Afbeelding

Vrouw in een kledingwinkel

Foto: Burst via Pexels

De beschrijving van het uiterlijk van mijn personage lukt niet – 3 oplossingen!

Voelt de beschrijving van je personage aan als een afvinklijstje waarin je vertelt over de haar- en oogkleur, de lengte en kleding? Of ontkom je niet aan clichés, hoe hard je ook je best doet? Deze week in de rubriek ‘Schrijfproblemen’: 3 oplossingen om jouw uiterlijkbeschrijvingen te verbeteren!


Oplossing 1: Gebruik de omgeving of objecten

Sta eens stil bij de plek waar je het personage beschrijft. Die kan invloed hebben op de kleding die ze dragen, maar vooral ook op hoe ze zich gedragen. Een jonge studente kan zich prima thuis voelen in een collegezaal, maar zich ongemakkelijk voelen als ze met haar opa naar de golfbaan gaat waar hij alle andere pensionado’s kent. Beide situaties zullen een andere beschrijving opleveren. 

Objecten kunnen hierbij ook een rol spelen. Stapt Hans uit een dure Mercedes of heeft hij een shirt aan met het logo van zijn favoriete band? Misschien wel beide! Dan wil de lezer zeker meer weten.

Oplossing 2: Limiteer je niet tot het hier en nu

Je kan spelen met de tijd. Wanneer je personages elkaar al langer kennen, kan de beschrijving teruggrijpen op vroeger. Bijvoorbeeld: twee ex-hartsvriendinnen komen elkaar na jaren tegen. Er is dus een geschiedenis, die ongetwijfeld invloed zal hebben op hoe de een de ander zou beschrijven. Als je wil zeggen dat Hannah haar lippen bloedrood heeft gestift, verander het dan in haar gestifte lippen waren de kleur van de bramenjam die Hannahs moeder altijd maakte. De lezer weet meteen meer over hun vroegere vriendschap en je beschrijving is plots creatiever dan ‘haar lippen waren bloedrood gestift’.

Oplossing 3: Laat het personage in beweging komen 

Het kan ook helpen om het personage iets te laten doen terwijl je hem beschrijft. De krant lezen is nog steeds vrij statisch, maar als hij mopperend de pagina’s omslaat omdat er weer niets is geschreven over het milieu, geeft het meer een beeld. Eenzelfde effect kan je creëren door objecten in beweging te laten komen bij je beschrijving. Bruin haar kan voor zijn ogen ‘vallen’ en de jurk ‘wappert’ om haar benen. Je kan hier natuurlijk allerlei creatieve variaties op bedenken. 

Techniek