Lid sinds

12 jaar

Rol

 • Gewone gebruiker

Bookaroo

12 juli 2019 - 16:57
https://schrijvenonline.org/nieuws De vraag is: Bookaroo: Ja of nee? Daar wil ik graag antwoord op geven, maar dat kan niet. Dus, waag ik het onderwerp op het forum te zetten. Mag dat? Ik vind het namelijk een adderlijk initiatief.

Lid sinds

11 jaar 4 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
13 juli 2019 - 16:09
Afgelopen week bestelde ik via Bookaroo 'Het beroep van mijn vader' van Sorj Chalandon. Het boek kwam een dag later en was verzonden door een boekhandel uit mijn regio. De adressering was handgeschreven en op de envelop zat 4,35 euro porto. Of die boekhandel blij was met mijn bestelling? Ik weet het niet. Voor mij, als consument, is er geen verschil tussen een bestelling via bolcom of Bookaroo. Als elk boek via Bookaroo besteld wordt, heeft de fysieke boekhandel ook geen bestaansrecht meer. Ik had beter naar die boekhandel kunnen gaan. ;)

Lid sinds

12 jaar

Rol

 • Gewone gebruiker
13 juli 2019 - 20:57
De adressering was handgeschreven en op de envelop zat 4,35 euro porto.
Voor wiens rekening was dit, janpmeijers?
Ik had beter naar die boekhandel kunnen gaan. ;)
Dat denk ik ook!

Lid sinds

11 jaar 4 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
13 juli 2019 - 21:43
Yrret, Ik betaalde aan Bookaroo alleen het bedrag van het boek - verzendkosten zullen dus door de boekhandel betaald zijn.

Lid sinds

6 jaar 6 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
13 juli 2019 - 22:02
Ik vind Bookaroo wel handig. Niet iedereen kan naar een boekwinkel gaan. Soms zijn ze te ver weg en sommige mensen zijn oud of invalide. Een andere keer heb je dringend een boek nodig. Mijn lokale boekhandel (loten- en sigarettenverkoper waar je ook boeken kunt bestellen) heeft levertijden van ongeveer een week. Andere winkels zijn er niet. Zo'n zaak wil ik niet per se sponsoren, maar ik weet zeker dat het boek er goed uitziet. Daarom bestel ik daar. Als ze toch een beschadigd exemplaar leveren - dat hebben ze me al eens gelapt en daar kwam ik te laat achter - kan ik het weigeren. Ik hoop nog altijd op een zaak waarin ik Tolstoj niet hoef te spellen. Bol.com eist ook extra boekhandelskorting en gooit boeken los in een doos. Daar bestel ik dus nooit. Yrret, je weet best dat de verzendkosten voor rekening van de boekhandel komen. Maar dan nog verdient een boekhandel er wat aan. Bookaroo is bestemd voor de gemakzuchtige bol.com-besteller, niet voor klanten van de boekhandel. Het afwijzen van Bookaroo omdat er een nog beter alternatief is, gaat mij veel te ver.

