Afbeelding

Pixabay

Leven etc. – autobiografische schrijfopdracht #71

Wil jij graag schrijven over leven, liefde of familie? Dat kan bij het Leven etc.: een nieuwe schrijfrubriek waar autobiografische thema's aan bod komen. De formule is hetzelfde als bij de ‘gewone’ wekelijkse schrijfopdracht.

Wekelijkse autobiografische schrijfopdracht #71 - De bedelaar

Door schrijfcoach Johanna Muller 

Je zit op een terras in de prille lentezon, of,  je staat op een perron of bij een halte, komt de supermarkt uit.  Bij je staan nog andere mensen, die je niet kent. Je ziet dat er een onverzorgd persoon nader schrijdt. Hij heeft een plastieken beker in de hand en bedelt om geld.

In deze opdracht gaat het er niet om dat je aangeeft of je al dan iets zal geven, waarom wel of niet. De opdracht is namelijk de volgende: observeer de mensen rondom je, teken hun commentaren op, hun reacties, hun non-verbaal gedrag. Kortom, probeer onder woorden te brengen wat de komst of de vraag van een bedelaar doet bij een mens of enkele mensen.

Kies gerust zelf je perspectief. Je mag ook schrijven vanuit het oogpunt van de bedelaar zelf. Essentieel is dat we een levendige/beeldige scene krijgen. Je schrijft minstens een 300 woorden op, maar langer mag natuurlijk ook.

Publiceren en feedback

Je kunt jouw verhaal publiceren op een speciaal onderdeel van het forum. Daar kunnen de schrijfcoaches en andere deelnemers feedback geven op het verhaal. Dat gaat zo:

 • Klik op deze link en voer jouw verhaal in (vergeet niet het nummer en de titel van de opdracht te vermelden in de onderwerpregel). Klik vervolgens op 'Bewaren'.
• Wacht op feedback of geef alvast feedback op andere verhalen.
• Feedback geven op verhalen van voorgaande opdrachten mag natuurlijk ook!

Let op: je moet een profiel op Schrijven Online hebben om verhalen op het forum te kunnen plaatsen. Klik hier om een nieuw profiel aan te maken.

Over de coach

Johanna Müller (1963) is geboren met een schrijfmicrobe in het bloed. Schrijft vaak onder pseudoniem, zowel (gepubliceerde) opiniestukken als verhalen die op de eigen blog of op andere sites een plaats vinden. Vanuit haar professionele leven schreef ze al een tiental boeken; vakliteratuur over voornamelijk vrijwilligerswerk, als redacteur en/of eindredacteur. Ze bereidt op dit moment een manuscript voor. Houdt van literatuur. Grasduin zeker eens op: www.johannamuller.be.