Lid sinds

17 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Proeflezen voor en door leden

Proeflezen: het doorploegen van andermans manuscript en er zoveel mogelijk fouten uithalen. Niet alleen tikfouten, maar ook plotgaten, stijlbreuken, karakterinconsistenties en noem alles maar op wat fout kan gaan tijdens het schrijven van een verhaal. Na een recente ervaring van mezelf en een paar opmerkingen van Zjors, kwam ik op het idee om een soort vriendendienst te starten. Dat we elkaars proeflezers kunnen zijn. Wat we op ZinnigerZinnen doen dus, maar dan voor lange manuscripten. Ik het jouwe, jij het mijne (onder voorbehoud natuurlijk). Is dat haalbaar hier, denken jullie? Met een paar goeie afspraken (deadlines, dingen waar speciaal op gelet moet worden etc) kunnen we elkaar wel uit de brand helpen denk ik. Je moet het natuurlijk wel kunnen. Het heeft weinig zin om een manuscript op d/t fouten door te lopen als je zelf die fouten ook regelmatig maakt. Maar verder heeft iedereen hier natuurlijk wel wat in te brengen. What say you? Suggesties meer dan welkom, het is maar een vaag plan tot nu toe ;)

Lid sinds

17 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Ik vind dit een heel goed idee. Mijn gevoel is dat proeflezers als ouders, vrienden et cetera niet streng genoeg zijn en de eerste afspraak zou wat mij betreft dus zijn: lever echt kritiek! Maar hou in je achterhoofd dat als het simpelweg niet het genre is wat je graag leest, je het daar niet om gaat afkraken. Het leukst zou zijn als we elk manuscript kort omschrijven en dat degenen die het onderwerp interessant vinden het op laten pakken, ongeacht of de schrijver ook hun werk heeft nagekeken. Maar wel zo dat elk manuscript tenminste twee proeflezers krijgt. Goed, ik opper maar zo gauw wat, in elk geval vind ik het een goed idee.

Lid sinds

17 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Ik vind dit een superidee! Ik zou mijn ms of verhaar voor een schrijfwedstrijd niet op een website willen zetten, ook al zou het voor enkel ledensectie zijn, maar ik zou het eerder via mail doen.

Lid sinds

17 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Als er echt interesse is, kan ik misschien wel een website-je maken, waar je je manuscript veilig kan uploaden, mensen elkaar kunnen mailen dat ze interesse hebben, en dan kun jij aangeven wie van de leden je manuscript download om te kijken. Je kunt dan bijvoorbeeld een samenvatting erbij zetten, aangeven waar je precies mee zit, de status van je manuscript (first draft, klaar voor uitgever, proefdruk etc), deadline, aantal woorden etc. Maar dat kost me een paar dagen dus dan moet ik wel zeker weten of het echt handig is.

Lid sinds

18 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Ik ben er meer voor adressen uit te wisselen en een uitgeprinte per post op te sturen. Ik heb liever niet dat mijn manuscript online te downloaden is, ook al is het beveiligd. En plus dat mijn computer crashed als ik met pdf bestanden bezig ben en ik deze bestandjes niet kan openen.

Lid sinds

17 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
Wonderer, je hebt mij ook op een idee gebracht. Ik heb nu dus Ing (met het koffieplaatje) als proeflezeres. Alleen moet ik dus een geheel nieuw hoofdpersonage over Joy laten vertellen. Een hoofdpersonage dat wel sympathiek is... Ik worstel. Wat heb ik het mezelf moeilijk gemaakt! Niet te filmen!

Lid sinds

19 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker
Mara, bedenk dan voor de verandering eens de allergemakkelijskte versie. Maak het je zo gemakkelijk mogelijk. Zien, wat er dan uitkomt.

Lid sinds

17 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
Ja. Ing had voorgesteld dat zij mijn werk ook zou extra zou willen nakijken. Is erg hoor als je zo chaotisch bent als ik. Ook in je hoofd. Echte verstrooide professor ben ik soms. Maar het gekke is dat ik dat alleen in mijn eigen werk ben. Andermans werk kan ik afstandelijker bekijken en daar haal ik de foutjes wel uit. Is dat nou gek? @marriejeanne: ja, de gemakkelijkste weg... Die kies ik eigenlijk nooit. Moet ik eens proberen, ja.