Lid sinds

12 jaar

Rol

 • Gewone gebruiker
13 juli 2019 - 23:03
Waarom vind je het een adderlijk initiatief?
Adderlijk is het Unheimisch gevoel dat je de giftige slang hoort maar nog niet ziet. Ik doe een poging de adder uit zijn nest te lokken zonder gebeten te worden in een column-ige feedback. De adder is natuurlijk:
Boekenhandels moeten namelijk 5% van hun inkomsten afstaan aan Bookaroo.
En:
Boekenwinkels moeten nu zelf hun bestellingen rondbrengen of geld betalen voor de verzendkosten van de postdienst, wat weer van hun winst afgetrokken wordt.
Zie de opmerking van @janpmeijers: "De adressering was handgeschreven en op de envelop zat 4,35 euro porto." Ik hou nog een slag om de arm, maar ik denk dat janpmeijers dat [in dit geval] niet hoeft te betalen. Dus het boek kost 20 euro [makkelijk rekenen] - 5% aan Bookaroo [1 euro] en - 4,35 euro aan porto - de kosten [0,15 euro] van een envelop. Dit klinkt behoorlijk krom. Als ik naar de winkel ga en het boek niet laat inpakken zou ik zonder probleem een korting kunnen krijgen van 5,50 euro. Dat lukt vast en zeker niet! Of krijg ik zo ongewild inzicht in de winstmarge van de boekverkoper voor wie 5,50 minder verdienen geen probleem is? Ik kan meerdere kanten op met deze handvol aannames. Wat pas echt hypocriet is is de column van Peter Buwalda, die schijnbaar achter het initiatief staat van Toine Donk, de baas van uitgeverij Das Mag, en zo schrijft Toine Donk zelf: "bezig is met een ‘idioot project’, een website die Bookaroo heet en die gaat verhelpen dat lezers dol zijn op hun boekhandel, maar hun boeken op internet kopen. Kopen via Bookaroo is niet via internet?! Ik begrijp dit niet. Bookaroo lijkt wel heel veel op Buckaroo. Ik zing ABBA "Money Money Money" uit volle borst. Je hoeft geen FBI-profiler te zijn waar het de jongens van Bookaroo om te doen is. En het "Pass the buck" gezegde is overduidelijk aanwezig. Ik ruik al een paar, Jan Peter Balkenende zijn oproep om dé VOC-mentaliteit, volgers! Ik volg de reactie van Jan Marijnissen: "De VOC-tijd kende nogal wat rooftochten." Het lijkt er heel sterk op dat Bookaroo op rooftocht is om op andermans kosten [zonder enig noemenswaardig risico] zichzelf op de borst te kloppen hoe begaan ze zijn met de boekhandel. Dat blijkt ook wel uit het volgende: [...] gestart met een pilot om 10.000 boeken te verkopen binnen 2 weken. [...] Halen ze de 10.000 boeken niet, dan wordt de stekker uit het project getrokken. [/quote] Binnen 2 weken!? Nu is het zielig-komisch geworden.
‘Boekwinkels zijn ontzettend belangrijk. Die brengen mensen met boeken in aanraking. Uiteindelijk betekent elke boekwinkel die uit het straatbeeld verdwijnt, weer een billboard minder voor de literatuur’ stelt Donk in een artikel uit de Volkskrant. Bookaroo, zegt Donk, wil de boekhandels ondersteunen.
Bravo, Donk! F*ck, maar waarom wil je dan 5%! En waarom in 2 weken?! Heb je haast? En waarom haal je Peter Buwalda erbij die bekent geregeld een boek te kopen bij "Hij-Die-Niet-Genoemd-Mag-Worden"- hoezo te kinderachtig in bewoording - hij schrijft een column in de Volkskrant nota bene in Twitter-taal! F*ck again! Dat is pas een sterk staaltje marketing van Bookaroo die weet hoe je een Buck [reclame] gratis moet binnen halen. Het adderlijke is mij al lang duidelijk. Het is bijna misselijk makend. Het kan nog gekker! In dit artikel staat een lijst van zo`n 100 schrijvers die zich achter Bookaroo scharen. https://www.tzum.info/2019/07/nieuws-zon-honderd-… Ik heb deze lijst uitgeprint en zal van deze schrijvers nooit een boek kopen omdat ze op het VOC-schip zijn gestapt. Hoe zit dit alles echt in elkaar? Is de boekwinkel inmiddels zo`n slechte ondernemer geworden dat hij moet stoppen en zelfs, “je weet wel die schrijver die geregeld zijn boeken koopt bij die bolle” de moeite niet meer neemt om naar *** te gaan? Stel dat ik deze 100 schrijvers vraag, in vervolg - Uitsluitend - een boek te kopen bij hun plaatselijke boekhandelaar. En om eens echt je hart te tonen hoe begaan je bent met het lot van de boekwinkel roep je al je lezers op jouw boek in de boekhandel te kopen en om dat statement echt keihar[d]t te maken krijgen alle kopers 5% korting per boek die jij - de schrijver - aan de boekwinkel terug betaald. Laatste nieuws! https://www.tzum.info/2019/07/nieuws-bookaroo-zit… Dat zijn 5002 boeken die gekocht zijn via internet! Die Donk toch ... Dat zijn mogelijk 5002 mensen die niet de moeite hebben genomen naar hun [of een] boekwinkel te gaan. Bedenk zelf maar wat daar de gevolgen van zijn. De adder is weer tot rust gekomen - zo ongevaarlijk ben ik.

