Afbeelding
Bron Pixabay
Bron Pixabay
Voor een schrijver is een eigen website erg belangrijk om boeken te verkopen. Algemene vereisten zijn dat de website goed laadt op mobiele telefoons, dat de website er professioneel uitziet, relevante informatie bevat en dat de informatie duidelijk is gerangschikt onder kopjes. Om te beslissen welke informatie je op je website plaatst, kun je nagaan welk doel je website heeft. Wil je vooral je boeken verkopen? Communiceer je met je lezers? Houd je een blog bij? Hieronder vind je zes onderdelen die samen een succesvolle auteurswebsite vormen.
Of je nu veel of weinig over jezelf in je schrijversrol kwijt wil: plaats een biografie op je website. Doe dat bij voorkeur onder een kopje ‘Over de auteur’. Schrijf in de derde persoon enkelvoud, dus gebruik ‘hij’, ‘zij’ of je (schrijf-)naam. Zo kan de media je biografie ook overnemen en publiceren. Een korte biografie is hiervoor bovendien beter geschikt dan een lange biografie. Daarentegen kan een lange biografie kan interessant zijn voor lezers die je website bezoeken.
Geef ieder boek dat je gepubliceerd hebt een eigen pagina op je website. Plaats de volgende Informatie op iedere boekenpagina: de titel, ondertitel, naam van de uitgever, omslag van het boek, ISBN, aantal bladzijden, een beschrijving van het boek en eventueel citaten uit recensies. Het is ook handig om een link te plaatsen naar een online boekhandel of andere webpagina waar je websitebezoekers het boek kunnen bestellen.
Maak gebruik van een dienst als MailChimp of Constant Contact. Via deze diensten kun je een formulier op je website plaatsen waarmee bezoekers hun mailadres kunnen achterlaten. Ook als je nog niet weet wat je met de mailadressen gaat doen, is de lijst later handig als je een nieuwsbrief of aankondiging wilt verspreiden.
Beslis of je een blog plaatst op je website. Als je kiest voor een blog op je site, is het handig om met de volgende vier punten rekening te houden:
- Schrijf over een onderwerp dat relevant is voor je website
- Schrijf over een onderwerp waar je kennis van hebt.
- Plaats regelmatig een nieuw bericht.
- Zorg dat je blog vindbaar is via sociale media en zoekmachines. Gebruik trefwoorden in de titels van berichten die je op je blog plaatst. Verwijs daarnaast op sociale media naar nieuwe blogberichten.
Een mediapagina bevat informatie die voor de nieuwsmedia bedoeld is. Plaats hier bijvoorbeeld je auteursfoto en foto’s van je boekomslagen. Plaats ook een link naar je contactpagina zodat media je makkelijk kunnen bereiken als ze interesse hebben.
Moedig lezers aan om contact met je op te nemen. De meeste auteurs krijgen niet veel berichten, maar het kan je wel kansen geven als lezers je kunnen bereiken. Vraag niet te veel informatie in je contactformulier. Dat schrikt mensen af. Plaats geen mailadressen of telefoonnummer. Beslis pas nadat je een bericht hebt ontvangen of je contactgegevens met die persoon of instantie deelt.
Hoe ziet een goede auteurswebsite er in de praktijk uit? Om je een indruk te geven volgen hieronder een paar voorbeelden van websites van Nederlandse schrijvers. Op de auteurswebsite van Jan van Mersbergen ligt de nadruk bijvoorbeeld op de zelfgeschreven korte verhalen die bijna iedere dag op de website worden geplaatst. Verder valt op dat de website rustig en overzichtelijk is. Contact opnemen met de auteur is wel mogelijk, maar niet het belangrijkste doel van deze auteurswebsite.
De website van de minder bekende auteur en kunstenaar Ingrid Aanen volgt een striktere opzet. De informatie is overzichtelijk onderverdeeld. Blog, autobiografie, contactpagina en fragmenten uit eigen werk worden naast elkaar gepresenteerd. Deze kopjes kun je bovenaan de website vinden en aanklikken. Klik hier voor meer websites van Nederlandse auteurs.
Bron: Writers Digest
Beeld Pixabay
Topauteur Herman Koch geeft naar aanleiding van het verschijnen van zijn nieuwe boek advies aan jonge schrijvers. Meld je aan!
Ervaren redacteur Maria Genova deed voor Schrijven Online meer dan dertig manuscriptbeoordelingen. Lees haar tips in het komende nummer!
Meld je aan voor de Schrijven Nieuwsbrief.
Dit nummer niet missen? Neem vóór 24 januari 23:59 u. een abonnement dan ontvang je dit nummer!
Mariken Heitman geeft tips! Meld je aan en ontvang dit nummer.