5 nieuwe subgenres die je misschien nog niet kent

Onder de grote genres bestaan al lange tijd subgenres, die de inhoud van boeken verder specificeren zodat de lezers precies weet wat ze krijgen. Denk aan ‘cosy mystery’ onder de vlag van thrillers of ‘urban fantasy’ onder de paraplu van fantasy. De literaire wereld blijft echter bewegen en over de jaren komen er steeds meer subgenres bij. Dit zijn 5 recente genres die je waarschijnlijk nog niet kende!

1. Cli-fi

Cli-fi, ofwel climate fiction, werd voor het eerst zo genoemd door journalist Daniel Bloom. Het genre richt zich op science fiction, maar verwerkt klimaatverandering in de verhaallijn. Onderwerpen zoals de opwarming van de aarde, het smelten van de ijskappen en vervuilde lucht zijn van grote invloed op het toekomstperspectief in deze romans. Cli-fi ligt daarmee dicht bij het subgenre dystopie, waarbij het de wereld zoals wij die kennen om wat voor reden ook ten onder is gegaan.

Voorbeelden: Parable of the Sower van Octavia E. Butler, The Road van Cormac McCarthy.

2. Hopepunk

Dit subgenre van speculatieve fictie is een tegenbeweging van de veelal duistere onderwerpen in het genre, vaak grimdark genoemd. Dit genre werd steeds populairder vanaf 2020 in een zoektocht naar meer hoopvolle verhalen. Hopepunk draait namelijk om het idee dat er genoeg goeds is om voor te vechten. In deze periode werden ook andere zachtere genres populairder zoals cosy fantasy en cosy mystery.

Voorbeelden: De science fiction boeken van Becky Chambers of Het weeshuis in de azuurblauwe zee van T.J. Klune

3. Foodie Romance

Als subgenre van romance, laat foodie romance je watertanden om meer dan alleen de liefdesrelatie. Eten staat hier centraal en speelt zich daarom vaak af in en rond restaurants of de keuken van een familie en met personages die koks zijn.

Voorbeelden: Death By Dumpling van Vivien Chien, Recipe For Persuasion van Sonali Dev

4. Folk Horror

De hoofdpersoon begeeft zich door een onheilspellend donker bos, achtervolgd door Baba Yaga. Dan heb je te maken met een folk horror. Anders dan de hopepunk boeken, is de landelijke setting niet idyllisch, maar isolerend voor de personages. In de uithoeken van de wereld gelooft de lokale bevolking in de oude verhalen, die uiteraard waar blijken te zijn…

Voorbeelden: Hex van Thomas Olde Heuvelt, The Changeling van Victor Lavalle

5. “No Plot, Just Vibes”

Dit subgenre kan in theorie onder elk genre vallen, want hierbij draait het vooral om de insteek van het boek. Geen ingewikkelde personage ontwikkelingen, grote conflicten en obstakels, maar gewoon een boek dat je leest voor de sfeer. Weinig plot, maar veel ‘vibes’. Want ‘geen plot’ is bijna onmogelijk, maar de plot is niet waarvoor deze boeken gelezen worden.

Voorbeelden: Mijn jaar van rust en kalmte van Ottessa Moshfegh, Het Nachtcircus van Erin Morgenstern

Bron: Epic Reads, Friction, Goodreads 1, Goodreads 2