Lid sinds

12 jaar

Rol

 • Gewone gebruiker
13 juli 2019 - 23:14
Yrret, je weet best dat de verzendkosten voor rekening van de boekhandel komen. Maar dan nog verdient een boekhandel er wat aan.
Nee, dat weet ik niet! Daarom vraag ik het. Dus op een boek van 20 euro is de boekhandel bereid 5.50 euro [tijd en moeite] te verliezen? Vreemd!
Ik hoop nog altijd op een zaak waarin ik Tolstoj niet hoef te spellen.
Daar ken ik er wel meer dan 100 van. Zonder hulp van internet.

Lid sinds

12 jaar

Rol

 • Gewone gebruiker
15 juli 2019 - 0:43
En bol heeft geen opslag. Boekwinkels en auteurs c.q. uitgeverijen (afhankelijk van hun systeem) wel.
Is opslag, voorraad? Maar zonder opslag zijn toch erg veel titels direct leverbaar bij bol. Voer in - De kunst van het oorlogvoeren. Ik zocht The Art of War van Sun Tzu. Nederlandse uitvoering - zo goedkoop mogelijk. Uiteraard geeft Bol mij de meeste info! Daar kan niemand meer tegen op. Ik vind iets anders! Chin-Ning Chu zit in mijn favorieten. Verschillende prijzen - E-book € 14,99 - Paperback € 19,45 - Hardcover € 32,50. Welke vertaling [van wie] wil ik lezen? Ik heb nu het ISBN: ** Met deze gegevens wandel ik naar mijn boekhandel en bestel. Een week later heb ik het boek in handen - vóór ik betaal. Ik kan nog terug komen op mijn beslissing - doe ik niet. Netjes ingepakt, gratis krantje erbij, plastic zakje hoef ik niet. Via Bol kan ik het boek ook kopen. Verkoop door partner van bol.com - Paagman.nl - niet in mijn buurt. Wat betaald Paagman aan bol? Iets, niets? De website van Bookaroo is eigenlijk best leuk/aardig. Nu nog zo traag dat ik tijd krijg om een sigaret te roken in de tuin. Ik neem het ze niet kwalijk. Daar vinden ze vast wel een oplossing voor.
Met Bookaroo maak je 1-2-3 je boekhandel rijk! Bestel, leun achterover en een boekhandel bezorgt je boek
https://www.bookaroo.nl/boeken/?genre=literatuur Heel in de verte hoor ik nog iets ... Een ratelende consument die smart denkt te zijn.

Lid sinds

13 jaar 8 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
15 juli 2019 - 9:44
Ik kende bookaroo niet, ik bestel altijd gewoon op de websites van boekwinkels zelf. En misschien relevant om te vermelden in deze draad: op deze manier betaal ik vaak ook geen verzendkosten. Hangt van de winkel af. Bij Paagman betaal ik ze niet, bij Van Stockum niet, bij het American Book Center wel... om maar wat te noemen. Snijden de boekhandels waar ik geen verzendkosten betaal in eigen vlees omdat ze anders niet kunnen concurreren met bol.com en verwanten? Of hebben sommige boekhandels een slim systeem opgezet voor het bezorgen waarmee ze de kosten weten te drukken?

