Afbeelding

Literair nieuws 29 april

Foto: Pexels

Literair nieuws: Nieuwe Lord of the Flies verfilming, 3PAK moet jongeren aan het lezen krijgen

Breng jezelf in één keer op de hoogte van het belangrijkste literaire nieuws.


Daniëlle Bakhuis, Johan Fretz, Pepijn Lanen en Floor van het Nederend moeten jongeren aan het lezen krijgen

De Boekenweek voor Jongeren is dit jaar van 18 t/m 27 september en staat in het teken van ‘In een boek kan het wel’. Daniëlle Bakhuis, Johan Fretz, Pepijn Lanen en Floor van het Nederend schrijven drie korte verhalen en een graphic novel genaamd 3PAK. Boekwinkels, bibliotheken en scholen geven tijdens de Boekenweek voor Jongeren duizenden exemplaren van 3PAK gratis weg aan leerlingen in de bovenbouw, van (v)mbo tot vwo.

Daniëlle Bakhuis schrijft YA-thrillers en vertelt over het project: “Ik hou ervan om verhalen te bedenken die schuren met de werkelijkheid. Vreemde, absurde, enge verhalen die niet gebeurd zijn, maar wel kúnnen gebeuren. Juist tijdens het lezen van die verhalen kan je je fantasie de vrije loop laten. Het is geweldig om op die manier te experimenteren en het gesprek aan te gaan met jongeren. Waar lijkt dit verhaal op jouw leven? Hoe zou jij reageren?”

Pepijn van Lanen ken je misschien beter als rapper, maar hij is ook tekstschrijver. “De wereld lijkt soms een dorre woestijn maar tussen de pagina’s kan letterlijk alles bloeien.”

Bron: Boekenweek voor Jongeren

Zweedse schrijver Per Olov Enquist (85) overleden

Per Olov Enquist, onder meer bekend van zijn historische roman Het bezoek van de lijfarts, is afgelopen zaterdag op 85-jarige leeftijd overleden. 

Enquist bracht zijn eerste boek, Het kristallen oog, in 1961 uit. Het succes kwam drie jaar later met zijn eerste historische roman: De vijfde winter van de magnetiseur. Enquist werd meerdere keren als kandidaat voor de Nobelprijs genoemd. Enquists bekendste boek werd Het bezoek aan de lijfarts over een Duitse arts die rond 1770 de Deense koning bijstaat. De arts weet de macht naar zich toe te trekken en begint een liefdesrelatie met de koningin. Zijn laatste titel was Het boek der gelijkenissen, dat in 2013 werd uitgebracht.


Enquist kampte al langer met een slechte gezondheid. Zo leed hij aan hartfalen en werd hij in 2016 getroffen door een beroerte. In Nederland werden ruim 100.000 boeken van Enquist verkocht.

Bron: NU.nl

Script nieuwe Lord of the Flies verfilming geschreven door Patrick Ness

Het wereldberoemde boek Lord of the Flies wordt opnieuw verfilmd. Patrick Ness gaat het verhaal herschrijven voor Warner Bros., meldt The Hollywood Reporter vrijdag.

Het boek van William Golding is al drie keer op het witte doek verschenen. Bij deze nieuwe verfilmingen verzorgt jeugdboekenauteur Patrick Ness het script. Ness schreef eerder het script van A Monster Calls, gebaseerd op zijn eigen boek. De Italiaanse regisseur Luca Guadagnino neemt de regie op zich. Hij brak door met de regie voor de film Call Me By Your Name, gebaseerd op het gelijknamige boek van Andre Aciman.

Lord of the Flies gaat over een groep Britse schooljongens die na een vliegtuigongeluk als enige overlevenden op een onbewoond eiland stranden. De groep valt uiteen: één groep probeert de orde te bewaren, terwijl de andere vervalt in wreedheid. Wanneer de nieuwe verfilming wordt uitgebracht, is nog niet bekend.

Bron: NU.nl

Henny Corver krijgt de Filter Vertaalprijs 2020

Henny Corver won met haar vertaling van Pelgrim langs Tinker Creek van Annie Dillard de Filter Vertaalprijs 2020. De uitreiking verliep anders dan anders, namelijk via YouTube. 

Volgens de jury slaagt Corver erin om alle ‘nietige details’ die de jonge Dillard opmerkt, ziet of zich herinnert, in sprankelend, rank Nederlands voor ogen te toveren. De vertaalster ontvangt 6.000 euro.


Bron: Tzum.info

Uitgeven