Afbeelding

De leukste schrijfwedstrijden van mei en juni 2020

Pixabay.com

De leukste schrijfwedstrijden van mei en juni 2020

Terwijl we in crisis thuis zitten, worden er nog steeds volop schrijfwedstrijden georganiseerd. Hier vind je een overzicht van de leukste, met voor ieder wat wils.


Schrijf een kinderverhaal en win 1000 euro

Uitgeverij Averbode publiceert al 90 jaar de serie 'Vlaamse Filmpjes': dit zijn geen letterlijke filmpjes, maar korte verhalen in pocketformaat voor kinderen van 10-13 jaar. Jaarlijks worden deze verhalen geselecteerd via de wedstrijd van de Averbode Verhalenprijs. Zowel nieuwe als gevestigde auteurs mogen een onbeperkt aantal inzendingen opsturen. Een volwassen jury bepaalt de voorselectie, maar kinderen uit het vijfde en zesde leerjaar kiezen het winnende verhaal.

Deadline: 25-05-2020

Wie: Uitgeverij Averbode

Winnen: De winnaar ontvangt een geldprijs van 1000 euro. Het winnende verhaal en andere verhalen uit de voorselectie worden uitgebracht als Vlaams Filmpje.

Website: https://www.averbode.be/Pub/vlaamsefilmpjes

Bedank medewerkers in de coronacrisis met een UKV

Wil je graag iets terugdoen voor alle cruciale medewerkers in de coronacrisis? Schrijverspunt organiseert een ultrakorte verhalenwedstrijd om deze medewerkers te bedanken. Je schrijft een aantrekkelijk verhaal of gedicht van exact 100 woorden (inclusief de titel) waarin zo'n cruciale medewerker centraal staat. Het is de bedoeling dat je een fictieverhaal schrijft met een begin, midden en het liefst een verrassend eind. Gedichten zijn eventueel ook toegestaan, maar een bedankbrief dus niet.

Deadline: 31-05-2020

Wie: Schrijverspunt

Winnen: De 50 beste verhalen en gedichten worden opgenomen in de bundel 'Bedankt!' De auteur van het 'allerbeste' verhaal wint een boekenpakket.

Website: https://www.schrijverspunt.nl/schrijfwedstrijd-100-woorden

Je eigen Bouquetverhaal schrijven

Harlequin is op zoek naar verslavende Bouquetverhalen! In samenwerking met het lees- en schrijfplatform Sweek organiseert ze daarom de #BouquetSchrijfwedstrijd. Maak een gratis account aan op Sweek, publiceer je verhaal hoofdstuk voor hoofdstuk of in één keer en zorg ervoor dat hij vóór de deadline af is. Het verhaal moet 20.000-25.000 woorden bevatten en zich afspelen in één van de volgende drie locaties:

  • Sjeikdom
  • Koninkrijk
  • Italië

Ook moet het een echt Bouquetverhaal zijn: een vlot leesbaar liefdesverhaal met een gelukkige afloop over een jonge vrouw die halsoverkop verliefd wordt op een machtige alfaman.

Deadline: 30-05-2020

Wie: Harlequin en Sweek

Winnen: De 3 eerste prijswinnaars ontvangen ieder 500 euro en hun verhalen worden gebundeld in een boek dat door Harlequin wordt uitgegeven. Verder krijgen alle 10 finalisten een goodiebag met leuke verrassingen en een uitnodiging voor de prijsuitreiking.

Website: https://blog.sweek.com/nl/harlequin-sweek-bouquetschrijfwedstrijd/

Kies een personage en verzin 'wat voorafging'

Verzin jij graag van alles over je medepassagiers in het openbaar vervoer? In de bijzondere schrijfwedstrijd 'Wat voorafging...' van 18.02 Publishing kun je deze fantasieën de volle loop laten. Op de website wordt een spannende beginsituatie geschetst, waarin 15 personages zich in een metro bevinden. Lees het goed, laat het op je inwerken en verdiep je dan in één van deze personages: wie is hij of zij en hoe is diegene in de metro terechtgekomen? Alle deelnemers schrijven naar deze beginsituatie toe: je verzint dus wat eraan voorafging, niet hoe het afloopt. Naar verwachting zullen er minstens 8 winnaars worden uitgekozen die bij elkaar minstens 10 van de personages een eigen verhaal zullen geven. Dit hoeft geen spannend verhaal te zijn: alle fictiegenres zijn welkom, zo lang je binnen 2000-4000 woorden blijft. Het einde zal op basis van de winnende verhalen worden geschreven door Miranda van der Steen.

Deadline: 17-05-2020

Wie: 18.02 Publishing

Winnen: Alle winnaars worden opgenomen in de bundel en krijgen hier een exemplaar van.

Website: https://1802publishing.nl/schrijfwedstrijden/schrijfwedstrijd-2020/

Een gedroomd verleden: nostalgisch schrijven

Zin om een nostalgisch verhaal te schrijven? De Stichting Nostalgisch Erfgoed organiseert de wedstrijd 'Een gedroomd verleden' met als opdracht: schrijf een kort verhaal van maximaal 1500 woorden met als onderwerp nostalgie, het idealiseren van het verleden. Het verhaal moet zich afspelen tussen 1840 en 1940. Het is de bedoeling dat de schrijver 'nostaligiseert': je schept dus een nostalgische sfeer met behulp van stijl, beelden, details en onderwerp. Denk aan een Steampunkverhaal, een 'rags to riches' Charles Dickenspastiche of een verhaal dat zich afspeelt in een (Brits) landhuis.

Deadline: 15-06-2020

Wie: Stichting Nostalgisch Erfgoed

Winnen: 500 euro

Website: https://www.nostalgienieuws.nl/wedstrijd-een-gedroomd-verleden.html