Lid sinds

12 jaar

Rol

 • Gewone gebruiker
15 juli 2019 - 12:04
Of hebben sommige boekhandels een slim systeem opgezet voor het bezorgen waarmee ze de kosten weten te drukken?
Wat denk je deze?
Sindskort werken wij samen met Peter Rugge van Go-Fast Bicycle Delivery Services die namens ons de boeken in Groningen aan huis levert.
http://godertwalter.blogspot.com/

Lid sinds

6 jaar 6 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
15 juli 2019 - 15:49
Paagman.nl betaalt gigantische bedragen aan Bol.com. Bol.com zuigt de hele markt leeg. Het eist extra boekhandelskorting terwijl het geen voorraad heeft. Bol.com eist €0,99 + 15% van de verkoopprijs van andere verkopers en de verzendkosten komen voor eigen rekening. Een voorbeeld qua opbrengsten voor de boekhandel: Drie klanten kopen een boek: een van € 10, een van € 22,50 en een van € 35. De boekhandel verdient bij directe koop € 10 x 42% = € 4,20. Bij Bookaroo € 10 x 42% + € 2,95 = € 7,15. - verzendkosten en verpakkingskosten (€ 0,15) € 3,63 - € 0,50 voor Bookaroo = € 3,12. De boekhandel verdient bij directe koop € 22,50 x 42% = € 9,45 Bij Bookaroo € 9,45 - verzendkosten en verpakkingskosten (€ 0,15) € 4,50 - € 1,13 voor Bookaroo = € 3,88. De boekhandel verdient bij directe koop € 35 x 42% = € 14,70 Bij Bookaroo € 14,70 - verzendkosten en verpakkingskosten (€ 0,15) € 7,10 - € 1,75 voor Bookaroo = € 5,85. Het houdt allemaal nog niet over, vooral bij dure boeken niet. Als ze een lokale verzenddienst hebben is het wel wat beter, maar je kunt maar beter direct kopen. Korting mogen ze niet geven vanwege de Wet op de vaste boekenprijs. Daarom zijn ze veelal bereid om aan Bookaroo mee te werken. Maar juist omdat zelfs Peter Buwalda boeken op bol.com koopt en dus niet in de boekhandel, kan het wel een oplossing zijn. Ik denk dat de totale opbrengst voor de boekhandel stijgt door Bookaroo. Het aantal mensen dat nu op Bookaroo bestelt in plaats van in de boekhandel zal veel kleiner zijn dan het aantal Bol.com-kopers die overstappen. En het zijn de goede boekhandels die deelnemen aan Bookaroo. De Ako's op de stations en de onverschillige handelaren in van alles en nog wat doen dat niet. Ik zou bijna op Bookaroo gaan kopen, omdat ik dan de goede boekhandel in het dorp 12 kilometer verderop in stand houd. Die sigarettenverkoper gun ik mijn opbrengsten eigenlijk niet. Ik hoop dat het een soort bookdepository wordt, dat kon wel degelijk op tegen Amazon en werd daarom overgenomen door dat laatste bedrijf. Verder hoop ik dat ze aan het eind van het jaar hun jaarcijfers publiceren. Dan kunnen we zien of ze overdreven veel winst maken.

Lid sinds

12 jaar

Rol

 • Gewone gebruiker
15 juli 2019 - 16:36
Korting mogen ze niet geven vanwege de Wet op de vaste boekenprijs. Daarom zijn ze veelal bereid om aan Bookaroo mee te werken.
Oké, maar het korting geven kan ook via stempelkaartjes. De volle stempelkaart inleveren tegen een boekenbon. Klant blijft naar de winkel komen.
En het zijn de goede boekhandels die deelnemen aan Bookaroo.
Daar heb je een punt. Maar wat zegt dat? https://www.google.com/maps/d/viewer?mid=1tH4zJFm… Een vlugge rondgang over Nederland geeft inderdaad de indruk dat de 'betere' boekhandel meedoet. Tot mijn verrassing ook die 'ene' in Groningen. Zou je kunnen stellen dat - gezien de korte periode - de boekhandel zat te springen om dit initiatief? En is de 5% aan Bookaroo dan toch billijk? Want meedoen is aan de boekhandelaar om zelf te beslissen.
Ik hoop dat het een soort bookdepository wordt, dat kon wel degelijk op tegen Amazon en werd daarom overgenomen door dat laatste bedrijf.
O, daar is de slang weer. Dank je wel voor je info en inzicht, Elizabeth1995.

Lid sinds

6 jaar 6 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
15 juli 2019 - 17:18
De regels voor korting zijn erg streng. Precies weten doe ik het niet, maar het is allemaal wettelijk vastgelegd. Stempelacties zijn volgens mij niet toegestaan. Ik weet niet of de boekhandel erom zat te springen. Misschien grijpen ze wanhopig elke kans om een paar centen te verdienen aan. Maar als 10% van die bol.com-kopers overstapt, dan gaat de boekhandel er gigantisch op vooruit.

Lid sinds

14 jaar 11 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
 • Pluslid
 • Moderator
15 juli 2019 - 18:41
Via dit nieuwe systeem krijgt de consument geen korting op het boek - hij betaalt de boekprijs die is vastgesteld door de uitgever. Wat er gebeurt is dat de boekhandel betaalt voor de diensten van een derde partij, Bookaroo in dit geval. Daarmee geeft hij een deel van zijn eigen verdienste weg, maar dat is iets anders dan dat hij korting geeft op een boek.

Lid sinds

14 jaar 11 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
 • Pluslid
 • Moderator
16 juli 2019 - 11:59
@ Elizabeth1995 Onder andere. Maar ook:
Dit klinkt behoorlijk krom. Als ik naar de winkel ga en het boek niet laat inpakken zou ik zonder probleem een korting kunnen krijgen van 5,50 euro.
Het gaat in dit topic om:
De vraag is: Bookaroo: Ja of nee?
Bij het beantwoorden van die vraag komen allerlei gedachtes om de hoek kijken, zoals wat gebeurt er met de 5% die de boekhandel toelegt op de verkoopprijs van een boek indien ze participeren in Bookaroo. Volgens een suggestie van Yrret zou die 5% óók naar de consument kunnen gaan d.m.v. stempelkaartjes - en nee, dat mag niet. Althans wanneer je daarmee spaart voor een boek of boeken. Maar of een boekhandelaar korting mag geven op een boekenbon is misschien iets anders. Best een goede suggestie, maar we moeten even uitzoeken hoe dat precies in elkaar steekt. Volgens deze site kan het: https://www.wissel.nl/collections/boekenbon-korti… De vraag is echter groter dan wat in # 14 geschreven is over stempelkaartjes.

Lid sinds

12 jaar

Rol

 • Gewone gebruiker
16 juli 2019 - 13:02
Het kan ook zijn dat de boekhandel gewoon zit te slapen.Ze zijn zo lui in het ontwikkelen van klantenbinding dat ze ruimte open laten, die door slimme jongens en meisjes, wordt ingenomen. Is het mogelijk een 'eigen schuld, dikke bult' kwestie? Dan is er ook nog het verzamelen van klantgegevens. Bol doet dat maximaal. Wat wil Bookaroo nu precies? Volgens mij doen ze het om het geld en dat is praktische logica. Ik geef ze niet eens ongelijk. Geld toeleggen of zelfs kiet spelen is niet aan de orde op deze schaal. Zijn Toine Donk en Daniël van der Meer, zo VOC-slim dat ze mikken op het zich laten uitkopen door Bol? Zouden ze - als ze succesvol doorgaan - ook zachte/harde wurgcontracten maken. De prijs aanpassen? Up or down? Naar de beurs? De stand is inmiddels 8790 verkochte [zeggen zij] boeken en nog 2 dagen te gaan. Ik geef het toe - dat is niet slecht. Het is waarschijnlijk off-topic om de boekhandel in dit topic te analyseren. De antiquaar is dan misschien de betere boekhandelaar! Ik ken er een aantal die al 20 jaar internet-actief zijn, op de boekenmarkten staan en geen winkel hebben. Sluiten die zich ook aan bij Bookaroo?

Lid sinds

12 jaar

Rol

 • Gewone gebruiker
16 juli 2019 - 13:13
https://schrijvenonline.org/nieuws/bookaroo-nog-2… Ook schrijvenonline houdt Bookaroo in de gaten. In dit artikel;
Opvallend is de terugkerende opmerking dat lezers nadien spijt krijgen dat ze niet zelf bij hun plaatselijke boekhandel zijn langsgegaan.
Spijt krijgen is pindakaas. Neem een beslissing!
En misschien helpt Bookaroo het bestaansrecht van fysieke boekhandels juist nog verder verkleinen: om een plaatselijke boekhandel te steunen hoef je de deur niet meer uit.
Gossie toch!

Lid sinds

6 jaar 6 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
16 juli 2019 - 16:26
@ Elizabeth1995 Onder andere. Maar ook:
Dit klinkt behoorlijk krom. Als ik naar de winkel ga en het boek niet laat inpakken zou ik zonder probleem een korting kunnen krijgen van 5,50 euro.
Het gaat in dit topic om:
De vraag is: Bookaroo: Ja of nee?
Het valt me tegen dat u niet ruiterlijk toegeeft een fout te hebben gemaakt en zelfs nog een opmerking maakt met een wat venijnige ondertoon omdat ik van het topic afweek. Ik denk dat ze niet zo gauw wurgcontracten maken. Ze moeten het van de goodwill van de klant hebben. Na één rel kunnen ze opdoeken. Bol.com is toch net iets sneller en daar kun je kosteloos retourneren. Korting geven op een boekenbon is eveneens verboden, omdat anders de Wet op de vaste boekenprijs heel makkelijk ontweken kan worden. Bol.com biedt dan een boekenbon van vijf euro aan bij besteding van € 20 aan boeken. Als ik de lijst populaire boeken op Bookaroo naast de bestseller top 60 leg, valt inderdaad op dat het vaker de betere literatuur is die op Bookaroo wordt aangeschaft. Dat is niet zo gek, want de kwaliteitskranten en de literaire site tzum.info besteden er veel aandacht aan. De lezer van Lucinda Riley kent het hele Bookaroo misschien niet.

Lid sinds

12 jaar

Rol

 • Gewone gebruiker
16 juli 2019 - 17:47
@ Elizabeth1995 Onder andere. Maar ook:
Dit klinkt behoorlijk krom. Als ik naar de winkel ga en het boek niet laat inpakken zou ik zonder probleem een korting kunnen krijgen van 5,50 euro.
Het gaat in dit topic om:
De vraag is: Bookaroo: Ja of nee?
Het valt me tegen dat u niet ruiterlijk toegeeft een fout te hebben gemaakt en zelfs nog een opmerking maakt met een wat venijnige ondertoon omdat ik van het topic afweek.
Ik vermoed dat dit een reactie is op [en voor] Thérèse. Ze zal bedoelen dat we on-topic moeten proberen te blijven. Ze kent mij als iemand die makkelijk daarin afwijkt. Ik voel geen venijnige toon.
Dat is niet zo gek, want de kwaliteitskranten en de literaire site tzum.info besteden er veel aandacht aan.
Dat klopt. Ik heb inmiddels al wat artikelen op hun site gelezen. Ze tonen een dubbel gevoel - althans dat denk ik. Een groot aantal boekhandelaren die meedoen zijn bepaald niet de minste. Misschien denken zij nog niet eens aan het verlies, [die 5%, porto, envelop, tijd en moeite] maar zien ze het meedoen als een vorm van reclame, een investering waarin het besef van gemakzuchtige klanten een oppeppertje zou kunnen krijgen. Kom naar de winkel als je de boekhandel een warm hart toedraagt.

