Meld je aan voor de Schrijven Nieuwsbrief.
Dit zijn de subgenres van fantasy
Fantasy is een genre met magische en bovennatuurlijk elementen die in de echte wereld niet bestaan. Denk hierbij aan vuurspugende draken of epische gevechten vol magie. Vaak spelen de gebeurtenissen zich af in een denkbeeldige wereld waar de schrijver zelf de regels heeft bedacht. Binnen het genre fantasy bestaan veel subgenres die allemaal net even anders zijn. Wij zetten ze voor je op een rijtje.
Low fantasy en urban fantasy
Low fantasy speelt zich af in de wereld zoals wij die kennen, ook wel de primaire wereld genoemd, maar kent wel fantastische elementen. Die elementen kunnen van alles zijn. Denk aan magie, goden of magische wezens. Het is eigenlijk een fictionele versie van de echte wereld. Voorbeelden hiervan zijn Harry Potter en de Percy Jackson-boeken. Urban fantasy valt hier weer onder, maar is een specifieker subgenre. Het speelt zich af in een stedelijke, moderne setting en vindt vaak plaats tussen de 19e en 20e eeuw. Dit in tegenstelling tot low fantasy dat zich ook in landelijke of historische omgevingen kan afspelen. Alle urban fantasy is low fantasy, maar niet altijd andersom. Een populair voorbeeld van urban fantasy is de Shadowhunter-serie. Die boeken spelen zich af in New York waar halfengelen vechten tegen demonen om de mensen in de stad te beschermen.
Magical realism
Dit genre lijkt op low fantasy, maar is weer net anders. Bij magical realism speelt het verhaal zich ook af in de echte wereld, en bestaat er ook een magisch element. Het verschil met low fantasy is dat bij magical realism het magische element een normaal onderdeel is van onze wereld. Als je het Shadowhunter voorbeeld neemt, dan zouden bij magical realism de halfengelen geen geheim zijn, maar als normaal worden beschouwd. Dit genre vervaagt de grens tussen fantasie en werkelijkheid. Ook literaire boeken gebruiken wel eens magische elementen om het thema kracht bij te zetten. Voorbeelden van dit genre zijn Het onzichtbare leven van Addie Larue van V.E. Schwab of Het leven van Pi van Yann Martel.
High fantasy en epic fantasy
Het belangrijkste kenmerk van high fantasy is dat het zich afspeelt in een alternatieve, fictieve wereld. De schrijver heeft de wereld waarin het verhaal zich afspeelt compleet zelf verzonnen. De verhalen beslaan vaak meerdere dikke boeken, er komen veel personages in voor en magie en/of fictieve wezens spelen een belangrijke rol. Thema’s zoals goed vs. kwaad en de wereld redden komen vaak voor. Een bekend voorbeeld hiervan is de Grisha-trilogie van Leigh Bardugo. Hierin krijgt de hoofdpersoon magische krachten en moet ze vechten tegen de kwade macht in het land. Epic fantasy heeft dezelfde kenmerken als high fantasy, maar de lengte van de boeken en series zijn vaak nog langer. De werelden zijn uitgebreider en ingewikkelder. Denk bijvoorbeeld aan Game of Thrones en The Lord of the Rings.
Fantasy romance
Bij fantasy romance is de romantiek niet zomaar een subplot, maar heeft het een grote invloed op het hoofdverhaal. Low- of high fantasy kunnen ook romantiek bevatten, maar het verschil is dat het daar meer op de achtergrond speelt. Bekende voorbeelden zijn de Hof van Doorns en Rozen-serie van Sarah J. Maas of de Uit Bloed en As-serie van Jennifer L. Armentrout.
En nog een paar
De hierboven genoemde zijn de grootste genres binnen fantasy, maar er zijn nog meer kleinere subgenres. Denk bijvoorbeeld aan paranormale fantasy (Twilight), portal fantasy (Narnia) of historische fantasy (Outlander). Zo kan je nog best lang doorgaan, maar binnen de bovengenoemde subgenres kan je alle fantasy boeken indelen.
Elk nummer een nieuw schrijfthema.
55% korting voor abonnees van Schrijven Magazine!
Abonnees profiteren van extra voordelen.