Afbeelding

Boek ligt open met kop thee

Suzy Hazelwood via Pexels

5 boeken die grote invloed hadden op hun genres

Sommige boeken zien we als fundament voor hun genre, het moment waarop we het genre gaan zien als iets nieuws, iets op zichzelf staand. In de geschiedenis hebben we dit gezien met meerdere genres, maar vandaag delen we er 5!

Afbeelding

Cover The Castle of Otranto

1. The Castle of Otranto – Gothic horror

Dit boek van Horace Walpole uit 1764 vertelt het verhaal van een gedoemde familie uit de middeleeuwen. Manfred, de heer van Kasteel Otranto, staat op het punt om zijn zoon uit te huwelijken aan een prinses. Maar de tragische dood van zijn zoon, in combinatie met een eeuwenoude profetie, leiden ertoe dat Manfred probeert zelf de prinses te trouwen. Met alle gevolgen van dien.

Dit boek wordt vaak gezien als het eerste werk binnen het gothic horror genre. Je ziet veel van de elementen van dit subgenre terug: een duister kasteel, familiegeheimen, een vrouw in nood en bovennatuurlijke elementen, die allemaal gebruikt worden voor een grote hoeveelheid tragedie en de dood van de personages. Het gothic genre was erg populair tot midden 1800 en inspireerde werken als Wuthering Height en Jane Eyre.

Afbeelding

Cover Frankenstein

2. Frankenstein – Science fiction

Frankenstein van Mary Shelley uit 1818 is voor veel mensen bekender dan ons eerste voorbeeld. Victor Frankenstein is een wetenschapper, die na het verlies van zijn moeder een manier zoekt om de doden tot leven te brengen. Hij creëert echter een monster…

Ondanks dat het boek veel overeenkomsten heeft met de elementen van gothic horror (behalve dat het kasteel verruild is voor een laboratorium), zien veel mensen Frankenstein als een van de eerste science fiction boeken. Shelley’s verhaal kwam voort uit de wetenschap, niet vanuit magie of alchemie zoals gebeurde bij gothic fiction.

3. The Lord of the Rings – High fantasy

Afbeelding

Cover The Lord of the Rings

The Lord of the Rings, geschreven door J.R.R. Tolkien (1954) volgt een ‘fellowship’ van verschillende fantasierassen op een epische reis door de wereld van Middle-Earth. In de hoop om de kwaadaardige Sauron te stoppen, door zijn machtigste wapen te verwoesten, voordat hij het te pakken krijgt.

Hoewel The Lord of the Rings niet het eerste fantasy verhaal is, is de roman wel een pionier in het subgenre high fantasy. Deze verhalen spelen zich 100% af in een andere wereld, waarbij het plot draait om grootse wereldconflicten, inclusief fantastische wezens en magische elementen. Tolkiens invloed op dit subgenre zien we nog steeds terug in hedendaagse high fantasy.

Afbeelding

Cover Cover The Lord of the Rings

4. A Universal History of Infamy - Magical realism

A Universal History of Infamy is een korteverhalenbundel van Jorge Luis Borges uit 1935. Elk verhaal gaat over een crimineel uit het echte leven, maar zijn geen historische hervertelling. De auteur laat merken dat het verhalen zijn, en zoekt de lijn op tussen realiteit en fictie.

Magical realism bevindt zich op zo’n zelfde vage grens. Verhalen binnen dit genre spelen zich af in onze realiteit, maar hebben altijd een sprenkel magie over zich. Anders dan bij high fantasy wordt magie niet gezien als iets bijzonders; magie is er gewoon. Dit genre werd populair onder Latijns-Amerikaanse auteurs in de 20e eeuw, met schrijvers als Gabriel Garcia Marquez en Isabel Allende. Zij inspireerden weer hedendaagse auteurs zoals Neil Gaiman, Salman Rushdie en Haruki Murakami.

Afbeelding

Neuromancer cover

5. Neuromancer – Cyberpunk

In Williams Gibsons Neuromancer uit 1984 volgen we het verhaal van een hacker die is ingehuurd om te infiltreren in een netwerk om twee kunstmatige intelligenties te bevrijden. Om te slagen schakelt hij hulp in van een groep criminelen om te voorkomen dat hebberige bedrijven hem tegenwerken.

Net als Shelley in Frankenstein, waarschuwt cyberpunk tegen inhumane vooruitgang van de technologie. Het speelt zich vaak af in een dystopische wereld met niet-menselijke technologie waarbij het internet buiten de grenzen van schermen treedt. Gibson was met Neuromancer een voorloper in het genre en inspireerde verschillende werken, waaronder vele videogames.

Bron: Bigthink