Afbeelding

Stapel boeken

Foto: Pexels

5 genres die je waarschijnlijk nog niet kent

In Nederland komen vaak dezelfde genres voorbij zoals thrillers, romans of poëzie. Als schrijver ken je de meeste toch wel? Maar schijn bedriegt. Er zijn een heleboel genres waar wij nog niet vanaf weten. Heb jij zin om een keer wat anders te schrijven? Dan zijn dit een paar genres die je kan uitproberen!


1. Wuxia

Wuxia is een Chinees fictie genre. De verhalen staan in het teken van vechtsporten en spelen zich bijna altijd af in het oude China. Elk verhaal heeft een held die centraal staat. In de meeste verhalen is dat een jonge man die een tragedie ondergaat. Na die nederlaag leert hij een vechtsport. Daarmee wil hij dan het onrecht wat hem is aangedaan weer rechtzetten.
De held volgt de filosofie van Xia, een filosofie waarbij iemand een vechtsport beoefent en dit inzet om op te komen voor de onschuldige mensen. Zonder de filosofie van Xia kan het geen ware Wuxia zijn.
Een bekend verhaal dat je kan vergelijken met dit concept is bijvoorbeeld Robin Hood. Die heeft de vaardigheid boogschieten waarmee hij opkomt voor de armen.

Dat je nog nooit een Wuxia in eigen taal hebt gelezen, kan kloppen. De verhalen zijn zo ingeworteld in de Chinese cultuur en de oud Chinese taal, dat een vertaler hier lastig een vertaling van kan maken.


Afbeelding

Covers

Meer schrijftips en adviezen?

In iedere editie van tijdschrift Schrijven Magazine delen we tips, trucs & adviezen van bekende auteurs en schrijfdocenten. Leerzaam!

Nog geen abonnee? Meld je aan!

Ja, ik neem een abonnement op Schrijven Magazine
Of geef cadeau


2.  Crônicas

Crônicas, ook wel chronicles genoemd, is een Portugese schrijfvorm. Het zijn korte verhalen die gaan over populaire activiteiten. Je kan ze tegenkomen in kranten of als column in magazines en de tone of voice is informeel en soms wat grappig. Meestal is het uit de ik-persoon verteld.
Er kan kritiek gegeven worden op iets wat is gebeurd, er vindt een gesprek plaats of er wordt gewoonweg een verhaal geschreven over een gebeurtenis. Je mag zelfs wat fictie gooien in dat verhaal.
Al met al mag er een heleboel met crônicas, als het maar aan de hand van een activiteit of iets wat speelt in de samenleving is geschreven.  

3. The bussines novel

The bussines novel, oftewel zakenverhaal, is erg populair in Japan. Je denkt hierbij waarschijnlijk snel aan een non-fictie verhaal waarin je leert over de zakenwereld, maar het is iets interessanter dan dat. In een fictieverhaal staat een zakenman- of vrouw centraal die in de zakenwereld werkt. De hoofdpersoon krijgt vaak met zaken als fraude en corruptie te maken.
De lezer kan zich hierdoor identificeren met de hoofdpersoon. Dat is dan ook het doel van deze schrijfvorm.  

4. Poolse Noir

Hoewel sommige de term Nordic Noir al kunnen kennen, heeft Poolse Noir zo zijn eigen kenmerken. Nordic Noir is een Noorse detective met een grimmige sfeer. Het is een subgenre van fictieve crime.
In Poole Noir staat er een inspecteur of aanklager centraal. In de zaak die de hoofdpersoon tegemoet gaat, kunnen ze antisemitisme, Pools-Duitse relaties of sociale kwesties tegenkomen.

5. Mannerpunk

Misschien wel een van de vreemdste is Mannerpunk. Dit is er eentje voor de mensen die veel fantasie hebben.
Tijdens het schrijven van Mannerpunk krijgt de auteur namelijk de kans om zijn eigen fantasie los te laten over een verhaal. Mannerpunk is eigenlijk een subgenre van een subgenre.
Je kan het wat vergelijken met Steampunk. Daarbij wordt er gericht op de Victoriaanse tijd en de technologie van stoommachines. Bij Mannerpunk zijn juist op de manieren en etiquette tijdens de Regency van belang. Het geeft de schrijver de kans om de genderrollen, sociale hiërarchie en mogelijke beperkingen om te draaien naar hun eigen fantasie. Zo bestaat er een Mannerpunk boek van Pride en Prejudice waar zombies het verhaal intreden. Dat is zeker interessant te noemen, toch?

Bronnen: AmReading en Bouncetime.blogspot