Afbeelding
Foto door Fabian Blank op Unsplash
Foto door Fabian Blank op Unsplash
Een winkelier kan op zoek gaan naar goedkopere leveranciers of kan overschakelen naar een voordeliger kassasysteem. Een schrijnwerker kan ander hout gebruiken en een fietsenmaker kan kiezen voor duurzamer materiaal die hij minder snel moet vervangen. Maar hoe een schrijver zijn kosten kan verlagen? Dat is niet altijd even duidelijk. Wij geven alvast vijf tips mee om ook als schrijver je kosten zo laag mogelijk te houden.
Als schrijver heb je waarschijnlijk heel wat abonnementen lopen, gaande van internet tot telefonie en de gekende AOV-verzekering. De concurrentie zit nooit stil en wat vandaag misschien voordelig is, is dat volgend jaar niet meer. Controleer daarom jaarlijks of je wel nog bij de beste aanbieder zit en, indien het verschil voldoende groot is, durf dan ook eens over te stappen naar een andere speler.
Natuurlijk gaat dit lang niet voor iedere schrijver op, maar heel wat schrijvers investeren grote budgetten in het aankopen van boeken en magazines. Vooral bij non-fictie blijkt dat vaak broodnodig te zijn, aangezien informatie natuurlijk wel cruciaal is. Toch zien we dat ook fictie schrijvers wel al eens materiaal aankopen, bijvoorbeeld om de verhoopte inspiratie eindelijk op te doen. Als schrijver weet je natuurlijk ook zelf wel dat boeken allesbehalve goedkoop zijn. Overweeg daarom om boeken uit te lenen of te raadplegen in de bibliotheek. Dat kan een lokale bibliotheek zijn maar evenzeer de bibliotheek van een universiteit. Tijdverspilling? Ga dan misschien eens een dagje werken in de bib en geef jezelf de tijd om goede informatie op te zoeken, zo bespaar je al snel heel wat euro's.
Toegegeven: het hoort een beetje bij onze eerste tip. Maar omdat het verschil tussen energieleveranciers soms erg groot is, hechten we er toch heel wat extra belang aan. Vaak is het niet eenvoudig om te vergelijken omdat energie aanbieders soms heel wat extraatjes aanbieden. Maak voor jezelf dan ook de afweging of die extra's, zoals bijvoorbeeld een meter die je energieverbruik in kaart brengt, wel de meest interessante optie zijn. Ga dus gewoon energie vergelijken via een online vergelijkingstool en pik er toch gewoon de goedkoopste energieleverancier uit.
Alleen overstappen naar een goedkopere energieleverancier zal natuurlijk nog niet dé grote omwenteling betekenen. In de praktijk kies je daarom ook voor energiezuinige toestellen. Het licht in je kantoor kan bijvoorbeeld perfect een spaarlamp zijn en bij het kopen van een nieuw beeldscherm kies je dan weer voor een energiezuiniger model. En oja: door in de lokale bib te werken bespaar je natuurlijk extra uit, althans als je er met de beentjeswagen heen kan.
Wanneer je in contact staat met een opdrachtgever, moet de telefoon heus niet altijd God wezen. Gebruik toch gewoon eens Skype: het is handiger, duidelijker en bovendien hoef je die hoge telefoonkosten niet te dragen. Eerlijk is eerlijk, toch?
Mariken Heitman geeft tips! Meld je aan en ontvang dit nummer.
Dit nummer niet missen? Neem vóór 24 januari 23:59 u. een abonnement dan ontvang je dit nummer!
Topauteur Herman Koch geeft naar aanleiding van het verschijnen van zijn nieuwe boek advies aan jonge schrijvers. Meld je aan!
Meld je aan voor de Schrijven Nieuwsbrief.
Ervaren redacteur Maria Genova deed voor Schrijven Online meer dan dertig manuscriptbeoordelingen. Lees haar tips in het komende nummer!