Lid sinds

18 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Ik vind het ook een goed idee, wonderer. Maar een website waarvan je het ms kunt downloaden, daar ben ik niet zo voor. Ik zou een kort ms wel per email willen ontvangen/zenden, maar een lang ms (novelle, roman) per post. Dat komt omdat ik een tekst alleen kritisch kan lezen op papier.

Lid sinds

17 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
En zelf uitprinten schiet natuurlijk niet op? Maar op zich is een website dan nog een optie, makkelijk overzicht van wie wat in de aanbieding heeft etc... toch?

Lid sinds

17 jaar 8 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Op zich een heel strak plan. Als je een website wil maken, doe dan alleen korte fragmentjes. Zodat je als het ware kunt 'shoppen' naar een m.s. wat je wil proeflezen. Ik denk dat niemand er op zit te wachten, dat je heel de boel zo kunt downloaden. En Appel, je hebt gelijk m.b.t. genre. Een tijdje geleden had iemand een ms van mij proefgelezen, terwijl het zijn genre niet was. Zeker 50% van de opmerkingen was niet bruikbaar. Ik vond het ook zonde voor hem, dat hij zijn energie in deze opmerkingen had gestoken en er over had nagedacht. Een fantasy-jeugdverhaal wordt nu eenmaal nooit een volwassen autobiografisch boek.

Lid sinds

17 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Ach, er zijn ideeen genoeg om dit project van Wonderer te realiseren. Heel leuk, trouwens... Ik wil ook wel fungeren als proeflezer! Heel goed om de onderlinge samenwerking te prikkelen.

Lid sinds

17 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
Als we (degenen die naar Pluisebol gaan) daar een verslagje van maken op hun eigen manier (heb ik ook in dat topic voorgesteld) kunnen we van elkaar de schrijfstijl zien en -indien nodig- goedbedoelde kritiek leveren.

Lid sinds

17 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Saskia schreef: Op zich een heel strak plan. Als je een website wil maken, doe dan alleen korte fragmentjes. Zodat je als het ware kunt 'shoppen' naar een m.s. wat je wil proeflezen. Ik denk dat niemand er op zit te wachten, dat je heel de boel zo kunt downloaden. Dit vind ik een goed voorstel! Ik wil wel een samenvatting geven van wat ik schrijf, wat mijn stijl is en waar ik een proeflezer voor nodig heb. Dan kan je 'achter de schermen' (lees:pb-en) adressen en dies meer zij uitwisselen.

Lid sinds

17 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Welkom Chrissie1979. Stel je je ook nog even voor ( hebben we ook nog een ander topic voor) ?

Lid sinds

16 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Het lijkt mij ook leuk om mee te doen. Dan zie je toch hoe iemand anders bezig is en dat is waarschijnlijk ook nog leerzaam.

Lid sinds

17 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Nou Wonderer, het ziet er naar uit dat je weer een goede koe bij de horens hebt gevat. Wij gaan een Proefleesgenootschap stichten en alle msbeoordelingsbureaus voorbij streven. :D I'm in. Maar ik vind wel dat men zich aan een paar regels zou moeten houden. Bijvoorbeeld binnen een bepaalde deadline lezen. En inderdaad niet alleen d/t fouten maar ook stijl, plot enz. En het lijkt me een goed idee om een website te maken waarin men onder de verschillende genres een synopsis kan uploaden. Een potentiele proeflezer zoekt contact met de auteur via email. Enzovoort. Kans bestaat dat niemand zich aangesproken voelt tot een bepaalde synopsis. Wat dan? Ik ben benieuwd, Marjet

Lid sinds

17 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Yeah, ik zal binnenkort echt aan de site gaan beginnen, zodat we in ieder geval functionaliteit hebben. Je kunt opgeven waar je op gecontroleerd wil worden enzo, en de deadline ook misschien wel. Ik hou jullie op de hoogte.

Lid sinds

17 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Ik hoop dat je er tijd voor gaat vinden, Wonderer, want ik denk dat een CP die je niet kent (misschien enkel via mail) een beter beeld schetst wat er niet klopt aan een manuscript, dan iemand die dichterbij je staat.

Lid sinds

17 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
Ik hoop het ook. Nou ja, op zich heb ik de meeste scripts al liggen dus als jullie genoegen nemen met een simpele layout valt het wel mee ;)