Start » Nieuws » 3 tips voor het schrijven van een persoonlijk verhaal

3 tips voor het schrijven van een persoonlijk verhaal

5 Maart 2019

Bij het schrijven van een verhaal dat jou persoonlijk aangaat komen altijd een aantal dingen kijken. Je moet gaan bepalen of je fictie of non-fictie wilt schrijven, je moet (zover dat kan) kritisch kijken naar wat je in het verhaal verwerkt, en je moet een balans zien te vinden tussen dialogen en zintuigelijke waarneming. Maar hoe pak je dit aan?


Kill your darlings

Als (beginnend) schrijver is er niks fijner dan uit je eigen ervaringen een verhaal te schrijven. De eerste tip die je in gedachte moet houden is dan ook: Kill your darlings. Iedere schrijver kent deze term, maar het uitvoeren is nog een heel andere zaak. Jij vindt als schrijver en als deelnemer van het verhaal namelijk al snel dat iets bij het verhaal hoort, maar dat is niet altijd het geval. Het schrappen van stukken uit je verhaal is moeilijk, maar wel echt noodzakelijk. Mocht je er zelf niet uitkomen, kan je altijd aan een buitenstaander vragen of hij/zij wil kijken. Vaak kan een buitenstaander veel makkelijker beoordelen of bepaalde stukjes ook bijdragen aan het verhaal, omdat zij er dus (meestal) wel objectief naar kunnen kijken.

Feit of fictie?

Feit of fictie? Dat is de grote vraag. Voordat jij begint aan je verhaal moet je van tevoren bedenken of je 100% waarheidsgetrouw wilt vertellen wat er precies gebeurd is, of dat je wilt afwijken van de werkelijkheid om je verhaal ‘beter’ te maken. Een spannend verhaal kan als fictieve thriller soms spannender zijn dan als waargebeurd verhaal. Dit betekent niet dat je je hele verhaal moet aanpassen, maar soms kan een beetje overdrijven al een heel verschil maken. Hoe dan ook worden je verhalen vaak beïnvloed door de dingen die je zelf meemaakt.

Balans tussen dialoog en sfeer

Ook belangrijk om in gedachten te houden, is hoe gedetailleerd je een situatie beschrijft. Iedereen is gek op een schrijver met een schrijfstijl waardoor je je midden in het verhaal waant. Je verliest jezelf in het verhaal en begeeft je eventjes in de wereld die de schrijver voor je gecreëerd heeft. Maar het kan ook doorslaan, waardoor jouw verhaal voor 90% uit zintuigelijke beschrijvingen bestaat terwijl het misschien eigenlijk om de dialoog hoorde te gaan. Dat wil natuurlijk niemand. Daarom is het belangrijk om goed af te wisselen tussen de dialogen en de sfeer die je in je verhaal verwerkt.


Blijft het ondanks deze drie tips lastig om je persoonlijke verhaal op papier te krijgen? Lees dan ons artikel over de 10 dilemma’s bij het schrijven van een familieverhaal, of probeer een van onze wekelijkse autobiografische schrijfopdrachten.

Bron foto: Pixabay

Door Sanne van Veen

« terug naar het nieuwsoverzicht

Gerelateerd nieuws:

- Beter leren schrijven? Lees Schrijven Magazine!
- 10 dilemma’s en oplossingen bij het schrijven van een familieverhaal (deel 2)
- 10 dilemma’s en oplossingen bij het schrijven van een familieverhaal (deel 1)
- Leven etc. – autobiografische schrijfopdracht #71


Schrijven

Iedere week het beste van Schrijven Online in je inbox? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief. Boordevol nieuws, tips, aanbiedingen en winacties!

Schrijf je in!
  • De grootste uitdaging voor iedere schrijver: de erotische scène
  • Zo repareer je een haperend plot
  • 8 manieren om taalvouten te voorkomen
  • De 10 schrijfregels van Carolina Trujillo en Henk van Straten
  • Je debuutroman schrijven in New York, Bert Moerman deed het
  • Schrijftips van bestseller auteur Abdelkader Benali
  • Alles wat je moet weten over het schrijven van dialogen
  • De schrijfgeheimen van Ingmar Heytze
  • Waar let een bureauredacteur op?
  • Een nieuwe editie van ons literaire katern Alice met daarin o.a. de winnaars van onze schrijfwedstrijd 'De Bruiloft'

Als je je aanmeldt vóór maandag 25 maart 16:00 u. krijg je dit nummer thuis!

MELD JE AAN