Afbeelding

5 bijbanen van schrijvers

Foto: Pexels

5 bijbanen voor schrijvers

Slechts 55 Nederlandse auteurs verdienen een modaal inkomen (bruto 37.000 euro) met de royalty’s op hun verkochte boeken. Veruit de meeste kunnen dus niet fulltime schrijven en hebben een andere baan naast het schrijverschap.


Thriller auteur Tjeert Langstraat pleitte in Trouw daarom ook voor het omgooien van het systeem. “Iedereen heeft er een normaal inkomen, behalve de schrijver die nota bene het meeste werk moet verzetten.” Hij vindt dat uitgevers hun auteurs moeten behandelen als hun andere werknemers. Schrijvers in loondienst dus, mits de schrijver zich wil binden aan een uitgeverij. Maar zo ver zijn we nog niet, dus welke banen kan je hebben naast het schrijverschap? 

1. Werk in een boekhandel

Schrijvers houden van lezen, dus een baan in een boekwinkel is een logische stap. Dat doet Bertram Koeleman. Hij schreef drie romans, maar van het schrijven kan hij niet leven. “Ik kan niet zeggen: ik koop van de royalty’s een hutje op de hei en ga daar aan mijn magnum opus werken,” zegt hij tegen Trouw. Gelukkig heeft Koeleman een andere baan die wel loont: hij werkt al vijftien jaar bij boekhandel De Vries Van Stockum in Haarlem.

2. Docent en andere activiteiten

Veel schrijvers worden schrijfdocent en worden gevraagd voor optredens. Dit vult hun inkomsten van royalty’s aan. Maarten van der Graaff (auteur van dichtbundels en de roman Wormen en engelen) merkte dat zijn werk niet eens zo slecht verkocht werd, maar een serieus inkomen hield hij er niet aan over. “Ik ben hier niet ingestapt met het idee dat ik goed geld kan verdienen,” zegt hij tegen Trouw. Van der Graaff verdient zijn geld aan activiteiten die verband houden met het schrijven. Hij doceert creatief schrijven aan de kunstacademie en draagt voor tijdens literaire festivals. Met zo’n optreden krijgt hij als het meezit 265 euro per keer.


3. Redacteur voor een uitgeverij

Als schrijver weet je natuurlijk genoeg van verhalen en taal. Uitgeverijen hebben dan ook redacteuren nodig die manuscripten nakijkt. Dan kan zijn op taalniveau of op inhoud. Chinouk Thijssen, auteur van jeugdboeken, is naast schrijver ook redacteur. Ze is freelancecorrector en -persklaarmaker voor verschillende uitgeverijen. 


4. Schrijfvaardigheid gebruiken in je werk

Naast deze banen in de boekenwereld kan je je schrijfvaardigheid ook op andere manieren inzetten. Van bloggen, journalistieke artikelen schrijven en copywriting: er zijn enorm veel opties. Veelal brengen deze banen een freelancebestaan met zich mee, maar dit maakt het goed te combineren met het schrijven van je boeken. 

5. Haal uit je huidige werk inspiratie

Natuurlijk is het mogelijk dat je al een baan of opleiding hebt in een hele andere hoek. Ben je verpleegkundige, architect of geschiedenisdocent? Dan doe je er goed aan om deze expertise te gebruiken in je boek. Zijn er dingen in jouw vakgebied waar jij alles van weet? Verwerk ze dan op één of andere manier in je verhaal. Het maakt je boek authentiek, verrassend en fris. 
 

Bron

Trouw en Elsevier weekblad