Afbeelding

Bron: Pixabay

6 tips om een sinterklaasgedicht persoonlijk te maken

Een tool gebruiken voor een sinterklaasgedicht kan handig zijn. Maar let wel op dat je gedicht niet al te onpersoonlijk wordt. Juist de mensen en de gezelligheid maken het Sinterklaasfeest leuk. Daarom mag je best initiatief nemen en een gedicht maken waar iemand zich in zal herkennen. Hier 5 tips.

1. Maak een lijstje over de persoon voor wie je dicht

Voor wie je een gedicht schrijft is het belangrijkste om te onthouden. Denk na over wat die persoon typeert. Hoe ziet hij of zij eruit? Wat vindt diegene leuk om te doen? Heeft hij of zij broers en zussen of kinderen? Houd dit lijstje erbij als je begint met dichten, dat kan je inspiratie geven. En als je die persoon nou niet zo goed kent, tik zijn naam dan eens in op Google. Wie weet kun je op zijn of haar Facebookpagina of Instagram-account nog wat leuke weetjes vinden.

2. Denk eerst na over wat je wil vertellen voordat je gaat schrijven

Een lijstje kan handig zijn, maar het kan je ook overspoelen met ideeën waardoor je in het gedicht van de hak op de tak springt. Als je dit wil voorkomen, is het handig om (aan de hand van je lijstje) na te denken over wat je wilt vertellen. Welke boodschap wil je die persoon meegeven? Aan welk thema wil je aandacht geven?

3. Kies een thema en houd je daaraan

Een tip om een sinterklaasgedicht persoonlijk én leesbaar te houden, is om één thema uit te kiezen dat de persoon zal aanspreken. Kies ook voor het thema waarbij je genoeg associaties kan vinden. Houd dit thema voor ogen tijdens het dichten, dat geeft focus. 

4. Maak een lijstje met woorden rondom het gekozen thema

Om het dichten nog makkelijker voor jezelf te maken, kun je een lijstje maken over het gekozen thema. Welke associaties roept bijvoorbeeld ‘schilderen’ bij je op? Wellicht: verf, kwasten, schildersezel en een wit doek. Houd dit lijstje erbij als je gaat dichten, ter inspiratie of om echt elk woord erin te verwerken. 

5. Houd het vriendelijk

Een grapje maken en iemand plagen mag natuurlijk best. Dat brengt een lach op het gezicht van velen. Maar wees je wel bewust van de gevoelens van de persoon voor wie je schrijft. Ligt een bepaald thema gevoelig? Dan kun je wellicht beter niet dat thema kiezen om een grapje over te maken. Vraag je dus af wat diegene kan hebben qua humor en wanneer het te ver gaat. Het moet wel gezellig blijven.

6. Kies een rijmschema of een liedje en ga aan de slag

Op internet kun je verschillende rijmschema’s vinden waar je je aan kunt houden. De bekendste is: aa bb cc dd ee. Als je dit lastig vindt, kun je er ook voor kiezen om een bestaand sinterklaasliedje te herschrijven. Zet er dan in het klein bij dat het gedicht op een melodie kan worden voorgelezen of gezongen. Een garantie voor gezelligheid.

Voorbeeld rijmschema ‘aa bb’

‘Met een kwast in haar hand staat ze te zingen
Over verf, witte doeken en andere dingen

Ja, een zangeres zou ze wel willen zijn
Maar ook het leven van een schilder is oh zo fijn’

Voorbeeld herschreven sinterklaaslied (Zie de maan schijnt door de bomen)

‘Ja die Johan houdt van auto’s
Hij rijdt dan ook vaak lekker door
Dan maken anderen soms foto’s
En houden ze hem een boete voor

Dan denkt Johan: “Krijg toch wat!”
Hij stuurt liever een zak patat
Maar Johan denkt aan zijn kat
Hij rijdt nu rustig, wat een schat’

Dossier