Alles wat je als schrijver moet weten over podcasts

podcast schrijvenPodcasts kunnen je verhaal of boek ondersteunen of verdiepen. Maak bijvoorbeeld een hoorspel van je verhaal of bied de lezer historische achtergrondinformatie aan bij je boek. In aflevering 1 van Buiten de gebaande paden leer je alles over het maken van podcasts, van techniek tot script.

Door Vivian Degens

Een podcast is een audio-uitzending waarbij het geluidsbestand op aanvraag wordt aangeboden. De term podcast is een samentrekking van iPod en broadcast (Engels voor uitzenden). Als schrijver kun je podcasts gebruiken als medium voor je verhalen of als manier om luisteraars te informeren over je werk.

In een podcast lees je bijvoorbeeld in elke aflevering een hoofdstuk voor van je verhaal. Je kunt er zelfs een hoorspel van maken als je dat leuk vindt en er genoeg tijd voor hebt. Als je non-fictie of historische fictie schrijft kun je de podcast ook gebruiken om achtergronden van je verhaal te bespreken, zoals het vooronderzoek dat je gedaan hebt.

Stap 1: bemachtig een microfoon

Om met podcasts te beginnen heb je uiteraard apparatuur nodig om je stemgeluid op te nemen. De goedkoopste optie hiervoor is de microfoon van je smartphone. Deze optie is aan te raden als je nog niet eerder een podcast hebt gemaakt, en je nog niet weet of je dit langere tijd wilt blijven doen. Heb je oortjes met een ingebouwde microfoon, en kun je de oortjes inpluggen in je telefoon? Gebruik die dan, want meestal is de opnamekwaliteit van zulke microfoons net iets beter. Je kunt enkele andere opties voor microfoons, met oplopende prijs, vinden via bit.ly/podcastmicrofoons.

Stap 2: bereid de podcast voor met een script

Ook als je een verhaal gaat voorlezen dat je al op papier hebt, is het verstandig om je podcast voor te bereiden.

Het hele artikel lezen? Je vindt het in het komende nummer van Schrijven Magazine. Abonnees krijgen dit nummer omstreeks 4 oktober in de brievenbus.

Ben je nog geen abonnee? Neem vóór maandag 23 september 16:00 u. een abonnement, dan mis je dit nummer niet!

Korting + cadeaus            Korting + het boek Je levensverhaal schrijven: zo doe je dat

BESTEL NU                BESTEL NU