Afbeelding
Bron Pixabay
Bron Pixabay
Steeds meer Nederlanders kiezen ervoor om hun eigen boek uit te geven dan dat via een uitgever te doen. Dat is niet heel vreemd: wanneer je het op de juiste manier aanpakt kun je als schrijver veel meer verdienen met je eigen geschreven boek dan wanneer je dit door een andere partij laat doen. Natuurlijk komt hier wel veel bij kijken: je moet bijvoorbeeld zelf zorgen voor het verspreiden van het boek, de promotie omtrent je boek en ga zo maar door. Daarnaast is het handig om rekening te houden met de financiële kant van het uitgeven van je eigen boek. In dit artikel geven we je informatie en enkele tips over de kosten hiervan.
De eerste stap in het stappenplan om een eigen boek uit te geven is om voor jezelf duidelijk te hebben wat het doel is met je boek. Schrijf je voornamelijk hobbymatig en lijkt het je leuk om eens een boek uit te geven of wil je veel verdienen met je boek? Wanneer je slechts een aantal exemplaren laat drukken zonder het doel te hebben hier winst mee te betalen, hoef je niets te regelen met de Belastingdienst. Is dat laatste echter wel het geval, dan is het aan te raden om je in te schrijven bij de KVK als auteur/schrijver. Neem vooral contact op met de Belastingdienst om te vragen wat het handigst is om te doen; je kunt namelijk op die manier als (beginnende) schrijver gebruik maken van een aantal handige én voordelige regelingen. Je moet echter wel aan kunnen tonen dat je minimaal 1225 uur per jaar kwijt bent aan het schrijven of uitgeven van je boek.
Tijdens het schrijven van je boek zul je zelf nog niet veel kosten tegenkomen wanneer je dit helemaal zelf doet. Met uitzondering van al die kopjes koffie die je nodig hebt tijdens het schrijven natuurlijk! Pas wanneer je je boek wilt laten checken op spelling, lay-out, inhoud en meer moet je beginnen met het kijken naar het financiële plaatje. Check eerst je netwerk: is er iemand die je kan helpen met het grafisch design van je boek? Of ken je een copywriter of eindredacteur die een spellingcheck wil doen? Misschien kunnen jullie iets voor elkaar betekenen. Ook via internet kun je gemakkelijk professionele hulp zoeken bij het klaarstomen van je boek. Denk hierbij ook aan hulp nadat je boek er eenmaal is, zoals een goede promoter of marketeer.
Op het eerste gezicht lijkt het dus nog allemaal aardig mee te vallen wat je aan (extra) kosten kwijt bent om je eigen boek uit te geven. Het is in ieder geval wel aan te raden om een potje te hebben waar je uit kunt putten wanneer je bepaalde zaken moet uitbesteden. De grootste rekening zul je krijgen van de drukker, het drukken van een compleet boek is behoorlijk prijzig. Bepaalde boeken zijn echter goedkoper dan anderen: een boek met alleen zwarte tekst is bijvoorbeeld minder duur dan een boek met veel foto’s in kleur. Hierbij is het overigens wel handig om te weten dat je alleen kleurtoeslag betaalt voor de pagina’s waar daadwerkelijk kleur wordt afgedrukt. Het is verstandig om vooraf verschillende drukkerijen met elkaar te vergelijken zodat je zeker weet dat je voor de juiste drukkerij kiest. Op voordeliger uit te zijn kun je misschien zelfs een kijkje nemen bij een buitenlandse drukkerij: met name in landen in het Oostblok kun je goedkoop je boek laten drukken. Let hierbij wel op de langere levertijd.
Wanneer je boek er eenmaal is moet je je boek op verschillende manieren promoten én op diverse platforms aanbieden voor verkoop. Er zijn verschillende websites, waaronder grote webshops zoals bol.com waar je terecht kunt wanneer je een eigen boek hebt geschreven en deze wilt verkopen. Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om alles in eigen beheer te verkopen; je kunt bijvoorbeeld je eigen webwinkel starten waar je je boek online verkoopt. Of zorg voor een fysieke winkeltje aan huis of in een ander pand waar jijzelf of iemand die voor jou werkt je boeken verkoopt. Wil je liever niet thuis met veel contant geld zitten dan is het aan te raden om een mobiel pinapparaat aan te schaffen bij de verkoop van je boek thuis. Deze kun je al voor een lage prijs huren en op die manier gebruiken tot wanneer jij dat wilt.
Meld je aan voor de Schrijven Nieuwsbrief.
Ervaren redacteur Maria Genova deed voor Schrijven Online meer dan dertig manuscriptbeoordelingen. Lees haar tips in het komende nummer!
Topauteur Herman Koch geeft naar aanleiding van het verschijnen van zijn nieuwe boek advies aan jonge schrijvers. Meld je aan!
Dit nummer niet missen? Neem vóór 24 januari 23:59 u. een abonnement dan ontvang je dit nummer!
Mariken Heitman geeft tips! Meld je aan en ontvang dit nummer.