Staat u voor ogen wie of wat u ermee wilt bereiken?

27 december 2007 - 18:41
Staat u voor ogen wie of wat u ermee wilt bereiken? Welke doelgroep? (Mijn boek, autobiografische roman, is niet voor kinderen, niet speciaal voor jeugd, hoewel ik niet weet waarom ik die zou moeten uitsluiten, maar wel voor iedereen die het lezen wil.) Hoe zou ik bovengenoemde vragen van de uitgever beantwoorden?

Lid sinds

17 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
27 december 2007 - 19:30
Wie denk je dat je boek zou willen lezen? Welke groep mensen? Mensen geinteresseerd in autobiografie met als thema.... of met als rode draad... Zoiets?

Lid sinds

17 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
27 december 2007 - 19:34
waar gaat je boek over? Of is dat nog geheim? Ik heb bij marketing geleerd dat je de doelgroep altijd goed moet afbakenen... een te brede doelgroep is moeilijk te bereiken en het is moeilijk om je boek dan te positioneren tussen de anderen. Wat wil je bereiken met dit verhaal? WAt is de achterliggende gedachte? En hoe is je schrijfstijl? Misschien is die al niet geschikt voor een deel van de populatie.

Lid sinds

18 jaar 2 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
27 december 2007 - 19:45
Er staan vast gebeurtenissen in die grote consequenties voor je hadden. De gevolgen kunnen voor anderen leerzaam zijn. Om fouten te voorkomen of juist een stuk herkenning te vinden. Dat weet jij het beste. Is dat niet de reden dat we dit soort boeken zo graag lezen? Is er in die hoek geen antwoord te formuleren?

Lid sinds

17 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
27 december 2007 - 20:18
Hallo, Ik heb een vraag. Ik heb behoefte om een boek te gaan schrijven over een onderwerp waar ik dertig jaar geleden mee heb afgerekend. letterlijk en figuurlijk. Toch vind ik het de moeite waard om nu, na zoveel jaar dit onderwerp aan te snijden omdat ik weet dat ik niet de enige ben die dit heeft doorstaan. Ik kan nu als een helikopter erboven vliegen en naar beneden kijken want mijn herinneringen zijn nog intact, mijn wonden zijn genezen en de littekens zijn sterk geworden. Ik kan het dus aan. Mijn doelgroep is duidelijk: vrouwen van 50+ maar verder voor iedereen met soortgelijke ervaringen. Mannen zijn ook welkom, zij komen ook aan de beurt in dit boek. Ik heb uitgebreid gekeken op Bol.com en bij google: geen resultaat. De zoekcriteria uitgebreid: niente resultaat. Nog eens de zoekcriteria veranderd met hetzelfde nul-resultaat. Met andere woorden: volgens mij bestaat dit boek nog niet voor mijn doelgroep. Wat denken jullie?

Lid sinds

18 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
27 december 2007 - 20:35
@Jacqueline Als jij denkt/weet dat veel mensen (ongeveer?) hetzelfde hebben meegemaakt, zou er wel eens behoefte aan kunnen zijn. Ik weet natuurlijk niet waar je op doelt, maar zijn er geen hulpgroepen die zich bezig houden met datgene waar je over wilt gaan schrijven? Dan jou je eens kunnen kijken of je een site met informatie kunt vinden over het onderwerp. Misschien kom je er dan ook achter of er al iets is geschreven met een dergelijk thema.

Lid sinds

18 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
27 december 2007 - 20:36
Doelgroep: mannen, vrouwen, leeftijd, belezen of niet, geinteresseerd in bepaalde onderwerpen, laag of hoog opgeleid, nederlands of ook voor het buitenland geschikt etc. Wat wil je bereiken: informatie geven, mensen aan het denken zetten, ontspanning, de waarheid vertellen, het onderwerp aansnijden, een discussie starten, hoop geven etc.

