Een ochtend bij Schrijfcafé Amersfoort

In Nederland alleen al zijn meer dan 50 Schrijfcafés te vinden. Hoe verloopt zo’n bijeenkomst nou eigenlijk? Schrijven Online was op 12 september te gast bij Schrijfcafé Amersfoort in bibliotheek Eemland.

Op een zonnige maandagochtend verzamelen 9 deelnemers zich in de hal van bibliotheek Eemland in Amersfoort. Het Schrijfcafé, dat georganiseerd wordt door Jolanda Oudijk, vindt elke tweede maandag van de maand plaats. Sommige deelnemers komen regelmatig en kennen elkaar en de schrijfcoach al, maar deze ochtend zijn er veel nieuwe gezichten. Na een voorstelrondje gaat de groep aan het schrijven.

Schrijfopdrachten rond een thema

Aan een rustige tafel tussen de boeken begint de groep aan hun eerste schrijfopdracht: lijstjes maken. Eén lijstje met dingen die ze gezien hebben tussen het opstaan en het Schrijfcafé, en één lijstje met dingen waar ze blij van worden. Als iedereen klaar is met schrijven delen ze de lijstjes met elkaar. Een simpele oefening om het oog voor detail te trainen en inspiratie op te doen op alternatieve wijze.

Na de openingsopdracht gaan ze aan de slag met het thema van deze ochtend: het spoor. Rondom dit thema, dat op allerlei manieren te interpreteren is, heeft Oudijk verschillende schrijfopdrachtjes verzonnen. Bijvoorbeeld de cascade. Iedereen krijgt een uniek houten symbooltje, bijvoorbeeld een vogeltje of een blad. Dit symbool moeten ze feitelijk beschrijven – tot er een onbewuste associatie wordt gemaakt met een herinnering. Zodra dit ‘geheugenluikje’ opengaat, moet deze herinnering beschreven worden in plaats van het symbooltje. Na afloop delen de bezoekers hun teksten, wat vaak verrassende en ontroerende verhalen zijn. Deze opdracht laat zien hoe groot de kracht van de associatie is en dat dit soort oefeningen een enorme bron van inspiratie kunnen zijn.

Schrijvers van alle niveaus

In de pauze leren de bezoekers van het Schrijfcafé elkaar wat beter kennen. Er wordt open gesproken over de geschreven teksten en de motivatie om naar het Schrijfcafé te komen. Opvallend is de verscheidenheid bij de deelnemers. Sommige schrijven veel poëzie of verhalen, andere doen eigenlijk niets met schrijven in hun vrije tijd. Hierdoor zit er veel verschil in het schrijfniveau, maar dat maakt weinig uit bij het Schrijfcafé. Iedereen is welkom en de focus ligt op plezier, niet op het schrijven van een meesterwerk. Wat de deelnemers wel gemeen hebben met elkaar, is dat ze allemaal plezier hebben van lezen en schrijven.

Het spoor

Passend bij het thema is de volgende opdracht een woordenspoor. Na gestart te zijn met het woord spoor schrijft iedereen vijf woorden op die beginnen met de laatste letter van het voorgaande woord. Eén van deze woorden gebruiken ze daarna om een sprintje te schrijven: vijf minuten alles opschrijven wat er in je opkomt, zonder te stoppen. Ook deze oefening helpt om met je associatievermogen een verhaal of tekst op gang te brengen. Hierop volgt nog een vergelijkbare oefening, zeven minuten freewriten aan de hand van een foto van een spoorweg.

Ter afsluiting schrijft de groep een elfje over de schrijfochtend of een onderwerp naar keuze.

Iedereen is welkom

Bij het Schrijfcafé is iedereen welkom, ongeacht het niveau, waardoor niemand onzeker hoeft te zijn. Een keerzijde is hiervan is dat de wat meer ervaren schrijver zich misschien niet erg uitgedaagd voelt. Inhoudelijk is er geen feedback op de tekst en techniek: het draait echt om het persoonlijke schrijfproces en het delen van ervaringen. Wel leer je verschillende schrijfoefeningen en ontdek je bronnen van creativiteit op plekken waar je die zelf misschien niet zou zoeken. Voor een ontspannen ochtend schrijven is een Schrijfcafé zeker een bezoekje waard.

Bij jou in de buurt

Overal in Nederland zitten Schrijfcafés, bijvoorbeeld in Alkmaar, Utrecht, Breda, Groningen en Gouda. Kijk hier voor een overzicht van locaties. Er worden maandelijks nieuwe Schrijfcafés gestart, dus de kans is groot dat er altijd wel eentje bij jou in de buurt zit.

Door Marije Catsburg

Techniek