Afbeelding

Tellen

Foto: Miguel Á. Padriñán via Pexels

3 manieren om je woordenaantal op te schroeven

Je pakt pen en papier of schuift achter je computer om te schrijven. Dat zijn de twee klassieke manieren om te schrijven. Toch zijn er nog 3 andere mogelijkheden om te proberen, waarbij je uiteindelijk meer woorden in een dag kan schrijven. 


1. Schrijven op je telefoon

Wanneer je schrijft op je smartphone, heb je ineens veel meer kansen om een paar extra woorden te schrijven. Tien minuten in de wachtruimte van de huisarts zijn toch zo 100 extra woorden en je hoeft in de trein niet je laptop mee te slepen. Vooral als je een gestructureerde schrijver bent die weet waar het verhaal heen moet gaan, kan dit goed werken. Een half uur hier en tien minuten daar gaan toch hele hoofdstukken vormen tussen de bedrijven door. 

Het mooie is dat de meeste programma’s prima kunnen synchroniseren tussen je telefoon en je computer. Het bekende programma Scrivener biedt deze optie, maar ook met het gratis programma Google Documenten is dit mogelijk. Je schrijft in de trein op je telefoon en gaat thuis moeiteloos verder achter je laptop.

2. Dicteren 

Je kan sneller praten dan typen en dat is al meteen het grootste voordeel van je verhaal dicteren. Daarnaast zijn er tegenwoordig erg accurate programma’s die jouw spraak omzetten naar woorden die weinig tot geen geld kosten. Als je een koptelefoon hebt met een goede microfoon, kan je het huis schoonmaken terwijl je jouw verhaal dicteert. Of je kan in de microfoon van je telefoon praten terwijl je de hond uitlaat, waarbij je misschien wat verwarde gezichten van voorbijgangers moet negeren. 

Het zal wel even wennen zijn. Je moet namelijk al je interpunctie en nieuwe regels letterlijk benoemen. “Sinds ik dit programma gebruik [komma] schrijf ik veel meer woorden op een dag [punt][nieuwe regel]” Het is wel van belang om de geschreven tekst te controleren, aangezien geen enkel programma foutloos is. 

Wil je weten welk programma het beste bij je past? Op deze website worden er verschillende vergeleken en krijg je tips over hoe je moet praten. 

3. Transcriberen

Als je het niet fijn vindt om op deze manier te praten, kan je natuurlijk ook een dictafoon kopen. Hier kan je gewoon in praten en dit zelf transcriberen. Dat kost alleen wel veel tijd, dus als je er wat geld voor over hebt kan je iemand anders inhuren om dit voor je te doen. 

Efficiënt schrijven

Een combinatie van deze schrijfmogelijkheden zal je efficiëntie opschroeven, zodat je een hoger woordenaantal per dag kan schrijven. Als dat je doel is tenminste. Er is ook niets mis mee om gewoon een uurtje achter je laptop te kruipen en lekker te schrijven. Kijk vooral wat werkt voor jou!  

Auteur Michael La Ronn vertelt zijn ervaringen met deze verschillende opties in deze video: