Afbeelding
Bron Pixabay
Bron Pixabay
Schrijven is een leerproces en geen enkele schrijver is hetzelfde. Wel zijn er een aantal algemene valkuilen voor beginnende schrijvers, die makkelijk te vermijden zijn. Deze zes grote fouten ga jij voortaan uit de weg!
Schrijven is meer dan alleen een creatief proces. Er is ook discipline en doorzettingsvermogen voor nodig. Het schrijven van een boek kost een hele hoop tijd. Veel beginnende schrijvers denken dat zij afhankelijk zijn van het wel of niet hebben van inspiratie, terwijl het aanleren van een goede routine net zo belangrijk is voor productiviteit. Maak dus tijd om te schrijven en leer je zelf een goed ritme aan, bijvoorbeeld door op vaste tijden te schrijven.
Veel schrijvers, zeker beginnende schrijvers, zijn onzeker. Dat is normaal en niet alles wat je schrijft is (in een keer) goed. Probeer ondanks deze onzekerheid toch door te gaan met schrijven, zonder jezelf constant te bekritiseren. Teveel zelfkritiek maakt je moedeloos en neemt je plezier in het schrijven weg. Schrijf eerst zonder kritisch te zijn, herschrijven kan altijd nog.
Wanneer je echt graag door wilt breken als schrijver, is er op zich niets mis mee om rekening te houden met een potentieel publiek. Wat ontbreekt er nog op de markt? Wat kun jij met jouw boek aan een lezer bieden?
Het behagen van je publiek moet echter niet je grootste drijfveer zijn om te schrijven, want dan loop je het risico om je eigen stem kwijt te raken. Bovendien is schrijven veel leuker wanneer je schrijft vanuit je eigen passie.
Veel schrijvers zijn ook lezers. Wanneer je begint met schrijven ben je nog zoekende naar je eigen stem, de verleiding is daarom groot om een andere schrijver te gaan imiteren. Pas hier mee op! Soms kan het helpen om tijdelijk te stoppen met boeken lezen.
Een andere misconceptie is dat je het beste kunt gaan schrijven in het genre dat je zelf graag leest. Hier hoef je niet van uit te gaan. Sommige mensen lezen zelf graag klassieke literatuur, maar zijn enorm bedreven in het schrijven van chicklits. Anderen zijn gek op thrillers maar schrijven zelf liever fantasy. Op deze blog staan de favoriete boeken van beroemde schrijvers, in veel van deze lijstjes vind je andere genres dan dat de auteur zelf schrijft. Lezen en schrijven zijn wat dit betreft twee heel verschillende dingen.
Enthousiasme is heel goed, maar wordt niet overmoedig. Wanneer je net begint met schrijven, kun je beter oefenen met korte verhalen in plaats van je direct te storten op een boek van 400 pagina’s. Wanneer je zomaar begint aan een groot project, is de kans groot dat je verhaal halverwege stukloopt en dit kan ten koste gaan van je zelfvertrouwen.
Omdat veel beginnende schrijvers gewend zijn om vooral informatief en ‘zakelijk’ te schrijven, is het in het begin soms lastig om de juiste toon te vinden. Veel beginnende schrijvers vinden het moeilijk om hun tekst boeiend en spannend te maken voor de lezer. Dit komt onder andere omdat zij te vaak een passieve vorm aan nemen, hierdoor wordt de tekst vertraagd. Leer je zelf dus aan om genoeg actieve vormen te gebruiken, dus niet: ‘De deur werd door haar geopend’ maar ‘Zij opende de deur’.
Meld je aan voor de Schrijven Nieuwsbrief.
Mariken Heitman geeft tips! Meld je aan en ontvang dit nummer.
Ervaren redacteur Maria Genova deed voor Schrijven Online meer dan dertig manuscriptbeoordelingen. Lees haar tips in het komende nummer!
Topauteur Herman Koch geeft naar aanleiding van het verschijnen van zijn nieuwe boek advies aan jonge schrijvers. Meld je aan!
Dit nummer niet missen? Neem vóór 24 januari 23:59 u. een abonnement dan ontvang je dit nummer!