderspers

27 Juli 2017

 De ArbeiderspersDe Arbeiderspers vindt zijn oorsprong in de arbeidersbeweging. Tegenwoordig is het een literaire uitgeverij met in het fonds auteurs als Anna Enquist, Maarten 't Hart, en Paulo Coelho.

Fonds

Het fonds van De Arbeiderspers bevat fictie en non-fictie, proza en poëzie, zowel oorspronkelijk Nederlandstalig als vertaald. Je vindt hier bekende namen als Maarten 't Hart, Gerrit Komrij en Annie M.G. Schmidt, maar ook nieuwe auteurs zoals Anna Enquist en Arthur Japin. Daarnaast heeft De Arbeiderspers veel vertalingen van buitenlandse literatuur uitgegeven, en is het de thuisbasis van Privé-domein, een reeks egodocumenten van literaire auteurs.

Geschiedenis

De Arbeiderspers is ontstaan uit twee uitgeverijen van sociaal-democratische dagbladen, die naar aanleiding van een concurrentiestrijd in 1929 werden samengevoegd. Na een moeilijke periode in de oorlog bloeide de uitgeverij weer op en publiceerde onder andere twintig jaar lang de partijkrant van de PvdA. Vanaf 1969 werd het dagbladgedeelte van De Arbeiderspers stukje bij beetje ontmanteld, maar de boekenuitgeverij kwam toen pas echt goed op stoom.

Al vanaf het begin vormde ook fictie een deel van het fonds, maar pas in de jaren zestig en zeventig ontwikkelde de Arbeiderspers zich tot een belangrijke speler in de Nederlandstalige en vertaalde literatuur. In 2011 werd de uitgeverij samengevoegd met A.W. Bruna en verhuisde naar Utrecht, maar al in 2014 kwam daar een einde aan: De Arbeiderspers is weer terug in Amsterdam als deel van Singel Uitgeverijen.

Meer weten? Kijk op de website van De Arbeiderspers.

Met de vele grote en kleine uitgeverijen die het Nederlandse taalgebied rijk is, valt het niet mee om als aanstormend talent je weg te vinden. Wij helpen graag een handje door in deze serie de belangrijkste spelers in uitgeversland aan je voor te stellen.

« terug naar het nieuwsoverzicht

Gerelateerd nieuws:

- Wie is wie in uitgeversland: Ambo|Anthos
- Hoe weet je of je manuscript goed genoeg is voor een uitgeverij?
- Schrijven Magazine presenteert: literair tijdschrift Alice
- Beter leren schrijven? Lees Schrijven Magazine!


Schrijven
  • 5 essentiële schrijftips van Jonas Jonasson (De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween)
  • Alles over het schrijven van een familieverhaal
  • Zo maak je tijd om te schrijven
  • Stoomcursus literaire non-fictie
  • Wat kunnen romanschrijvers leren van toneelschrijvers?
  • Niet de plot, maar het ritme is essentieel voor een goed verhaal
  • Suspense opbouwen? Doseer je informatie

Dit nummer niet missen, maar nog geen abonnee? Neem vóór maandag 23 juli 16:00 u. een abonnement!

WORD ABONNEE
Schrijven

Ontvang de gratis nieuwsbrief boordevol tips, aanbiedingen en winacties!

Schrijf je in!