Afbeelding

Vijf bijzondere boekhandels in Nederland

Bron: Dominicanen, Etienne van Sloun

De vijf mooiste boekhandels in Nederland

Vijf bijzondere boekhandels in NederlandEen boekenwinkel in een kerk, een boekenwinkel in een bankgebouw… Deze vijf bijzondere boekenwinkels moet je echt eens bezoeken!


1. Dominicanen in Maastricht

In de eeuwenoude Dominicanenkerk in Maastricht is sinds 2006 een boekenhandel gevestigd. De kerk verloor 200 geleden haar sacrale functie, en sindsdien deed het gebouw dienst als een slangenhuis, fietsenstalling en carnavalstempel.
Tegenwoordig vind je in het gebouw boekhandel Dominicanen (zie foto), met een uitgebreid assortiment aan publieksboeken, muziek en boeken voor professionals. Op het voormalige priesterkoor wordt koffie en lunch geserveerd.
De boekhandel doet tevens dienst als cultureel podium, er vinden regelmatig optredens en debatten plaats. Ook is er een expositieruimte ingericht. Een bezoekje brengen aan deze bijzondere boekhandel? Kijk op de site voor informatie.

2. Savannah Bay in Utrecht

Savannah Bay is een bijzonder boekhandeltje in het centrum van Utrecht. Qua grootte is de winkel niet erg imposant, maar wel qua selectie en geschiedenis. Savannah Bay is namelijk voortgekomen uit de allereerste vrouwenboekwinkel in Nederland: De Heksenkelder (1975). Sinds 1984 zit de winkel onder de naam Savannah Bay (vernoemd naar het gelijknamige toneelstuk van Marguerite Duras) in haar huidige pand aan de Telingstraat. De winkel heeft een ruim assortiment op het gebied van genderstudies en homoseksualiteit. Boekhandelaar Lenneke de Ruijter (bekend van het De Wereld Draait Door boekenpanel) is werkzaam bij deze boekhandel. Zelf een kijkje nemen? Klik hier voor meer info. 

3. H. de Vries in Haarlem

De opengewerkte plafonds, afbladderende verf, het ruwe metselwerk en de kromgetrokken houten balken maken in één oogopslag duidelijk dat het pand van Boekhandel H. de Vries al even meegaat. Binnen schijnt zelfs de oudste brok muur van Haarlem te vinden te zijn.
De boekhandel heeft een mooie ingerichte binnentuin en ruime leestafels.
Ook voor het vakkundige personeel is H. de Vries een bezoekje waard. Hier werkt namelijk de Beste Boekverkoper van het jaar 2012: Daan van der Valk. Hij is tevens ambassadeur van de Independent Bookstoreday.
De boekhandel zelf bezoeken? Kijk hier. 

4. Donner in Rotterdam

In 2014 verbouwde boekhandel Donner een oud bankgebouw aan de Coolsingel tot een boekhandel. Aan de grote, open ruimte kun je de oude functie van het gebouw nog aflezen.
Donner heeft een groot assortimenten in boeken, e-boeken en kantoorartikelen. Ook organiseert de boekenhandel regelmatig schrijversoptredens en andere activiteiten.
De voormalige kluis van de bank is inmiddels omgebouwd tot een bijzonder theater. Een activiteit bijwonen? Kijk op de website.

5. The American Book Center in Amsterdam

Fan van Engelstalige literatuur? Dan kun je in The American Book Center naar hartenlust winkelen. Deze winkel heeft namelijk het grootste assortiment aan Engelstalige boeken en tijdschriften van het vasteland van Europa. Genoeg te kiezen dus!
De winkel is ruim en heeft een mooi, modern interieur. Zelf een kijkje nemen? Bezoek hier de site.

Door Lotte van den Elsen 

Mis je een boekhandel in dit rijtje? Zet het dan in het reactievenster.