Lid sinds

18 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
27 december 2007 - 20:36
Rosen, Dat vond ik ook een moeilijke vraag om te beantwoorden. Je schijnt het in de brief aan de uitgever te moeten zetten, maar ik heb het weggelaten. Volgens mij zijn er ook boeken die geen specifieke doelgroep hebben. Neem nu bijv. Kees de Jongen, dat boek is geschikt voor mannen, vrouwen, jong, oud, eigenlijk iedereen. Jacqueline, Wanneer er zo snel weinig tot niets over te vinden is, is de kans groot dat er ook nog weinig over het onderwerp geschreven is. Wanneer je begint met schrijven en reasearch gaat doen merk je vanzelf wat er al wel en niet over gepubliceerd is en kan je daar mooi bij aansluiten. En al is er wel veel over geschreven, is dat ook geen probleem. Jouw verhaal heeft waarschijnlijk zijn eigen karakter en uitgangspunten.

Lid sinds

17 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
27 december 2007 - 20:53
Klopt Fré, op deze manier wel. Maar met dit ondergeschoven kindje als onderwerp, vind ik dat er toch wel aandacht voor nodig is, ik weet het zéker en het gaat mij niet om de commercie, maar de herkenning, gevolgd door herkenning, gevolgd door begrip bij en van diegenen die het boek gelezen hebben. Overigens zal ik het met passie schrijven, heel integer, maar wel tot de kern, de waarheid, niet alleen zoals ik die zie, maar zoals velen die zien. En wat is er dan mis mee als ik uitzoek op bol.com of er al zoiets is? Als ik nu eens een, of hét, gat in de markt ontdek? Als over een jaar blijkt dat ik het mis had, wat dan? Dan heb ik een boek geschreven uit passie voor mijzelf. Dat geeft voldoening. Weet ik ook zeker.

Lid sinds

18 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
27 december 2007 - 21:08
Er is niets mis mee, gewoon schrijven dat boek, het voldoet vast aan een behoefte. :) Overigens denk ik dat fre het niet heeft over jouw boek, maar dat het doelgroep denken van uitgeverijen commercieel is.

Lid sinds

18 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
27 december 2007 - 21:14
Ja, jammer jammer jammer. Maar het is niet alleen commercieel om er geld mee te verdienen. Er zijn zoveel mensen op aarde en zij krijgen zo ontzettend veel informatie over zich heen dat je wel hard moet brullen wil je stem gehoord worden. Heel hard brullen kost heel veel geld. Dus liever luid praten en dan wat gerichter. 'Niet voor kinderen, niet voor jeugd, maar voor iedereen die het lezen wil.' is inderdaad wat vaag. Wat voor mensen willen het lezen, denk je? Wat voor interesses moeten ze hebben? Wat voor achtergrond? Is het taalgebruik zo dat de lezer er constant zijn aandacht bij moet houden? Of kan je het in korte stukken lezen, geeft het niet als je drie keer per uur uit je stoel moet voor een huilende baby. Als je erg van sporten houdt, is jouw boek dan een aanvulling op die levensstijl?

Lid sinds

18 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker
27 december 2007 - 21:56
Schrijf het boek als je vindt dat het geschreven moet worden. Anders blijf je beter sporten. Sporten is gezond, schrijven niet.

Lid sinds

17 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
27 december 2007 - 22:59
Ceridwen, Ik blijf nu en hier met opzet vaag. Op een gegeven moment zal ik wel komen met de doelgroep, maar nu is de tijd nog niet rijp. @ Fré, ja het borrelt en bruist, het wil naar buiten, het gaat naar buiten want het moet. Ik sport niet want dat is voor mij ongezond, schrijven is voor mij wel gezond. Vandaar.

27 december 2007 - 23:08
Is jou die vraag gesteld, rosen? Of anticipeer je op een vraag waarvan je vermoedt dat hij zal komen? Het lijkt me een vraag van ondergeschikt belang, want als je goed hebt geschreven, zal er belangstelling voor zijn, ongeacht het thema. Wel zijn er veel specifieke thema's voor specifieke doelgroepen, bv - ik noem maar wat - voetbalvrouwen. Anderen, die geen voetbalvrouw zijn, kunnen zich toch voor het thema (gaan) interesseren. Een doelgroep definiëren lijkt me een vage bezigheid. Je moet nooit lezers uitsluiten. Ik bedoel, jacqueline, ook al gaat jouw boek over iets wat ik nog niet heb meegemaakt in mijn leven, en behoor ik niet tot je doelgroep, dan nog kan ik erg geïnteresseerd zijn of raken in jouw boek.