Lid sinds

12 jaar

Rol

 • Gewone gebruiker
18 juli 2019 - 15:33
https://schrijvenonline.org/nieuws/bookaroo-haalt… Dat is knap. Inzicht in hoe dat mogelijk is geworden krijg ik niet. Hoeft ook niet. De volgende 10.000 in de aankomende 14 dagen? Ben benieuwd.
We willen de aangesloten boekhandels heel graag ontmoeten. Dat zijn er bijna 350, dus een-op-een wordt lastig. Heb jij de gouden tip voor een goede plek hiervoor?
https://www.tzum.info/2019/07/nieuws-bookaroo-haa… Wat denk/dacht je van de Deventer Boekenmarkt op zondag 4 augustus 2019. 850 boekenkramen. 125.000 bezoekers. Waarom gaan 125.000 mensen naar deze boekenmarkt?

Lid sinds

12 jaar 7 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
21 juli 2019 - 16:19
Het wordt weer eens tijd voor een pleidooi voor afschaffing van de Wet op de vaste boekenprijs. Dan zijn initiatieven als dat Bookaroo niet nodig, eenvoudigweg omdat de concurrentie dan spontaner en levendiger wordt. De boekhandels snijden zichzelf in de vingers met hun hebberigheid, dat blijkt wederom.

Lid sinds

14 jaar 11 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
 • Pluslid
 • Moderator
21 juli 2019 - 20:58
Het wordt weer eens tijd voor een pleidooi voor afschaffing van de Wet op de vaste boekenprijs. Dan zijn initiatieven als dat Bookaroo niet nodig, eenvoudigweg omdat de concurrentie dan spontaner en levendiger wordt. De boekhandels snijden zichzelf in de vingers met hun hebberigheid, dat blijkt wederom.
Maar het zijn niet de boekhandels die de boekprijzen bepalen.

Lid sinds

6 jaar 6 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
22 juli 2019 - 7:57
Met de afschaffing van de Wet op de vaste boekenprijs verdwijnen boekhandels juist, omdat bedrijven als bol.com dan ook nog goedkoper zijn. Supermarkten gaan dan de bestsellers ook aanbieden en dat kunnen ze goedkoper doen, omdat ze toch al aanloop hebben. Ze kunnen hoge kortingen eisen. Daarmee verdienen uitgeverijen minder en blijft dus minder geld over het opleiden van nieuw talent, ook als het eerste boek minder succesvol is. Déesse-en-France, ik kan je aanraden om eens praktijkonderzoek te doen. Bezoek een Engelse regio en een Franse. In Londen mag het misschien nog meevallen, maar in steden als Stoke-on-Trent is nauwelijks nog een kwaliteitsboekhandel te vinden.

Lid sinds

13 jaar 8 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
22 juli 2019 - 8:47
En om boekhandels hebberig te noemen en tegelijkertijd bol.com, dat toch ook genoemd wordt in de discussie, niets te verwijten... Dat is stug.

Lid sinds

14 jaar 11 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
 • Pluslid
 • Moderator
22 juli 2019 - 10:57
Wat denk/dacht je van de Deventer Boekenmarkt op zondag 4 augustus 2019. 850 boekenkramen. 125.000 bezoekers.
Dat zijn margeboeken. Handelaren in tweedehandsboeken c.q. antiquarische boeken hebben niet te maken met de Wet op de Vaste Boekenprijs, noch met btw à 9%. Bookaroo biedt nieuwe boeken aan en is er daarom wel aan gebonden. Overigens weten wij niet - tenminste ik niet - wie de 5% voor Bookaroo bekostigt. Het kan best zijn dat de boekhandelaren deze kosten in eerste instantie voor eigen rekening nemen, maar ze op termijn bedingen bij hun inkoop. Of 50-50 onderhandelen. 't Is een nieuw initiatief, daar zal vanuit 'de markt' (producenten, aanbieders en consumenten) nog op langere termijn op gereageerd moeten worden. Tot slot laat een kleine rekensom zien dat die 5% van een gemiddelde boekprijs van € 12,50 x 10.000 verkochte exemplaren helemaal niet zo'n brede basis is om een bedrijf als Bookaroo op te funderen. Dat moet nog wel terdege groeien.