Afbeelding
Foto: Pexels
Foto: Pexels
Een succesvolle schrijver worden is het doel van velen. Toch komt er een hele hoop bij kijken en zijn er karaktereigenschappen en gewoontes die jouw doel een stapje dichterbij brengen!
De eerste stap van een succesvolle schrijver is: lezen. Je weet wat er al geschreven is in je genre, welke trends er zijn verdwenen en welke nieuw zijn. Je leert over verschillende schrijfstijlen, verhaalconstructies en plotelementen. Dat is allemaal enorm nuttig voor het schrijven van je eigen boek!
Wanneer je in de trein zit, luister je gesprekken af. Als je in het park bent, bekijk je de dynamiek van een gezin met jonge kinderen. Op straat neem je de sfeer van de stad in je op. Deze gewoonte kan zomaar een succesvolle schrijver van je maken. Niet alleen geeft het enorme inspiratie, je verhalen zullen er geloofwaardiger en levendiger van worden. Het kan helpen om de details die je opvallen op te schrijven in een notitieboek, maar je zal merken dat de belangrijkste details wel in je hoofd blijven hangen.
Wat maakt een verhaal goed? Wanneer je een boek leest of een serie kijkt, kan jij anderen precies vertellen waardoor het verhaal werkt. Het heeft een geweldige spanningsopbouw, een slimme plottwist of een poëtische schrijfstijl die je meeneemt door de straten van Venetië. Wanneer je deze elementen van een verhaal kan ontleden en beargumenteren, weet je ook hoe je ze moet gebruiken in je eigen verhalen.
In iedere editie van tijdschrift Schrijven Magazine delen we tips, trucs & adviezen van bekende auteurs en schrijfdocenten. Leerzaam!
Nog geen abonnee? Meld je aan!
‘Mijn moeder overleed toen ik zestien was’. Ja, dat is vervelend. Maar het hoofdpersonage is niet de enige, denkt de lezer dan. Jij weet hoe je dit verhaal moet vertellen om wél die gevoelige snaar te raken bij de lezer. Je bouwt de relatie tussen moeder en kind op, geeft de moeder een doel dat ze door het overlijden niet haalt en geeft er allemaal een bitterzoete twist aan. Bij jouw verhaal pinkt de lezer wel een traantje weg.
Een schrijfroutine is belangrijk voor elke succesvolle schrijver. John Grisham zit elke dag achter zijn computer en schrijft elk jaar minstens één boek. Nu is de kans groot dat jij niet fulltime kan schrijven, maar met een gezonde schrijfroutine schrijf je regelmatig, haal je deadlines en zet je stappen naar je doel.
Je weet wat er speelt in de literaire wereld. In ieder geval binnen het vakgebied van jouw genre. Je bent hier oprecht in geïnteresseerd en merkt hierdoor waar je op moet letten bij het schrijven en uitgeven van jouw boek.
Netwerken, netwerken, netwerken. Daarbij gaat het niet alleen om mensen binnen de literaire wereld. Zelfs als je op een feestje van een verre nicht vertelt dat je een boek schrijft, kan dit al voordelen hebben. Je weet nooit wanneer een gast op een feestje iemand kent, die iemand kent, waar jij wat aan kan hebben in je carrière als succesvolle schrijver. Daarnaast wil je uiteindelijk ook je boek promoten als het af is en uitgegeven wordt. Je wil immers dat mensen je boek kopen!
In deze workshop geeft schrijver Rebekka W.R. Bremmer je oefeningen die je kunnen helpen structuur aan te brengen in je verhaal.
“Het zou niet moeten werken, maar het werkt”. Lees het interview in het komende nummer van Schrijven Magazine!
Schrijver en vertaler gaan in discussie! Neem vóór 20 september 23:59 u. een abonnement dan ontvang je dit nummer!
De grootste uitdaging waar veel schrijvers mee worstelen, is hun innerlijke criticus. Lees de tips in het komende nummer!
Neem een abonnement voor 20 september en ontvang dit nummer!