Lid sinds

18 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
27 december 2007 - 23:31
Marriejeanne, Het is een vraag die staat in de uitleg Hoe stuur ik mijn manuscript op Er wordt dus verwacht dat je in de begeleidende brief aan de uitgever aangeeft voor welke doelgroep je boek geschreven is. Ik kwam ook vast te zitten met die vraag. Het verhaal dat ik schreef, wilde ik graag schrijven en daarbij heb ik niet nagedacht voor welke doelgroep het geschikt is. En als je gewoon een algemene (literaire) roman schrijft? Hoe formuleer je dan het antwoord?

Lid sinds

17 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
27 december 2007 - 23:32
marriejeane, klopt helemaal wat jij zegt en het is dan ook niet mijn bedoeling om lezers uit te sluiten. het is alleen eenheftig thema, niet iedereen kan daarmee omgaan. het kan afschrikwekkend werken wat helemaal de bedoeling niet is, maar het is mogelijk. Aan de andere kant kant het ook bewust maken van dingen die niet zo vanzelfsprekend zijn als ze lijken. Dat vind ik dan ook positief. Er zitten dus negatieve en positieve kanten aan een en hetzelfde verhaal. Maar uitsluiten? Nee, echt niet. het is voor iedereen die interesse heeft. Ik las op dit forum iets over marktonderzoek en doelgroepen, eerder had ik daar nog nooit bij stil gestaan. Maar toen ik dat las dacht ik: eens even kijken, kan geen kwaad toch? Lijkt me eigenlijk heel logisch, maar soms ben ik niet zo logisch ingesteld, vandaar. het werkt toch ook wel weer verhelderend en motiverend bij mij.

27 december 2007 - 23:46
Dank je wel, Irene. Het lijkt me een moeilijke vraag om het een uitgever gemakkelijk te maken. Als je een boek uitgegeven wilt hebben, kan het inderdaad handig zijn, het de uitgever zo gemakkelijk mogelijk te maken. Dan formuleer je een heel interessante zin ten aanzien van de doelgroep. :) Áls ze maar verder lezen! Én geïnteresseerd raken in je boek.

Lid sinds

17 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
28 december 2007 - 0:29
Dat doe ik dus ook zo, Marriejeanne. Ik pik er iets uit wat interessant kan zijn voor een uitgever. Over de reden waarom, de doelgroep, iets positiefs of negatiefs maar het valt op. En dan lezen ze door. Kun je je punt toch duidelijk maken.

Lid sinds

18 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
28 december 2007 - 1:04
Waar is Rosen eigenlijk gebleven? Mijn reactie was op de vraag, wat is nu de doelgroep als ik een boek schrijf voor iedereen die het lezen wil. Uiteindelijk schrijven we allemaal voor iedereen die het lezen wil, dus dat een uitgever of marketingman daar niets mee kan is begrijpelijk. @ Fré, ook voor mij is sporten niet zo heel erg gezond ... maar dat terzijde, zullen sporters nooit lezen dan? Ik gaf ze toch aan als doelgroep?

Lid sinds

18 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker
28 december 2007 - 14:48
@Jacqueline: bestaat het onderwerp ook niet voor andere doelgroepen? Jongere mensen (zoals je het zei lijkt het of het niet bestaat voor vrouwen van 50+)? Volgens mij bestaat jouw onderwerp al wel maar dan alleen als niet-belangrijkste verhaallijn in een boek. Een heel boek daarover lijkt me dan weer wel goed. Een soort gat in de markt, zoals Mara's boek over borstkanker.

