Afbeelding

Pixabay

3 redenen om eens fanfictie te schrijven

Laten we eerlijk zijn: over fanfictie bestaan veel vooroordelen. Veel mensen denken dat alleen tienermeisjes met een obsessie voor een personage of boek/film fanfictie schrijven met als doel om hun OTP (One True Pairing, personages die ze graag samen willen zien) bij elkaar te brengen. Maar wij vinden dat fanfictie best wat serieuzer genomen mag worden, want deze vorm van verhalen schrijven is toegankelijk voor iedereen en maakt het makkelijk om te experimenteren met schrijven. Om deze drie redenen zou iedereen eens fanfictie moeten schrijven.

1. Oefenen met personages en karakters

Als je in je verhaal een personage gebruikt dat al bestaat, is hij of zij al mooi rond geschreven. Je krijgt als het ware een compleet pakketje met eigenschappen en persoonskenmerken, dat je verder vrij kan inzetten. Zo kan je mooi oefenen met hoe je de karaktertrekken van een personage naar voren brengt in een verhaal. Je hebt tenslotte vergelijkingsmateriaal: is hoe jij het personage schrijft in lijn met hoe hij of zij in het originele werk is? Door hiermee te oefenen kun je deze vaardigheden verfijnen en leren om de nuances van personages beter te doorgronden.

2. Experimenteren met genres

Lijkt het je heel gaaf om een keer in een ander genre te schrijven, maar weet je niet waar je moet beginnen? Neem dan een al bestaande wereld als uitgangspunt. Voor het eerst fantasy schrijven in de wereld van Harry Potter of Tolkien is een stuk eenvoudiger dan eerst zelf een compleet nieuwe wereld op te moeten zetten. Zo kan je een genre voorzichtig aftasten en raak je niet ontmoedigd.

3. Je vergroot je creativiteit

'Wat als?' is een belangrijke vraag bij fanfictie. Er bestaat al een verhaal, er bestaat al een ontknoping en er liggen al veel feiten vast. Maar wat als je een element zou veranderen? Wat voor invloed heeft dit dan op de rest? Zoeken naar alternatieve uitkomsten zorgt voor een creatievere geest en buiten de lijntjes tekenen. Wat als de Ring niet bij Frodo terechtkwam, maar bij Merry en Pippin? Wat als Harry Potter zijn ouders nooit verloren was? Zoek naar alternatieve verhalen en kijk welke invloed dit heeft op personages, plot en dynamiek.

Dus: schaam je niet en schrijf eens fanfictie! Dit hoeft natuurlijk niet (zoals in de voorbeelden) in het fantasy-genre, maar kan met alle boeken, films en verhalen die je maar kent

Bron foto: Pixabay

Techniek