Afbeelding
Beeld: Pexels
Beeld: Pexels
Uitgeverijen krijgen stapels manuscripten opgestuurd, waarvan maar een heel klein percentage wordt uitgegeven. Hoe zorg je dat jouw manuscript op een positieve manier opvalt? Natuurlijk is het verstandig om je te verdiepen in de uitgeverij en een goede brief mee te sturen, maar er is meer wat je kan doen.
Een manuscript naar een uitgever sturen lijkt in veel opzichten op een sollicitatie, en er zijn dan ook veel van dezelfde adviezen van toepassing: schrijf een foutloze brief, geef aan waarom je de desbetreffende uitgeverij op het oog hebt, en probeer alleen een aparte benadering (denk aan confetti in de envelop) als je héél zeker weet dat de redacteur het zal waarderen. Tip: meestal niet. Hier volgen zeven manieren waarop je wél een streepje voor kunt krijgen.
Veel redacteuren zoeken actief naar nieuw talent, en verhalenwedstrijden zijn een van de plekken waar ze dat vinden. Kijk bijvoorbeeld in het overzicht van schrijfwedstrijden hier op Schrijven Online. Als je een publicatie kunt winnen in een tijdschrift of bundel, is dat een extra voordeel (zie tip 2). Let ook altijd op wie er in de jury zit: misschien is er een redacteur bij van een uitgever die je op het oog hebt.
Als je in de begeleidende brief bij je manuscript kunt verwijzen naar eerdere publicaties, geeft dat alvast een indicatie van de kwaliteit van je werk. Er zijn allerlei literaire tijdschriften waar je verhalen naar kunt opsturen, bijvoorbeeld onze eigen Alice.
Een andere mogelijkheid om te publiceren is het schrijven van columns in een plaatselijke krant of een hobbyblad. Ook dat staat goed op je schrijf-CV, en je hebt alvast een publiek op dat je mogelijk voor je boek zou kunnen interesseren. Kijk hier voor tips voor het schrijven van een goede column.
Niet alleen laat een actieve blog zien dat je kunt schrijven en lezers kunt boeien, je bouwt er ook een publiek mee op. Zeker als je blog te maken heeft met het onderwerp van je boek, kan het een grote plus zijn voor een uitgeverij als je alvast een paar honderd bloglezers als potentiële kopers voor je boek hebt. Kijk hier voor tips om je blog succesvol te maken.
Veel redacteuren zijn actief op social media. Door ze te volgen, kun je erachter komen welke auteurs ze uitgeven en wat hun smaak is, wat in je voordeel zal werken bij het opsturen van je manuscript. Daarnaast kun je praatjes met ze aanknopen op literaire evenementen, bijvoorbeeld de Schrijven Magazine Schrijfdag. Let er wel op dat je je niet opdringt: dat zal eerder een negatief beeld geven van jou en je manuscript.
Zorg dat je in maximaal drie minuten kan uitleggen waar je boek over gaat en waarom een lezer het interessant zou vinden. Niet alleen kun je die korte samenvatting in je begeleidende brief gebruiken, het is ook erg nuttig in een gesprek met iemand die contacten heeft in de boekenwereld.
Zorg dat je weet wat er nog meer gepubliceerd wordt in jouw genre, en kijk met welke boeken en auteurs je jouw manuscript zou kunnen vergelijken. Een van de eerste vragen die een redacteur zich stelt bij het beoordelen van een manuscript is voor wie het interessant zou kunnen zijn. Een vergelijking met andere auteurs geeft niet alleen een snelle indruk van het soort boek, maar ook het potentiële lezerspubliek.
Topauteur Herman Koch geeft naar aanleiding van het verschijnen van zijn nieuwe boek advies aan jonge schrijvers. Meld je aan!
Dit nummer niet missen? Neem vóór 24 januari 23:59 u. een abonnement dan ontvang je dit nummer!
Ervaren redacteur Maria Genova deed voor Schrijven Online meer dan dertig manuscriptbeoordelingen. Lees haar tips in het komende nummer!
Mariken Heitman geeft tips! Meld je aan en ontvang dit nummer.
Meld je aan voor de Schrijven Nieuwsbrief.