Start » Nieuws » Zo combineer je een fulltime baan en schrijven

Zo combineer je een fulltime baan en schrijven

4 Maart 2019

Als schrijver is het lastig om tijd te maken om aan je verhaal te schrijven. Daarom hebben wij 3 methodes op een rijtje gezet om efficiënt met je tijd om te gaan. 

Het is een lastige situatie; je hebt een fulltime baan maar wilt ondertussen ook aan je manuscript werken. Hoe deel je je tijd in, en kan het allemaal wel tegelijk? Wij denken van wel. Het is gewoon een kwestie van time management. Want zoals Stephen R. Covey ooit zei: ‘The key is in not spending time, but in investing it.’

Denk tijdens vrije uurtjes na over je boek

Als je een fulltime baan hebt, ben je daar minimaal acht uur per dag mee bezig. Het is dan natuurlijk niet de bedoeling dat je onder werktijd na gaat zitten denken over je boek. Daarom is het belangrijk om de vrije uurtjes tussendoor te benutten om over je verhaal na te denken. Tijdens het koken, wassen of sporten; het maakt allemaal niet uit. Op deze manier kan je nadenken over scènes en personages uit je verhaal, zodat je tijdens je ‘schrijftijd’ meteen kan beginnen.

Weekendtijd is schrijftijd

Je zit vast al te denken: Als ik al een fulltime baan heb, dan heb ik het toch al druk genoeg? En dat is zeker waar. Maar af en toe een lang weekend inplannen om alleen aan je schrijven te werken is een must als je een fulltime baan hebt. Bewaar in het weekend één of twee dagen helemaal voor schrijven, zodat jij je in die tijd volledig op je schrijven kan focussen.

De wekker om 5 uur

Niet schrikken, want het is toch echt en fijne methode. Althans, zo vindt bestsellerauteur John Grisham. Hij zweert erbij om iedere ochtend voor werk een aantal uurtjes aan zijn boek te werken. Al meer dan 25 jaar lang schrijft hij ieder jaar een boek, door iedere dag één pagina te schrijven. Je kan dit thuis doen met je laptop in bed, of je gaat een uurtje eerder kantoor. Als je maar tijd afbakent voor het schrijven.

Deze drie methodes hebben ieder zo hun eigen voordelen. Per schrijver verschilt het natuurlijk wat je wel of niet fijn vindt, en wanneer je tijd hebt om te schrijven. Het allerbelangrijkste is dat je er echt tijd voor vrijmaakt.

Bronnen: Timemanagement.nl , Boekjeopenoverschrijven.nl en Writersdigest.com

Bron foto: Pixabay

Door Sanne van Veen

 

« terug naar het nieuwsoverzicht

Gerelateerd nieuws:

- Beter leren schrijven? Lees Schrijven Magazine!
- Tijd om te schrijven: we willen het allemaal, maar hoe krijgen we het?
- Schrijfprobleem #23: een verkeerde tijdsplanning
-


  • Carry Slee onthult haar schrijfgeheimen
  • Waarom je niet moet wachten met je debuut
  • Schrijftips van John Boyne (De jongen in de gestreepte pyjama)
  • Wat verdient een schrijver aan een boek? (En hoe eerlijk is dat)
  • 9 (te) gekke manieren om inspiratie op te doen
  • Ontdek waarom je van je leven een schrijf-mijnenveld moet maken. 
  • Interview met Simone van der Vlugt
  • Tips door Bregje Hofstede en Saskia de Coster, ze schreven allebei boeken die uitblonken in originaliteit en kwaliteit. Hoe deden ze dat? 
  • We spraken Sabine van den Berg over haar carrière, prozawerk, de liefde voor het schrijven van gedichten en over studenten zonder talent
  • Uitblinken in Spoken Word en/of Performance Poetry?

Als je je aanmeldt vóór maandag 27 mei 16:00 u. krijg je dit nummer thuis!

MELD JE AAN
Schrijven

Iedere week het beste van Schrijven Online in je inbox? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief. Boordevol nieuws, tips, aanbiedingen en winacties!

Schrijf je in!