28 december 2007 - 15:40
Bedankt voor alle reacties, daar kunnen we wat mee. 'Staat u voor ogen wie of wat u ermee wilt bereiken?' en 'Welke doelgroep?' Literaire uitgeverijen stellen dit soort vragen over je manuscript. Er zijn al creatieve en diplomatieke antwoorden (oplossingen) gegeven. Echter, kan het kwaad als je het antwoord omzeilt, of helemaal niet geeft? Wordt je manuscript dan opzij gelegd? Doordat men zelf geen tijd en of zin heeft om uit te zoeken welk marktsegment hiervoor wel of niet interessant is? Wat wou Kluun ermee bereiken? Wat was zijn doelgroep?

Lid sinds

17 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
28 december 2007 - 15:54
ik denk dat Kluun wilde laten zien hoe het is om een vrouw aan kanker te verliezen, maar dan wel op een bepaalde schrijfstijl. (beetje bot soms, soms wat seksistisch, maar toch met humor). De doelgroep van Kluun schat ik zeer breed. Mensen tussen de 18 en 60 of zo. Moeilijk bij Kluun. Maar door zijn schrijstijl vinden veel mensen hem ook slecht, dus valt er een deel van de doelgroep af. Hoewel deze mensen ook nieuwsgierig waren naar het boek van kluun en het toch gingen lezen.

Lid sinds

18 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
28 december 2007 - 16:51
Rosen, Het is volgens mij afhankelijk van de uitgeverij of ze het belangrijk vinden dat je marktinfo geeft. O.a. de AKO eist een hele waslijst, meen ik. Bij andere uitgeverijen vragen ze er weer niet om. Ik zou er wel iets in zetten over de doelgroep en markt. Het hoeft geen boekwerk te zijn. Een paar regels is ook goed. "Ik meen dat er een markt is voor mijn boek omdat....." In elk geval zou ik het onderwerp niet omzeilen of negeren. In feite solliciteer je toch, dus dan moet je ook kunnen vertellen waarom jouw boek uitgegeven moet worden.

Lid sinds

17 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
28 december 2007 - 17:15
Ik vond (en vind) het ook lastig om voor Arthur de doelgroep te bepalen. Voor het gemak nam ik maar 16+ maar da's nog steeds vrij vaag. Toch irritant hoor, zeker omdat de uitgevers er toch wel naar vragen.

Lid sinds

18 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
28 december 2007 - 17:31
Je kan er wel meer over zeggen, Wonderer, toch? De doelgroep is niet alleen een leeftijdsgroep en man of vrouw, maar je kan er allerlei factoren aanhangen. Bijvoorbeeld Nicci French. - zit in het gat tussen een romantisch verhaal en thriller - de karakters zijn allemaal zelfstandig en in het bezit van een spannende baan of lifestyle en tussen de 30 en de 40. - de hoofdpersonen zijn vrouwen. - er wordt veel gekookt in het boek - is literair geschreven, maar wel vlot, dus voor vrouwen die niet uren in een hoek kunnen kruipen met een boek (moeders, werkende vrouwen). - is literair geschreven, maar wel vlot, dus voor vrouwen met een middelbare of hogere opleiding Wat voor doelgroep heb ik nu? Vrouwen tussen de 30 en de 40, met een middelbare tot hogere beroepsopleiding, die drukbezet zijn en toch een spannend verhaal willen lezen, maar niet persé een met een boe en veel bloedeffect. Dat er veel in gekookt wordt is leuk, je zou als randdoelgroep dus ook mensen die van koken houden kunnen aanspreken, maar het gaat te ver omdat als doelgroep na te jagen. Nu kan de uitgever bekijken of hij met zijn andere boeken deze doelgroep ook bedient, en hoe hij deze groep kan bereiken. In welke bladen moet de advertentie, hoe moet de kaft eruit zien, hoe de reclame uiting. Druk bezette vrouwen, dus het boek moet snel even ergens meegenomen kunnen worden, dus in de boekenwinkel maar misschien ook in de stationskiosk.

Lid sinds

17 jaar 4 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
28 december 2007 - 19:45
Mensen, hartelijk dank, ik heb heel brutaal gedeeltes van reacties overgeschreven om te onthouden. Mag dat? Of gillen jullie nu: hé, uitgummen jij brutaal wezen met onze ideën beginnen?