Een Sinterklaasgedicht, een leuke surprise om te geven

Een Sinterklaasgedicht, een leuke surprise om te gevenZo tegen vijf december is het tijd om eens te kijken naar de inhoud van het Sinterklaasfeest. Niet alleen surprises, maar ook gedichten staan centraal tijdens dit feest; zij zijn vaak voorzien van eindrijm. In dit Tipartikel pakken we het iets anders aan. Het gedicht zélf is de surprise, en we gebruiken nu eens beginrijm.

Hoe geef je een gedicht cadeau?

Het begint natuurlijk met het trekken van de lootjes. Nadat je weet voor wie je een gedicht gaat schrijven, bedenk je welke categorie inhoudelijk past bij die persoon. Moet het een romantisch gedicht zijn, een lied (een smartlap, een aria, een rap, die je natuurlijk door het slachtoffer zelf laat voordragen), een erotisch vers? Onderzoek dus de behoefte van de ontvanger, maar het kan ook leuk zijn om uit te gaan van je eigen behoefte: wat wil jij kwijt aan je “slachtoffer”?

Geef een rijk gedicht

Wanneer je niet mag terugvallen op dure cadeaus blijft er niets over dan rijke tekst. Rijke tekst is origineel en persoonlijk, tekst die raakt - en omdat het om een feestje gaat, is het het leukst wanneer die tekst aardig is of humoristisch, nu ja, met een scherp randje, dan. Dat hoort bij Sinterklaas.

Geef een porte-manteau

Een porte-manteau, letterlijk vertaald: kapstok, verbindt woordonderdelen met elkaar waardoor een nieuw woord ontstaat dat de betekenis van beide woorden in zich draagt. Het woord framily , een combinatie van twee woorden: friends en family, is er een voorbeeld van.

Om bij de fr van framily te blijven: van de verliefde Fred en Emmy kun je Fremmy maken, en in dit geval natuurlijk een friemelende Fremmy.

Begin- en binnenrijm doen het altijd goed bij porte-manteaus. Laat de friemelende Fremmy zich vrijdags de vreselijke vraag stellen of het vriezen wordt of vrijen.
Ter inspiratie: hier vind je woorden die beginnen met de letters van het alfabet, hier en hier woorden die specifiek beginnen met fr en hier woorden met een f in het midden. Je voert natuurlijk op de diverse sites de letters en combinaties in die jij nodig hebt.

Klanknabootsingen, onomatopeeën, passen ook goed bij porte-manteaus. Laat Fremmy fronsen, frunniken en zich opfrissen. Van Dale is je beste vriend in donkere dagen.

Houd het klein

Daal af in de geschiedenis van je slachtoffer en haal een anekdote naar boven die bij alle aanwezigen op het feest bekend is (herkenning werkt hilarisch). Houd het klein en dik de gebeurtenis aan, voeg er je eigen interpretaties aan toe en maak er een mooi rond geheel van.

Strooi rijkelijk uit het zoutzakje

Geen beter vermaak dan leedvermaak, zegt het spreekwoord. Zorg dus voor misverstanden in je gedicht, vergissingen en woordspelingen. Houd dit alles zelf goed onder controle, zodat er logica in je gedicht blijft. Brei er een goed eind aan.

Tip

Begin je gedicht - figuurlijk - met een greep uit het zoutzakje en eindig met een zoetigheidje, zodat bij de ontvanger een lekker gevoel achterblijft.

Tot slot

Vind je het leuk om tóch je gedicht de vorm van een surprise mee te geven, breng het dan over op een blok hout, schrijf het op servies of, als je het echt spannend wilt maken op je lijf, print het op canvasdoek en ben je een ware knutselaar, dan maak je er een origineel 3-D kunstwerk van.

Heerlijk avondje gewenst!

Door: Thérèse Major

Het werk van Thérèse Major verscheen o.a. bij de uitgeverijen Querido en Nieuw Amsterdam. Zij ontwikkelt schrijfcursussen en is schrijfcoach. Onder het motto 'Maak van je dagelijks bestaan een schrijversbestaan' geeft ze dagelijks een schrijftip op HOE WORD JE EEN GOEDE SCHRIJVER?