Start » Nieuws » 5 Nederlandse schrijfboeken die je eens moet lezen

5 Nederlandse schrijfboeken die je eens moet lezen

5 Juli 2018

Als je meer wil leren over het schrijfproces, is het lezen van een schrijfboek een prima startpunt. Voor alle denkbare onderwerpen, invalshoeken en thema’s zijn er wel handboeken geschreven. Onderstaande 5 schrijfboeken van Nederlandse bodem moet je écht eens gelezen hebben.

Geertje Couwenbergh - ZIN: lust in je leven door schrijven

Geertje Couwenbergh gelooft dat we schrijven met ons hele wezen, niet alleen met onze hersenen. Sterker nog: deze kunnen ons tegenwerken wanneer onze schrijflust verdwijnt door alle regels over hoe schrijven hóórt. Met korte hoofdstukken en schrijfopdrachten hoopt Couwenbergh het schrijfvuur in ons weer aan te wakkeren vanuit al onze zintuigen.

Meer info: hier

Brenda van Es –Zo doe je dat, je levensverhaal schrijven

Duizenden mensen dromen ervan om het verhaal van hun leven op papier te zetten. In de praktijk is het echter zeer lastig om een goed, sterk en helder verhaal op te schrijven. Hoe voorkom je dat je levensverhaal een opsomming van feiten wordt? En hoe bepaal je welke onderdelen van jouw levensverhaal voor anderen interessant zijn om te lezen? Met dit schrijfboek helpt Van Es je stapsgewijs op weg. Via opdrachten kom je tot een structuur voor je boek en tussendoor krijg je talloze tips over onder andere thema’s, dialogen, tijdsprongen en beschrijvingen.

Meer info: hier.


Maaike Molhuysen – Handboek voor schrijvers

Hoe gaat het eraan toe bij een uitgeverij? Waar moet je aan denken als je je boek zelf uitgeeft? En hoe maak je van schrijven je beroep? Schrijfcoach en redacteur Maaike Molhuysen (de Lettervrouw) verzamelde de beste ideeën, tips en adressen op het gebied van creatief schrijven en literair publiceren - van schrijfopleidingen en manuscriptbeoordelingsbureaus tot crowdfunding en het gebruik van sociale media om aandacht te vragen voor je publicaties. 

Meer info: hier.


Mieke Bouma – Storytelling in 12 stappen

'Storytelling in 12 stappen – op reis met de held' is gebaseerd op de Monomythe van Joseph Campbell en The Writers Journey van Christopher Vogler, ook wel bekend als De Reis van de Held. Voor schrijvers en verhalenvertellers vormt deze mythische verhaalstructuur een onuitputtelijke inspiratiebron. In deze praktische schrijfgids behandelt scenarioschrijver en schrijfdocent Mieke Bouma dit verhaalmodel stap voor stap. Dit boek biedt schrijvers en verhalenvertellers richtlijnen voor het construeren van sterke plots en het creëren van universele en levensechte karakters.

Ook van Mieke Bouma: De 12 oerkarakters van storytelling.

Meer info: hier.

Wim Daniëls - Kinderboeken schrijven  

Wat zijn de criteria voor een goed kinderboek? Volgens Wim Daniëls zijn er negen, waaronder spanning, echtheid en humor. Die negen elementen worden hoofdstuk voor hoofdstuk uitgewerkt, aan de hand van voorbeelden uit kinderliteratuur.

Kinderboeken schrijven is een praktische en diepgaande handleiding die geschikt is voor mensen die in hun eentje zitten te ploeteren, maar ook voor cursisten die een schrijfopleiding volgen. Tegelijkertijd biedt het een persoonlijke visie op creatief schrijven voor kinderen.

Meer info: hier.

 

Meer leerzame schrijfboeken vind je in onze Schrijfbibliotheek, waar je ze ook direct kunt bestellen.

Over de auteur

Marije Catsburg is webredacteur en contentmanager bij Schrijven Online en freelance tekstschrijver. In 2017 studeerde zij af aan de Hogeschool van Amsterdam waar zij zich specialiseerde in creatief schrijven, communicatie en marketing. Ze leest en schrijft het liefst korte verhalen. Haar favoriete boek is Alle verhalen van Roald Dahl.

« terug naar het nieuwsoverzicht

Gerelateerd nieuws:

- 7 schrijfboeken die iedere schrijver in de kast moet hebben staan
- Brenda van Es lanceert één van de eerste schrijfboeken over levensverhalen
- DBC Pierre geeft eigenzinnige schrijflessen in nieuw schrijfboek
- Beter leren schrijven? Lees Schrijven Magazine!
- 500 Instagram-volgers! Maak kans op een schrijfboek
- De 5 leukste schrijfboeken die in 2017 uitkwamen


MIs het komende nummer van Schrijven Magazine niet!

THEMA: Schrijf die familieroman!

  • 9 tips om jouw familieverhaal tot een succes te maken
  • Researchen voor een familieverhaal, hoe doe je dat?
  • 'Het begint met pure fascinatie' - succesvolle non-fictie-schrijvers over hun werkwijze
  • Elke Geurts schreef een roman over haar scheiding
  • Hoe schep je sfeer in verhalen?
  • Schrijf jij de nieuwe Game of thrones?
  • Rosita Steenbeek: 'Tijdens het wandelen vallen dingen op hun plek'
  • Essentieel in het schrijfproces: keuzes maken 
  • Hoe schrijf je een scenario?

Dit nummer niet missen, maar nog geen abonnee? Neem vóór maandag 26 november 16:00 u. een abonnement, dan ontvang je dit nummer rond 7 december in je brievenbus!

WORD ABONNEE
Schrijven

Iedere week het beste van Schrijven Online in je inbox? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief. Boordevol nieuws, tips, aanbiedingen en winacties!

Schrijf je in!