Afbeelding

Zo maak je tijd om aan je boek te werken

Bron: Pexels

Zo maak je tijd om aan je boek te werken

Zo maak je tijd om aan je boek te werken Je manuscript staat al tijden ongeopend op je bureaublad, maar naast een drukke werkweek ligt ook nog de afwas op je te wachten, zijn er talloze onbeantwoorde mails en heb je al drie weken niet gestofzuigd. Kortom: een overvolle agenda. Hoe maak je toch tijd om jouw boek af te schrijven? Wij geven je vijf handige tips!

 1.       Sta een uur eerder op

Bijna iedereen is ’s morgens op zijn scherpst, daarom kun je in de ochtend veel werk gedaan krijgen. Sta een uur eerder op, zodat je een uur kan schrijven voor je aan de andere dagelijkse bezigheden begint. ’s Morgens vroeg schrijven heeft een aantal grote voordelen: niet alleen werk je geconcentreerder, ook is je omgeving (waarschijnlijk) rustiger.

2.       Gebruik audio

Een schrijfboekje met je meenemen, is vanzelf sprekend. Maar een minder voor de hand liggende tip is: neem je stem op. Soms heb je veel inspiratie maar geen energie of tijd om alles op te schrijven. Door losse ideeën, concepten of citaten op te nemen, weet je zeker dat je deze niet vergeet. Het voordeel is dat je audio-opnames kunt maken terwijl je andere klusjes doet, zoals de afwas, terwijl je in de auto zit of terwijl je een wandeling maakt.

3.       Werk in blokken

Het kan raadzaam zijn om in tijdblokjes te werken, zo weet je precies hoeveel tijd je kwijt bent en loop je niet het risico om te lang achter de computer te blijven zitten. Werk in blokjes van bijvoorbeeld veertig minuten of een uur. Doordat je weet dat je tijd beperkt is, zal je ook efficiënter te werk gaan.

4.       Werk in etappes

Herschrijven kost veel tijd. Schrijf geen heel manuscript als je onzeker bent over de strekking van je verhaal. Het is verstandig om iemand mee te laten lezen, zeker wanneer je nog geen ervaren schrijver bent. Zo voorkom je dat je veel tijd en aandacht besteedt aan elementen die meteen weer geschrapt moeten worden.

5.       Gebruik Focuswriter of Tree App

Om ervoor te zorgen dat je geen tijd kwijt bent aan afleidingen op je computer, kun je Focuswriter gebruiken. Dit gratis programmaatje creëert een afleidingsvrije zone op je computer om in te werken, zonder pop-ups en zonder mogelijkheid om internet te gebruiken. Je kunt de modus makkelijk in- en uitschakelen. Bovendien kun je via dit programma dagelijkse schrijfdoelen stellen, spelling checken en kun je leuke extra’s instellen, zoals typemachine geluiden. 
Last van een telefoonverslaving? Gebruik dan Tree App, deze app helpt je op een grappige manier om – voor een vooraf ingestelde tijd – geen gebruik te maken van je telefoon.

 Door Lotte van den Elsen