IN DIT NUMMER
• Schrijftips van queen of crime Karin Slaughter!
• Ontwikkel een personage in 7 stappen
• Dit verwacht een redacteur van jouw manuscript
• Leer reisverhalen schrijven van Lieve Joris
• Workshop verhaallocaties – zo maak je ze onvergetelijk
• Hoe kom je binnen bij een literair agent?
Abonnees krijgen het komende nummer van Schrijven Magazine omstreeks vrijdag 7 augustus in de brievenbus! Dit nummer is vanaf dinsdag 11 augustus verkrijgbaar in boekhandel en kiosk.
Karin Slaughter is sinds 2001, toen ze haar eerste thriller Blindsighted publiceerde, uitgegroeid tot een van de populairste crime-auteurs ter wereld. Wij vroegen haar om haar beste schrijftips.
Lees de preview hier.
Het zijn de personages die ervoor zorgen dat een verhaal of roman onvergetelijk wordt. Hoe creëer je een geloofwaardig personage waarin je lezer zich kan verplaatsen? Hoe geef je je personages hun unieke eigen stem? Een stappenplan.
Wat doet een redacteur en wat verwacht hij of zij van manuscripten van beginnende schrijvers? Wij vroegen het aan de ervaren redacteur Peter de Rijk (sinds 1995 verbonden aan de onafhankelijke uitgeverij In de knipscheer). Het resultaat is een stappenplan voor auteurs, het doel: een manuscript dat goed genoeg is om uitgegeven te worden.
Volgens de Franse krant La Libération is reisverhalenschrijver Lieve Joris een van de beste (reis)journalisten ter wereld. Haar reisboeken over Afrika, het Midden-Oosten en China wonnen alle mogelijk literaire prijzen én werden bestsellers. Wij vroegen haar naar haar beste tips. Benieuwd wat jij van haar kunt leren?
Lees de preview hier.
Schrijver Gerwin van der Werf (1969) koos voor zijn bejubelde vijfde roman Strovuur een zeventienjarig meisje als hoofdpersoon. Van redacteur tot recensent, iedereen was het erover eens dat hij er in was geslaagd een volstrekt geloofwaardig pubermeisje neer te zetten. Hoe deed hij dat? Hoe leef je je in in een personage dat zo ver van je afstaat?
Lees de preview hier.
Abonnees krijgen het komende nummer van Schrijven Magazine omstreeks vrijdag 7 augustus in de brievenbus!
Dit nummer is vanaf dinsdag 11 augustus verkrijgbaar in boekhandel en kiosk.
Workshop verhaallocaties – zo maak je ze onvergetelijk
Kathy Mathys komt geregeld schrijfstudenten tegen die een hekel hebben aan beschrijvingen van landschappen of decors. Terwijl juist een locatie zoveel kan toevoegen. Denk aan de woeste Orkneyeilanden in Mary Shelley’s Frankenstein, of de onherbergzame heide in Wuthering Heights. . Locaties spelen een cruciale rol in verhalen, ze beïnvloeden de plot, onthullen iets over de personages. Hoe maak je optimaal gebruik van verhaallocaties? Dat leer je in deze workshop.
Wat maakt een gedicht een gedicht?
Dichter Martin Reints werd meerdere malen bekroond, onder meer met de Herman Gorter Prijs. In onze rubriek Dichter aan het werk gaat hij onder meer in op wat poëzie nou eigenlijk poëzie maakt. ‘Een gedicht schrijf je om te achterhalen waar het over gaat. Als je het al weet, hoeft het niet.’
Hoe kom je binnen bij een literair agent?
Steeds meer Nederlandstalige schrijvers hebben een literair agent. Wij vroegen literair agent Maarten Boers, die onder meer wielerschrijver Thijs Zonneveld in zijn stal heeft, het hemd van het lijf.
Lees hier de preview.
Zo maak je research doen leuk
Research: de een kan er zich helemaal in verliezen, de ander heeft er een broertje aan dood. Ook wanneer je een verhaal wil schrijven dat zich afspeelt in de buurt waar je bent opgegroeid, ontkom je niet aan research. Altijd is er wel iets wat je moet onderzoeken of checken. Katht Mathys geeft tips en oefeningen die ervoor zorgen dat je op een speelse manier aan research kan doen.
Debutant Anne Moraal schreef een roman over een Noord-Koreaans restaurant in Osdorp
Anne Moraal debuteerde vorig jaar met een opvallende roman: in Honden huilen niet schrijft zij over een groep Noord-Koreanen die wordt uitverkoren om in het eerste Noord-Koreaanse restaurant van Europa te werken. Nota bene in een voormalig buurthuis in Amsterdam Osdorp. Hoe kwam ze op het idee? En belangrijker: hoe werkte ze het uit? Ze vertelt er alles over in het komende nummer van Schrijven Magazine.
Lees de preview hier.
De strevende held: tips voor een krachtig hoofdpersonage
Centraal in alle verhalen staat een held met een doel. De held wil iets, maar wordt daarin tegengewerkt. Hoe creëer je zo’n krachtige combinatie van een hoofdpersoon die iets wil en een tegenkracht die zorgt dat de held het doel tergend langzaam bereikt - of misschien helemaal niet? Onze hoofdredacteur Frank Noë legt het uit.
Lees de preview
En ook:
• Van Dale Taaptips
• Tekstuurjeugdliteratuur: bekroond auteur en schrijfcoach Mireille Geus bespreekt een door een lezer ingezonden verhaal voor kinderen.
• Tekstuur Proza: schrijfdocent, redacteur en schrijver Yke Schotanus bespreekt een door een lezer ingezonden kortverhaal.
• Dichter aan het werk: dichter, journalist en schrijfdocent Remco Ekkers interviewt een dichter over zijn of haar werk, of een specifiek gedicht daaruit.
Abonnees krijgen het komende nummer van Schrijven Magazine omstreeks vrijdag 7 augustus in de brievenbus!
Dit nummer niet missen, maar nog geen abonnee? Meld je aan vóór donderdag 23 juli 16:00 u.
Dit nummer is vanaf dinsdag 11 augustus verkrijgbaar in boekhandel en kiosk.
Foto: Marc Brester