Afbeelding

Bron Pexels

Bookaroo: nog 2 dagen te gaan

Over minder dan twee dagen valt het besluit of het digitale platform Bookaroo blijft bestaan. Dan weten we namelijk of de oprichters Toine Donk en Daniël van der Meer hun doel hebben gehaald om binnen 15 dagen 10.000 boeken te verkopen via het platform. Om dit doel te halen moeten vóór komende donderdag nog ongeveer 1300 boeken worden verkocht. Hoe zijn de verwachtingen over de haalbaarheid van dit doel? En zijn de lezers tot nu toe tevreden over de levering van hun boeken?

Kennen lezers Bookaroo?

Bookaroo is uitgebreid door de nieuwsmedia besproken. Daarnaast steunen ruim honderd schrijvers het initiatief openlijk. Volgens marketingfacts zou het daarom juist verrassen wanneer het doel om tienduizend boeken te verkopen niet wordt gehaald. Na de lancering van de website werden in twee dagen tijd al zo’n 2500 boeken verkocht. Daarna remde de verkoop af. Bookaroo zelf is hoopvol dat het de doelstelling zal halen, en gebruikt al in de testperiode de meningen van kopers om veranderingen door te voeren.

Thuisbezorgd door boekhandels

Op de sociale media Facebook en Twitter lijkt men tevreden over de levering van de boeken. Soms komen boekverkopers zelfs persoonlijk langs. De boeken die per pakketpost bezorgd worden zijn vaak netjes ingepakt in cadeaupapier. Wel lijken de mensen die op sociale media een bericht plaatsen over hun bestelling vaak juist mensen die de boekhandels toch al een warm hart toedragen. Opvallend is de terugkerende opmerking dat lezers nadien spijt krijgen dat ze niet bij hun plaatselijke boekhandel zijn langsgegaan. Hoewel online bestellen sneller gaat, is een belangrijk nadeel dat de boekhandel dan een marge van 5% over de brutoverkoopprijs moet betalen aan Bookaroo. Wanneer iemand bij de boekhandel langsgaat of iets bestelt via de website van de boekhandel zelf, hoeft de boekhandel geen marge af te dragen.

Helpt Bookaroo de plaatselijke boekhandel wel?

Anderzijds is een wantrouwen voor het nieuwe initiatief zichtbaar. Want helpt Bookaroo de boekhandels echt om meer boeken te verkopen? Of is dit een nobele gedachte die verhult dat Bookaroo winst maken als hoofddoel heeft, ook als dit ten koste gaat van de boekhandels? De marge van 5% over de brutoverkoopprijs die boekhandels aan Bookaroo moeten afdragen lijkt erg laag vergelijken met de 10 tot 15% van andere webwinkels. De kans is groot dat Bookaroo haar marge na verloop van tijd alsnog verhoogt om rendabel te kunnen blijven. En misschien verkleint Bookaroo het bestaansrecht van fysieke boekhandels juist nog verder: om een plaatselijke boekhandel te steunen hoef je de deur niet meer uit.

Bronnen: marketingfacts.nl; Bookaroo

Beeld Pexels

Uitgeven