Tijd voor een licentiemodel voor fanfictie

Tijd voor een licentiemodel voor fanfictieFanfictie is een populair genre waarin lezers hun eigen verhalen schrijven met personages, plots en omgevingen van hun favoriete boek. Meestal worden deze illegaal gepubliceerd omdat toestemming krijgen van de auteur erg ingewikkeld is. Een licentiemodel lijkt op zijn plek.

Hoe het ook kan

In tegenstelling tot bijvoorbeeld de interactieve entertainmentindustrie met de zogenaamde gameplay videos (waar een gamer opneemt hoe hij een spel speelt en commentaar geeft), zijn er weinig voorbeelden van gelicenseerde fanfictie in de uitgeverswereld. De bekendste is Amazon Worlds, wat in 2013 is gelanceerd voor de Amazon Kindle. Hiermee worden fanfictieschrijvers een licentie verleend door rechthebbenden om auteursrechtelijk beschermd materiaal te gebruiken voor hun eigen verhalen. Het is onderworpen aan strenge richtlijnen wat betreft publicatie en verkoop op de Kindle.

Uitgevers en schrijvers terughoudend

De belangrijkste reden voor de terughoudendheid van de industrie om dergelijke fanfictie te verkennen, komt waarschijnlijk voort uit het verlangen originele werken te houden zoals ze zijn. Het gaat immers vaak om persoonlijke creaties van de auteurs.

Alhoewel dit een geldige zorg is, wordt er zoveel fanfictie geschreven dat het loos is. De industrie groeit en wordt populairder met de dag. Het is beter om gebruik te maken van de (omzet)mogelijkheden voor uitgevers en (fanfictie) schrijvers.

Is het tijd dat fanfictie legaal moet worden gepubliceerd?  Laat het weten in een reactie.

Bron

www.futurebook.net/content/licensing-model-fan-fiction#sthash.dSR7fNq9.dpuf

Uitgeven