Afbeelding

Bron Unsplash

Bookaroo haalt doel: 10.000 boeken zijn verkocht

De nieuwe webwinkel Bookaroo heeft gisteren in de namiddag het doel behaald om 10.000 boeken te verkopen. Met dat resultaat hebben de initiatiefnemers besloten dat de website blijft bestaan. Bookaroo erkent dat er verbeteringen nodig zijn, en betrekt daar de boekhandelaren bij. Volgens Boekblad heeft Bookaroo de deelnemende boekhandels uitgenodigd om in gesprek te gaan. Het gaat dan zowel om verbeteringen aan de voorkant, dus de verkoop via de site en levering aan de klant door de boekhandel, als aan de achterkant, het contact tussen de boekhandels en Bookaroo.

Bookaroo als bedreiging voor boekhandels

Veel boekhandels zijn enthousiast over Bookaroo. Vanaf de lancering van de site hebben zich namelijk steeds meer boekhandels aangesloten. Inmiddels gebruiken meer dan 350 Nederlandse lokale boekhandels Bookaroo als middel om hun boeken te verkopen aan plaatselijke lezers. Op sociale media laten boekhandelaren echter weten dat de site hen meer kost dan opbrengt. Behalve de 5% marge van de brutoverkoopprijs die de webwinkel vraagt, betalen de boekhandels bij een bestelling boven de €20 geheel zelf de verzending en bezorging. Sommige lokale boekhandels zien Bookaroo als concurrent, vanwege de marge die het bedrijf vraagt en de vaste klanten die nu niet meer langskomen maar bij Bookaroo bestellen. En hoe laat je lezers nog kennismaken met de beleving van een niet-digitale boekhandel, met het rondsnuffelen tussen de boeken? Je kunt ook makkelijker en sneller boeken kopen, en met Bookaroo ook nog je lokale boekhandel financieel steunen.

Bookaroo als hulpmiddel van boekhandels

Een alternatieve visie is dat Bookaroo aan een andere vraag voldoet dan fysieke boekhandels. Waar Bookaroo een breed boekenaanbod heeft en aan de vraag van lezers kan voldoen om boeken thuis te bezorgen, biedt een fysieke boekhandel persoonlijk advies en de mogelijkheid om rond te kijken. Hoewel een lokale boekhandel ook boeken kan verkopen via een eigen webwinkel, verwacht een lezer daar geen uitgebreide keuze aan boeken. Een ander voordeel is dat een lokale boekhandel kan meeprofiteren van de marketing en bekendheid van Bookaroo.

Beeld Unsplash

Bronnen:

Bookaroo; Boekblad.nl; Parool.nl

Uitgeven