Afbeelding
Afbeelding: Pexels
Afbeelding: Pexels
Dystopische YA-boeken: geschreven voor jongvolwassenen, waarin een ‘dystopie’ vaak het einde van de wereld zoals wij die kennen is. Een bekend voorbeeld binnen het genre is de Hunger Games-serie. YA-boekenschrijver Julian R. Vaca, bekend van The Memory Index, deelt drie tips in Writer’s Digest voor het schrijven van een dystopisch YA-boek. Aan de hand van zijn eigen boeken bekijkt hij algemene schrijftips door een dystopische YA-lens.
Voordat je ergens over kunt schrijven, heb je inspiratie nodig. Dit haal je natuurlijk uit je eigen leven, maar dat kan ook uit een ander boek. Als je meer leest als een schrijver, kun je een voorbeeld nemen aan de technieken van een andere schrijver. Toen Vaca de voorlopige versie van zijn boek The Memory Index schreef, was hij ook The Electric Kingdom van David Arnold aan het lezen, en Looking for Alaska aan het herlezen. Eén is dystopisch, de ander coming-of-age en beide fantastisch opzichzelfstaande boeken die hem zowel in de toon van zijn boek inspireerde, als op het gebied van personages.
Deze tip heeft Julian van bestsellerauteur Brandon Sanderson. Zijn boek Mistborn is de perfecte combinatie van verschillende bronnen van inspiratie, waaronder de films My Fair Lady en Ocean’s 11. Hij vroeg zichzelf af: wat zou er gebeuren in een fantasywereld wanneer Sauron, of Voldemort had gewonnen?
Bekijk of je meerdere genres kunt mixen. Waarom zou je niet een combinatie kunnen hebben van een buddy-cop-verhaal in een western fantasywereld? Vraag jezelf af, bijvoorbeeld met The Hunger Games: wat als Katniss Everdeen alleen boekenwijsheid had gehad in plaats van haar straatwijsheid? En wat als ze in een voorspoedige metropool, gebouwd op een donker geheim woonde?
Een ‘accountability buddy’ is iemand die dagelijks bij je incheckt hoe het met je gaat, die je langetermijndoelen in de gaten houdt, en er gewoon voor je is. Het is belangrijk dat je die persoon volledig vertrouwt. Je hoeft die persoon volgens Julian niet te vragen of ze je werk elke dag willen lezen, integendeel. Het gaat erom dat je iemand hebt om je behaalde doelen mee te vieren, een cheerleader! Er zijn verschillende manieren om je voortgang in schrijven bij te houden. Sommige schrijvers werken goed met een woordaantal dat ze per dag moeten halen, maar voor anderen werkt dat juist demotiverend. Voor hen kan het beter werken om doelen in de verhaallijn te stellen. Zo kan je als doel bijvoorbeeld hebben dat je heldin in één schrijfdag van punt a naar punt b moet komen. Het gaat erom dat je doelen hebt, en dat er iemand is die je daarvoor verantwoordelijk houdt, op een vriendelijke manier.
Het schrijven van een boek is een monnikenwerk. Vergeet daarom niet om al je overwinningen te vieren. Of je nou de grens van 50 pagina’s bent overschreden, of je hebt 50.000 woorden op papier; vier het! Vergeet ook niet dat wat je schrijft, niet in steen is gehouwen, dus geniet van je mijlpalen en laten de imperfecties van je manuscript je niet dwarszitten.
Wil je meer tips voor het schrijven van een YA-boek? Klik hier voor schrijftips door Kathy Mathys!
Meld je aan voor de Schrijven Nieuwsbrief.
Door ervaren, professionele redacteuren. Goed én betaalbaar!
Elk nummer een nieuw schrijfthema.
55% korting voor abonnees van Schrijven Magazine!