Afbeelding

Schrijfoefening levensverhaal schrijven

Foto: Pexels

Schrijfoefening: duik in het verleden

Schrijven over je verleden kan om verschillende redenen lastig zijn. Je staat te dicht bij de gebeurtenis of je weet niet hoe je je herinneringen om moet buigen naar een verhaal. Ook als je geen heus boek wilt schrijven over je levensverhaal, is het handig om te putten uit je verleden. Het leven zit immers vol met inspiratie! Met deze oefening duik je jouw verleden in. 


Opdracht 1

Duik eens je oude foto’s in en laat de herinneringen boven drijven. Heb je een specifieke herinnering die goed kan dienen als basis voor een kort verhaal? Pak deze herinnering en schrijf alles op wat in je opkomt, zonder te filteren. Neem ook details mee, deze kunnen mooi van pas komen. Droeg je oma een gekke hoed op jullie laatste uitje samen voordat ze overleed? Schrijf dit soort details op.

Opdracht 2

Bekijk wat je bij opdracht 1 aan punten opgeschreven hebt. Wat kan je toevoegen, veranderen of aandikken om er een beter verhaal van te maken? Hou je vooral niet in, de bedoeling is juist dat het uiteindelijke verhaal niet precies jouw herinnering is. Was jouw herinnering over je oma die overleden is? Verander het verhaal zo dat je oma je heeft opgevoed, zodat de impact op de lezer groter wordt. Trek je herinnering helemaal uit elkaar, bewaar sterke verhaalelementen en voeg toe totdat je een knaller van een verhaal in je hoofd hebt. 

Opdracht 3

Nu ga je het verhaal opschrijven. Let erop dat je verhaal geen samenvatting van gebeurtenissen is (toen gebeurde dit en toen dat en toen…), maar dat je een lopend verhaal hebt. Maak gebruik van show, don’t tell en schrijf je verhaal in 600 woorden. 

Opdracht 4

In het vorige verhaal was jij nog steeds de hoofdpersoon. Maar wat nou als je een totaal ander personage in deze situatie zet? Dit mag een bestaand personage zijn of een die je zelf bedenkt. Denk na over karaktereigenschappen: hoe zou deze persoon reageren op de gebeurtenissen in jouw verhaal? Hoe verandert dit de afloop? Herschrijf het verhaal met deze nieuwe hoofdpersoon. 

Heb je een mooi verhaal geschreven? Deel het hieronder!
 

Comments