Afbeelding

5 vaardigheden die je (naast schrijven) nodig hebt om een succesvolle schrijver te worden

Foto: Pixabay

5 vaardigheden die je (naast schrijven) nodig hebt om een succesvolle schrijver te worden

Het romantische beeld dat een schrijver opgesloten zit op zolder, met alleen het getik op zijn toetsenbord als gezelschap, past niet bij de moderne schrijver. Simpelweg goed kunnen schrijven is niet altijd een garantie voor succes. Naast goede karaktereigenschappen en gewoontes, heeft de moderne schrijver meer vaardigheden in zijn of haar leven nodig. 


1. Je kan jezelf en je werk verkopen

De woorden elevator pitch en verkooppraatje staan je op het lijf geschreven. Tenminste, voor een schrijver is het handig als dat zo is. Jezelf (en daarmee je werk) verkopen doe je als schrijver constant. Je schrijft een synopsis voor een uitgeverij, een flaptekst voor de lezer en een pakkende slogan voor op de cover. Daarnaast helpt het als je jezelf goed kan presenteren. Als jij vol overtuiging over je eigen boek kan praten, dan bereik je er meer mee dan als je binnensmonds mompelt. Dit is een vaardigheid die niet iedereen bezit, maar het is het waard om te oefenen. Je wil immers een uitgever en uiteindelijk ook de lezer overtuigen. 

2. Je kan goed praten en netwerken

Deze vaardigheid ligt in het verlengde van de vorige, maar is toch niet helemaal hetzelfde. Tijdens het netwerken is je doel ook jezelf verkopen, maar je pakt dit heel anders aan. Je gaat naar een borrel en begint gezellig te kletsen. Op een natuurlijke manier vertel je over je verhalen en luister je naar de werkzaamheden van je gesprekspartner. Misschien kunnen jullie elkaar wel helpen! En misschien ook niet. Bij netwerken gaat het om gezelligheid en het kenbaar maken van je naam. Je weet van tevoren nooit of het je iets oplevert. Terwijl je naar een uitgever stapt met een duidelijk doel. 

3. Je bent een geboren ondernemer

Een ondernemershart is heel nuttig! Een boek uitbrengen (al helemaal in eigen beheer) is niet anders dan een bedrijf runnen. Je weet als ondernemer precies wat je moet doen om bekendheid te genereren. Je stuurt bijvoorbeeld mails rond naar bedrijven. Niet voor nieuwe opdrachten, maar voor optredens bij een lokale bibliotheek of op een literair festival. Misschien schrijf je een artikel voor een website om naamsbekendheid te krijgen. In ieder geval weet jij als ondernemer precies hoe je het voor elkaar krijgt! 

4. Je kent de ins en outs van sociale media

Sociale media is een geweldig middel om mensen te laten weten dat je boek bestaat. Begin een Facebook- of Instagrampagina en wees daar vooral jezelf. Het zal je verbazen hoeveel mensen jou als persoon leuk vinden en daarom je boek gaan kopen. 

5. Je kan op een andere manier geld verdienen

Slechts 55 Nederlandse auteurs verdienen een modaal inkomen (bruto 37.000 euro) met de royalty’s op hun verkochte boeken. Veruit de meeste kunnen dus niet fulltime schrijven en hebben een andere baan naast het schrijverschap. Een logische stap is bijvoorbeeld schrijfdocent worden, want je weet immers hoe je een goed verhaal eruitziet. Als je nu ook nog goed bent in feedback geven en coachen, dan heb je een gouden combinatie te pakken. Ben je op zoek naar een baan naast het schrijverschap? Hier hebben we er 5 op een rij gezet