Start » Nieuws » Essentieel in het schrijfproces: keuzes maken

Essentieel in het schrijfproces: keuzes maken

2 November 2018

Als je aan een verhaal of roman wil beginnen, moet je keuzes maken. Je kunt geen 20 hoofdpersonages opvoeren en je hoofdpersoon kan maar beter niet worstelen met 20 problemen. Maar hoe maak je keuzes? In het komende nummer van Schrijven Magazine helpt de onvolprezen Kathy Mathys je op weg. 

Door Kathy Mathys

Er bestaan schrijvers die geen idee hebben of wat ze aan het schrijven zijn een kinderboek wordt of juist een thriller of een horrorverhaal. De meesten weten het wel en kiezen duidelijk voor een bepaald genre. Het is handig dat je weet of je voor kinderen schrijft of volwassenen (al zijn veel kinderboeken ook geschikt voor volwassenen). Door beslissingen te nemen, sluit je bepaalde pistes uit. Dat kan benauwen maar het kan ook opluchten. Een overdaad aan ideeën kan te overweldigend zijn.

Zet je schrijversoog aan

In deze fase van het schrijfproces is het belangrijk om je 'schrijversoog aan te zetten'. Je hebt bijvoorbeeld besloten om een roman te schrijven over een diepzeeduiker die niet enkel de oceanen wil redden maar ook het meisje op wie hij verliefd is. Je zal zien dat er allerlei dingen op je pad komen die te maken hebben met vissen. Lees die artikelen over oceaanvissen in de krant, lees de liefdesrubrieken in magazines. Maak eindelijk eens werk van het bezoek aan het aquarium met je neefje. 'Whatever I can get my hands on,' antwoordde Jennifer Egan toen ik haar vroeg naar haar inspiratiebronnen. Haar schrijversoog staat altijd aan.Het hele artikel lezen? Je vindt het in het decembernummer van Schrijven Magazine.
Nog geen abonnee? Meld je vóór maandag 3 december 16:00 aan, dan ligt dit nummer omstreeks 14 december in je brievenbus.

MELD JE AAN


« terug naar het nieuwsoverzicht

Gerelateerd nieuws:

- Beter leren schrijven? Lees Schrijven Magazine!
- 5 tips om op schrijfideeën te komen
- Hoe Roald Dahl op zijn ideeën voor verhalen kwam
- Laat je ideeën met elkaar ‘seksen’
- Een boek schrijven: hoe versnel je het schrijfproces?


Schrijven

Iedere week het beste van Schrijven Online in je inbox? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief. Boordevol nieuws, tips, aanbiedingen en winacties!

Schrijf je in!
  • Carry Slee onthult haar schrijfgeheimen
  • Waarom je niet moet wachten met je debuut
  • Schrijftips van John Boyne (De jongen in de gestreepte pyjama)
  • Wat verdient een schrijver aan een boek? (En hoe eerlijk is dat)
  • 9 (te) gekke manieren om inspiratie op te doen
  • Ontdek waarom je van je leven een schrijf-mijnenveld moet maken. 
  • Interview met Simone van der Vlugt
  • Tips door Bregje Hofstede en Saskia de Coster, ze schreven allebei boeken die uitblonken in originaliteit en kwaliteit. Hoe deden ze dat? 
  • We spraken Sabine van den Berg over haar carrière, prozawerk, de liefde voor het schrijven van gedichten en over studenten zonder talent
  • Uitblinken in Spoken Word en/of Performance Poetry?

Als je je aanmeldt vóór maandag 27 mei 16:00 u. krijg je dit nummer thuis!

MELD JE AAN