Afbeelding
Sinterklaas
Foto Michell Zappa [CC BY-SA (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0)]
Sinterklaas
Foto Michell Zappa [CC BY-SA (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0)]
Vorige week gaven we je al 5 tips voor het schrijven van een geweldig Sinterklaasgedicht. Maar we zijn er nog niet! Tijd om je gedicht af te maken en te perfectioneren. We geven je nog 5 extra tips waarmee jij straks het mooiste gedicht van de avond hebt.
Zelfs als het een heel zwaar jaar is geweest voor degene voor wie je schrijft: zorg dat er een beetje humor in het gedicht zit. Er mogen best serieuze dingen in staan, maar houd het luchtig. Je wilt niemand aan het huilen maken op pakjesavond. Met pakjesavond geldt: je mag mensen best een beetje op de hak nemen, zeker als je hilarische anekdotes over gênante blunders kunt vertellen.
Bij gedichten is structuur en overzicht belangrijk. Een heel A4 vol regels zonder enkele witregel ertussen, leest niet lekker. Ook voor het rijmschema dat je gebruikt is het nuttig om je tekst op te delen in strofen. Of dat nou delen van drie, vijf of tien regels zijn, is aan jou. Het mooist is wel als elke strofe even lang is en hetzelfde rijmschema volgt.
De Sinterklaassurprise is als een driegangenmenu: het gedicht is het voorgerecht, de surprise het hoofdgerecht en het cadeautje het smakelijke nagerecht. Zorg dat alle drie de delen enigszins op elkaar afgestemd zijn, door in je gedicht alvast te hinten naar wat de surprise kan zijn (als hij nog ingepakt zit) of wat voor cadeautje erin zit. Zonder het te verklappen, natuurlijk. Na het lezen van je briljante gedicht zal de ontvanger vol spanning zijn surprise gaan openmaken.
Allereerst is de lengte van je zinnen belangrijk. Zorg dat ze allemaal ongeveer even lang zijn.
Schrijf:
‘Na weer en wind en storm op zee,
bracht Sint dit cadeautje voor je mee.’
in plaats van:
‘Na zeven weken verdwaald te zijn op de woeste golven van de grote zee,
bracht hij dit cadeau mee.’
Ook de lengte van het gedicht als geheel is belangrijk. Als je in een creatieve bui bent, kun je best vier pagina’s vol schrijven. Maar zeker als je met veel mensen Sinterklaas viert, vinden andere gasten het niet prettig om een uur bezig te zijn met één surprise. Gebruikelijk is een minimum van acht regels en een maximum van ongeveer één A4’tje.
Zoals eerder gezegd is het belangrijk om voldoende witregels te gebruiken door te schrijven in strofes. Kies ook een lettertype dat gemakkelijk leest. Mensen hebben de neiging om voor Sinterklaasgedichten zwierige lettertypen te gebruiken zodat het net lijkt alsof het gedicht door Sint met de hand geschreven is, maar dat leest onprettig. Als je wat creatievers wilt, kun je eens kijken tussen de Wordsjablonen. Vaak zitten er standaard opmaken voor je document bij die leuk zijn ter decoratie van je gedicht.
Door Marije Catsburg
Dit nummer niet missen? Neem vóór 24 januari 23:59 u. een abonnement dan ontvang je dit nummer!
Ervaren redacteur Maria Genova deed voor Schrijven Online meer dan dertig manuscriptbeoordelingen. Lees haar tips in het komende nummer!
Topauteur Herman Koch geeft naar aanleiding van het verschijnen van zijn nieuwe boek advies aan jonge schrijvers. Meld je aan!
Mariken Heitman geeft tips! Meld je aan en ontvang dit nummer.