Start » Nieuws » De finishing touch van je Sinterklaasgedicht: 5 tips

De finishing touch van je Sinterklaasgedicht: 5 tips

19 November 2016

Vorige week gaven we je al 5 tips voor het schrijven van een geweldig Sinterklaasgedicht. Maar we zijn er nog niet! Tijd om je gedicht af te maken en te perfectioneren. We geven je nog 5 extra tips waarmee jij straks het mooiste gedicht van de avond hebt.

Gebruik humor

Zelfs als het een heel zwaar jaar is geweest voor degene voor wie je schrijft: zorg dat er een beetje humor in het gedicht zit. Er mogen best serieuze dingen in staan, maar houd het luchtig. Je wilt niemand aan het huilen maken op pakjesavond. Met pakjesavond geldt: je mag mensen best een beetje op de hak nemen, zeker als je hilarische anekdotes over gênante blunders kunt vertellen.

Schrijf in strofen

Bij gedichten is structuur en overzicht belangrijk. Een heel A4 vol regels zonder enkele witregel ertussen, leest niet lekker. Ook voor het rijmschema dat je gebruikt is het nuttig om je tekst op te delen in strofen. Of dat nou delen van drie, vijf of tien regels zijn, is aan jou. Het mooist is wel als elke strofe even lang is en hetzelfde rijmschema volgt.

Hint naar het cadeau

De Sinterklaassurprise is als een driegangenmenu: het gedicht is het voorgerecht, de surprise het hoofdgerecht en het cadeautje het smakelijke nagerecht. Zorg dat alle drie de delen enigszins op elkaar afgestemd zijn, door in je gedicht alvast te hinten naar wat de surprise kan zijn (als hij nog ingepakt zit) of wat voor cadeautje erin zit. Zonder het te verklappen, natuurlijk. Na het lezen van je briljante gedicht zal de ontvanger vol spanning zijn surprise gaan openmaken.

Denk om lengte

Allereerst is de lengte van je zinnen belangrijk. Zorg dat ze allemaal ongeveer even lang zijn.
Schrijf:
‘Na weer en wind en storm op zee,
bracht Sint dit cadeautje voor je mee.’

in plaats van:
‘Na zeven weken verdwaald te zijn op de woeste golven van de grote zee,
bracht hij dit cadeau mee.’

Ook de lengte van het gedicht als geheel is belangrijk. Als je in een creatieve bui bent, kun je best vier pagina’s vol schrijven. Maar zeker als je met veel mensen Sinterklaas viert, vinden andere gasten het niet prettig om een uur bezig te zijn met één surprise. Gebruikelijk is een minimum van acht regels en een maximum van ongeveer één A4’tje.

Besteed aandacht aan lay-out

Zoals eerder gezegd is het belangrijk om voldoende witregels te gebruiken door te schrijven in strofes. Kies ook een lettertype dat gemakkelijk leest. Mensen hebben de neiging om voor Sinterklaasgedichten zwierige lettertypen te gebruiken zodat het net lijkt alsof het gedicht door Sint met de hand geschreven is, maar dat leest onprettig. Als je wat creatievers wilt, kun je eens kijken tussen de Wordsjablonen. Vaak zitten er standaard opmaken voor je document bij die leuk zijn ter decoratie van je gedicht.

Door Marije Catsburg

« terug naar het nieuwsoverzicht

Gerelateerd nieuws:

- Schrijf je sinterklaas of Sinterklaas?
- 5 tips voor een geweldig Sinterklaasgedicht
- Beter leren schrijven? Lees Schrijven Magazine!
- Deze 3 blunders in een sinterklaasgedicht maak je nooit meer


  • De grootste uitdaging voor iedere schrijver: de erotische scène
  • Zo repareer je een haperend plot
  • 8 manieren om taalvouten te voorkomen
  • De 10 schrijfregels van Carolina Trujillo en Henk van Straten
  • Je debuutroman schrijven in New York, Bert Moerman deed het
  • Schrijftips van bestseller auteur Abdelkader Benali
  • Alles wat je moet weten over het schrijven van dialogen
  • De schrijfgeheimen van Ingmar Heytze
  • Waar let een bureauredacteur op?
  • Een nieuwe editie van ons literaire katern Alice met daarin o.a. de winnaars van onze schrijfwedstrijd 'De Bruiloft'

Als je je aanmeldt vóór maandag 25 maart 16:00 u. krijg je dit nummer thuis!

MELD JE AAN
Schrijven

Iedere week het beste van Schrijven Online in je inbox? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief. Boordevol nieuws, tips, aanbiedingen en winacties!

Schrijf je in!