Lid sinds

17 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Stijlfouten

7 januari 2008 - 19:56
Wat zijn dat? Ik hoor het her en der op dit forum en wil eigenlijk heel graag weten wat dat nou zijn (ooit zei iemand dat ik die fouten maakte maar die reageerde helaas niet meer daarop, dus ik weet het nog steeds niet).

Lid sinds

18 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker
7 januari 2008 - 20:13
Stijlfouten heb je alle soorten en maten. Je kent misschien het pleonasme, dat is een bekend voorbeeld van een stijlfout. Volgens mij vallen ook dingen als een tangconstructie eronder.

7 januari 2008 - 20:31
Aart, voordat je zo'n vraag stelt, wil je dan a.u.b. even zelf rondneuzen op bv Wikipedia of google? Of in je Nederlandse taalboek van school? (Als ik nu ergens in deze zin het woordje 'eerst' had geplaatst, dan had ik een stijlfout gemaakt. Weet jij, welke? En waaarom dat een fout was? En waar dat 'eerst' had kunnen / zullen staan?)

Lid sinds

17 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
7 januari 2008 - 21:21
Sorry, marriejeanne. Ik zal zo'n vraag niet meer stellen voor ik zelf zocht. Laat dit onderwerp dus maar. (Eerst kan denk ik na a.u.b. een stijlfout want er staat al voordat.) Rietje en Appel ook bedankt.

Lid sinds

17 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
7 januari 2008 - 21:22
Aart, voordat je zo'n vraag stelt, wil je dan a.u.b. eerst even zelf rondneuzen op bv Wikipedia of google?
Dit is een stijlfout, omdat voordat al aangeeft dat je de vraag stelt voordat je rondneust. En ik moet flink nadenken (of googelen, zou ik dit specifieke voorbeeld dan vinden? Ik denk het niet) hoe die stijlfout heet. Ik denk tautologie, omdat je bij tautologie dingen dubbel zegt. Een bekend voorbeeld van tautologie is bepakt en bezakt (maar dat mag je weer wel zeggen omdat het een uitdrukking is).

Lid sinds

18 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid
7 januari 2008 - 21:48
Ik noem dat type stijlfout (voordat + eerst) een 'dubbelop-isme'. ;) Ik vraag me af hoe hij officiëel heet. Ik denk contaminatie. Ander voorbeeld: Ik behoor tot een van de mensen die denkt van alles te weten. :D

Lid sinds

17 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
7 januari 2008 - 21:54
Ik noem dat type stijlfout (voordat + eerst) een 'dubbelop-isme'. Ik vraag me af hoe hij officiëel heet. Ik denk contaminatie.
Nee, contaminatie is dat je delen van twee werkwoorden samenvoegt, zoals optelefoneren. Ik houd het op tautologie (zonder het opgezocht te hebben, ik teer op mijn kennis van de middelbare school).

Lid sinds

16 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
7 januari 2008 - 22:00
Ik heb een en ander opgezocht in Van Dale: tau·to·lo·gie (dev; tautologieën) 1 het herhalen van eenzelfde denkbeeld met een andere uitdrukking con·ta·mi·na·tie (dev; contaminaties) 1 verkeerde combinatie van verschillende uitdrukkingen ple·o·nas·me (het; pleonasmen) 1 uitdrukking waarin eenzelfde begrip dubbel is uitgedrukt, bv. in ‘oude grijsaard’ tang·con·struc·tie (dev) 1 constructie in de vorm van een tang 2 constructie waarbij het object of een bepaling als het ware ingeklemd wordt tussen elementen in een zin die bij elkaar horen Volgens mij valt het voorbeeld van marriejeanne onder tautologie.

Lid sinds

18 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid
7 januari 2008 - 22:24
Trenke, de contaminatie is het verkeerd samenvoegen van van alles en nog wat, niet alleen werkwoorden. 'Verexcuseren' is er een in dezelfde categorie als 'optelefoneren'. (verkeerd samengevoegde werkwoorden: 'verontschuldigen' en 'excuseren'.) 'Slapende honden bijten niet'. (verkeerd samengevoegde spreekwoorden: 'Blaffende honden bijten niet.' en 'Je moet geen slapende honden wakker maken.') 'Ik behoor tot een van de weinigen die' (verkeerd samengevoegde zinsdelen: 'Ik behoor tot de weinigen die' of 'Ik ben een van de') enzovoort. Het voorbeeld van rietje - 'witte sneeuw' - is een pleonasme. Het bijvoeglijk naamwoord geeft een eigenschap aan die sowieso al in het zelfstandig naamwoord zit. voorbeelden: oude grijsaard, natte regen, klein detail Ik denk nu ook dat het voorbeeld van marriejeanne een tautologie is (twee keer exact hetzelfde begrip noemen). Ik heb geleerd dat de tautologie een stijl[u]figuur[/u] is, vaak gebruikt in de spreektaal, maar ook in de poëzie. voorbeelden: geheel en al/ over en uit/enkel en alleen Maar niet een stijlfout. Ik ben dus niet gewend om bij een fout te denken aan de tautologie, terwijl een contaminatie altijd fout is. Snappie?

