Start » Nieuws » Deze 3 blunders in een sinterklaasgedicht maak je nooit meer

Deze 3 blunders in een sinterklaasgedicht maak je nooit meer

2 December 2015

Deze 3 blunders in een sinterklaasgedicht maak je nooit meerSinterklaas, het feest van pepernoten, cadeautjes en gezelligheid. Maar hoe blijft het nou écht gezellig? Vermijd in ieder geval de volgende blunders in je sinterklaasgedichten, dat is de eerste stap naar een geslaagde pakjesavond.

1. Dicht met nuance

Een beetje plagen is leuk, maar je wilt je lievelingstante natuurlijk niet voor het hoofd stoten. Opmerkingen als ‘elk pondje gaat door het mondje’ zijn daarom niet verstandig. Doordat gedichten ondertekend worden met ‘Rijmpiet’ of ‘Sinterklaas’ kan het verleidelijk zijn om te zeggen wat je op je hart hebt. Maar juist die anonimiteit is een gevaar en zorgt dat je makkelijker over de grens gaat.

In het verlengde daarvan nog een advies: vecht familievetes niet uit via een sinterklaasgedicht. Natuurlijk mag een gedicht best een beetje prikken, maar het mag geen uitlaatklep zijn voor opgekropte frustraties over dat irritante neefje/ die bemoeizuchtige oom of een opdringerige tante.

2. Maak het gedicht niet té persoonlijk 

Aan de andere kant is een kant-en-klaar gedicht van het internet natuurlijk uit den boze. Dat laat zien dat je geen moeite hebt gedaan voor de persoon voor wie het gedicht is, waardoor diegene zich weer gepasseerd kan voelen. Een sinterklaasgedicht lijkt misschien een onschuldig rijmpje, maar wanneer de nuance ontbreekt kan het voor vervelende situaties zorgen.

3. Vind de juiste toon

Ook als je een gedicht ontvangt vergt dat enige zelfbeheersing. Weleens meegemaakt dat je urenlang hebt zitten broeden op een fantastisch gedicht, en de persoon in kwestie dit op belabberde toon voordraagt? Zo komt je werk totaal niet tot zijn recht. Als je een gedicht ontvangt, neem dan ook de tijd om het op duidelijke toon voor te dragen. Ook als wat erin staat je niet echt kan bekoren, is het onbeleefd om het harde werken van de dichter in kwestie teniet te doen met onverstaanbaar gebrabbel.

Heeft ‘jouw’ dichter dit artikel niet gelezen en ben je zwaar beledigd door het gedicht? Laat het niet al te hard merken en houd de sfeer positief. Het fijne van pakjesavond is dat er elk jaar weer een nieuwe kans is om de dichter in kwestie terug te pakken.

« terug naar het nieuwsoverzicht

Gerelateerd nieuws:

- 10 tips voor het mooiste sinterklaasgedicht van de avond
- Een Sinterklaasgedicht, een leuke surprise om te geven
- Schrijfdoedel #31 - Sinterklaas doedel
- Beter leren schrijven? Lees Schrijven Magazine!


Schrijven

Iedere week het beste van Schrijven Online in je inbox? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief. Boordevol nieuws, tips, aanbiedingen en winacties!

Schrijf je in!
  • De grootste uitdaging voor iedere schrijver: de erotische scène
  • Zo repareer je een haperend plot
  • 8 manieren om taalvouten te voorkomen
  • De 10 schrijfregels van Carolina Trujillo en Henk van Straten
  • Je debuutroman schrijven in New York, Bert Moerman deed het
  • Schrijftips van bestseller auteur Abdelkader Benali
  • Alles wat je moet weten over het schrijven van dialogen
  • De schrijfgeheimen van Ingmar Heytze
  • Waar let een bureauredacteur op?
  • Een nieuwe editie van ons literaire katern Alice met daarin o.a. de winnaars van onze schrijfwedstrijd 'De Bruiloft'

Als je je aanmeldt vóór maandag 25 maart 16:00 u. krijg je dit nummer thuis!

MELD JE AAN