Afbeelding

Bron Pexels

Essentieel in het schrijfproces: keuzes maken

Als je aan een verhaal of roman wil beginnen, moet je keuzes maken. Je kunt geen 20 hoofdpersonages opvoeren en je hoofdpersoon kan maar beter niet worstelen met 20 problemen. Maar hoe maak je keuzes? In het komende nummer van Schrijven Magazine helpt de onvolprezen Kathy Mathys je op weg. 

Door Kathy Mathys

Er bestaan schrijvers die geen idee hebben of wat ze aan het schrijven zijn een kinderboek wordt of juist een thriller of een horrorverhaal. De meesten weten het wel en kiezen duidelijk voor een bepaald genre. Het is handig dat je weet of je voor kinderen schrijft of volwassenen (al zijn veel kinderboeken ook geschikt voor volwassenen). Door beslissingen te nemen, sluit je bepaalde pistes uit. Dat kan benauwen maar het kan ook opluchten. Een overdaad aan ideeën kan te overweldigend zijn.

Zet je schrijversoog aan

In deze fase van het schrijfproces is het belangrijk om je 'schrijversoog aan te zetten'. Je hebt bijvoorbeeld besloten om een roman te schrijven over een diepzeeduiker die niet enkel de oceanen wil redden maar ook het meisje op wie hij verliefd is. Je zal zien dat er allerlei dingen op je pad komen die te maken hebben met vissen. Lees die artikelen over oceaanvissen in de krant, lees de liefdesrubrieken in magazines. Maak eindelijk eens werk van het bezoek aan het aquarium met je neefje. 'Whatever I can get my hands on,' antwoordde Jennifer Egan toen ik haar vroeg naar haar inspiratiebronnen. Haar schrijversoog staat altijd aan.



Het hele artikel lezen? Je vindt het in het decembernummer van Schrijven Magazine.
Nog geen abonnee? Meld je vóór maandag 3 december 16:00 aan, dan ligt dit nummer omstreeks 14 december in je brievenbus.

MELD JE AAN