Afbeelding

Wie is wie in uitgeversland: Boekerij

Wie is wie in uitgeversland: BoekerijBoekerij is een brede algemene uitgeverij voor verschillende genres: romans, thrillers, fantasy en non-fictie. Hier is bijvoorbeeld het complete werk van J.R.R. Tolkien uitgegeven, maar ook boeken van Santa Montefiori en Philip Kerr.

Gevarieerd fonds

Het fonds van Uitgeverij Boekerij is erg breed. Ze geven verschillende soorten romans uit, van lekker lezen-romans tot integere oorlogsverhalen of erotische romans. Ook het thrilleraanbod is gevarieerd, met literaire thrillers, romantic suspense en actie- en spionagethrillers. De boeken van Tolkien vormen de basis voor het uitgebreide fantasyfonds, waarin allerlei beroemde auteurs te vinden zijn.

Ook wat betreft non-fictie lopen de onderwerpen uiteen, hoewel er een paar subgenres zijn te onderscheiden: waargebeurde levensverhalen van sterke vrouwen, mind-, body- en spiritboeken zoals die van Lisette Thooft, en managementboeken. Maar ook andere onderwerpen komen langs, zoals eten, natuur, muziek en politiek.

Wie zitten er achter de Boekerij?

Maaike le Noble is uitgeefdirecteur van Meulenhoff Boekerij. Haar acquirerende redactie, voor Boekerij Romans en Thrillers, bestaat uit Frederika van Traa en Hajnalka Bata.
Uitgever non-fictie is Paloma Sanchez van Dijck, die ook uitgever is van Meulenhoff (fictie en non-fictie). Onder de acquirerend redacteuren voor non-fictie is Willemijn Peene.

Geschiedenis

Vlak na de Tweede Wereldoorlog werd de Boekerij opgericht in een villa in Baarn. Aanvankelijk bestond het fonds uit populaire fictie, oorlogsromans en damesromans, maar daar werden al snel meer genres aan toegevoegd.

Vanaf de jaren '70 volgde een periode met meerdere fusies en hervormingen. Zo fuseerde de uitgeverij met van Goor, was een tijdlang eigendom van Elsevier, en vormde later met een aantal andere uitgeverijen de Malherbe-groep, die ten slotte fuseerde met de Perscombinatie om PCM Uitgevers te vormen.

Tegenwoordig heeft de uitgeverij een nauwe samenwerking met Meulenhoff, onder de naam Meulenhoff Boekerij. Dit duo maakt onderdeel uit van de Meulenhoff Lannoo groep samen met Unieboek/Het Spectrum en Terra Lannoo.

Meer weten? Kijk op de website van Boekerij.

Met de vele grote en kleine uitgeverijen die het Nederlandse taalgebied rijk is, valt het niet mee om als aanstormend talent je weg te vinden. Wij helpen graag een handje door in deze serie de belangrijkste spelers in uitgeversland aan je voor te stellen.