Afbeelding

Afbeelding: Pexels

Bookaroo: Ja of nee?

Toine Donk en Daniël van der Meer van Das Mag uitgevers hebben een nieuw concept bedacht: Bookaroo. Op deze website kunnen boeken besteld worden die afkomstig zijn uit lokale boekhandels. Op deze wijze proberen zij de lokale boekhandels te steunen, maar tegelijkertijd het gemak van online bezorgen te behouden. De nieuwe site lijkt daardoor een beetje op Deliveroo, een bezorgdienst voor eten, maar dan voor boeken.Bookaroo bezorgdienst boeken

‘Boekwinkels zijn ontzettend belangrijk. Die brengen mensen met boeken in aanraking. Uiteindelijk betekent elke boekwinkel die uit het straatbeeld verdwijnt, weer een billboard minder voor de literatuur’ stelt Donk in een artikel uit de Volkskrant. Bookaroo, zegt Donk, wil de boekhandels ondersteunen.

10.000 boeken als target

Bookaroo is vorige week, op 3 juli 2019 om precies te zijn, gestart met een pilot om 10.000 boeken te verkopen binnen 2 weken. Als zij dit target halen, dan zal de site blijven bestaan en zich verder ontwikkelen. Halen ze de 10.000 boeken niet, dan wordt de stekker uit het project getrokken. Op deze wijze proberen de makers te peilen of het idee vruchtbaar is. Al meer dan honderd schrijvers staan achter het initiatief, waaronder grote namen als Peter Buwalda (die in de Volkskrant een column wijdde aan Bookaroo), Kluun, Herman Koch en Arjen Lubach.

Hoe werkt Bookaroo?

Maar hoe werkt Bookaroo nou precies? Als klant kun je je bestelling plaatsen op de website. Het systeem zoekt vervolgens naar boekhandels bij jou in de buurt en geeft je bestelling door. De boekhandel die als eerst reageert, krijgt de bestelling. Als klant ontvang je het boek op dezelfde of de volgende dag thuis, net zoals bij bol.com. Wanneer geen boekhandel reageert of geen van de boekhandels in de buurt het boek hebben, worden er nog meer boekhandels gevraagd, die iets verder weg liggen. Mocht het ook hen niet lukken, dan wordt de bestelling geplaatst bij het Centraal Boekhuis. Zij zijn het grootste distributiebedrijf in Nederland op het gebied van boeken: zij hebben van bijna elke uitgever boeken op voorraad. De winst van de aankoop wordt dan verdeeld over de verschillende boekwinkels die zich hebben aangesloten bij Bookaroo. Je kunt dus evenveel boeken bestellen als bij bol.com, maar steunt met je bestelling de fysieke boekhandel.

Voordelen van het initiatief

Wat zijn de voordelen van Bookaroo? Het voornaamste doel achter de site, zeggen de oprichters, is dat je de lokale boekwinkel ondersteunt en niet een grote webwinkel als bol.com. Bol.com zou ervoor gezorgd hebben dat veel fysieke boekhandels hun deuren hebben moeten sluiten. Door het initiatief van Bookaroo krijgen boekhandels er veel nieuwe klanten bij, is de gedachte, waardoor de inkomsten weer stijgen.

Een overzichtelijke website

Een ander voordeel is dat uitgevers geen extra kortingen hoeven te geven aan bol.com en zich ook niet aan de strenge afspraken van dit bedrijf hoeven te houden. Bookaroo is één website die vrijwel alle boekhandels bij elkaar heeft staan. Je steunt dus verschillende boekhandels, zonder dat je op zoek hoeft naar webshops van die boekhandels. Daardoor blijft het overzichtelijk. Daarnaast kunnen boekhandels ervoor kiezen je boek zelf te bezorgen, lopend of op de fiets, wat weer beter is voor het milieu. Klanten en boekenhandels tevreden, zou je zeggen.

Nadelen van Bookaroo

Toch is niet iedereen positief over het initiatief. Zo zou Bookaroo vooral bedacht zijn om te concurreren met bol.com, het positieve effect voor fysieke boekhandels zou minder groot zijn dan de oprichters van Bookaroo beweren. Boekenhandels moeten namelijk 5% van hun inkomsten  afstaan aan Bookaroo. Dat zou niet erg zijn als de klanten die bestellen via Bookaroo nieuwe klanten zijn, die normaal niet bij deze boekhandels hun boeken kopen. Maar als de mensen die normaal hun boeken bij de boekhandel zelf kopen voortaan via Bookaroo gaan bestellen, lopen de boekhandels juist omzet mis. Een ander, meer praktisch probleem ligt bij de bezorging. Boekenwinkels moeten nu zelf hun bestellingen rondbrengen of geld betalen voor de verzendkosten van de postdienst, wat weer van hun winst afgetrokken wordt.

Aandacht voor het boekenwinkelprobleem

Al met al is er enorm veel te zeggen over Bookaroo. Het initiatief heeft in ieder geval gezorgd voor veel aandacht aan de problemen van boekenhandels. Mocht je jouw boeken altijd via bol.com hebben besteld, dan is Bookaroo een mooi initiatief. Maar de beste manier om de boekenwinkels te steunen, blijft toch het bezoeken van jouw lokale boekenwinkel.

Door: Anouk van Engelenhoven

Uitgeven