Lid sinds

18 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker
7 januari 2008 - 22:58
Een vraagje: Ik vind het interesant om dit allemaal te lezen en van te leren, ik vraag mij echter af: Is iedereen op dit forum en die schrijft hier allemaal bekend mee? Ik wist wel ongeveer wat er met een stijlfout bedoeld wordt maar voor dat spiegel enig uitleg gaf wist ik niet wat alles betekende dus vroeg mij af ben ik de enige? Voel mij nu wel een beetje dom. :o (De laatste zin komt mij bekend voor :) )

Lid sinds

17 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
7 januari 2008 - 23:07
Ik heb het met Nederlands geleerd en ik weet ook wel wanneer iets fout is, maar de namen die erbij horen ben ik meestal even kwijt ;)

8 januari 2008 - 0:22
Jeanet, ik ben die begrippen vergeten, voorzover ik ze ooit gekend heb. Maak je geen zorgen. De meeste fouten hoor of zie je wel zonder ze te benoemen. Wat is er fout in de volgende zin, en hoe heet die fout? : 'Op de pool zag het zwart van de ijsberen.'

Lid sinds

18 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid
8 januari 2008 - 0:46
Jeanet, hier zit ik achter mijn pc, ik kan niet anders. :) Ik ben ermee doodgegooid op school door mijn leraar Nederlands. Overigens vond ik het prachtig en heerlijk om al die kennis ingegoten te krijgen. Dus doodgooien was het voor mij helemaal niet! Eerder: Vertel me meer! Meer! Meer! Meer! :nod: Nadien heb ik Nederlands gestudeerd en Nederlandse les gegeven. Dus tja... Waarom nu je dom voelen? :) Als ik zeg dat ik een digibeet ben, dan voel ik me niet dom, ik constateer eenvoudig dat ik van computers niet al te veel begrijp. That's it. En so what? Niet iedereen kan van alles verstand hebben. Sommige dingen weet je. Ben je dan een slimmerik? Welnee. En andere dingen weet je weer niet. Ben je dan dom? Welnee bis. Dat is het mooie van al die mensen op de wereld. Je kunt elkaar dingen vragen. ;)

Lid sinds

18 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker
8 januari 2008 - 6:45
Ik kan me niet herinneren dat ik met Nederlands dat heb gehad. Ik op de L.H.N.O. gezeten. En over dat dom voelen dat was eigenlijk een beetje als grapje bedoeld omdat ik hier dus woorden las waar bij mij heel veel vraagtekentjes op kwam. Mara, Jij gebruikt die termen juist om nadruk te geven. Dat vind ik juist leerzaam vandaar dat ik dit ook allemaal las. Want zo leer ik natuurlijk ook weer wat en vandaar ook mijn reactie, vroeg mij dus af of jullie allemaal over dit onderwerp op de hoogte zijn en dat het dus ook op de middelbare school werd behandeld wist ik niet. Mijn middelbare schooltijd was ongeveer begonnen in 1978 misschien samen met mijn opleiding is dat de reden waarom ik het niet heb geleerd.

Lid sinds

18 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
8 januari 2008 - 8:17
Er staat veel hierover in de schrijfwijzer van Renkema. Laatst heb ik me hier doorheen gewerkt. De voorbeelden zijn helder en de uitleg goed. Of er ook echt iets van blijft hangen is de vraag.

Lid sinds

17 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
8 januari 2008 - 10:01
Ros, Op de pool zag het zwart van de ijsberen nadat de olietanker Riga II schipbreuk had geleden en er tonnen olie in het water terecht waren gekomen.

Lid sinds

19 jaar 10 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
8 januari 2008 - 11:45
Nee, die tonnen olie waren op de ijsberen terecht gekomen. Het zag niet zwart van de olie, maar van de beren. Veel schrijven, Jeanet, en commentaar vragen, dan leer je het meest. En veel lezen, ook de commentaren op ZZ. Dan gaat er een wereld voor je open. En inderdaad op het L.H.N.O wordt er maar zeer beperkt aandacht geschonken aan correct Nederlands. Ze denken daar dat die leerlingen toch niet iets gaan doen waar taal heel belangrijk bij is.

Lid sinds

18 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
8 januari 2008 - 13:31
Witte sneeuw is geen zuiver pleonasme, want sneeuw is niet per definitie wit. Wanneer er woestijnzand in zit is het bijvoorbeeld rood. En ga er maar eens op plassen ;) dan heb je gele sneeuw. Natte sneeuw is ook niet wit, eerder grijs. Wit voegt daadwerkelijk iets toe aan de sneeuw.

Lid sinds

18 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid
8 januari 2008 - 15:13
@ Jeanet, Op het L.H.N.O. is er inderdaad geen aandacht voor dit soort dingen. Taal wordt daar sowieso beperkt onderwezen. De literaire kant ervan is trouwens ook op de andere schooltypen ingeperkt. Er is meer aandacht voor vaardigheden als brieven schrijven, presentaties houden... Hoewel die trend wel later is ingezet dan 1978. Jammer, vind ik, maar waar. Ik heb in 1975 mijn eindexamen gedaan op een ouderwets, degelijk gemeentelijk gymnasium. Bij ons werd er heel veel gedaan aan dat soort dingen. Dus ja... er kan veel verschillen wat je meekrijgt van een school. Des te leuker dat je wel voor taal gaat en hier veel opsteekt! :) :thumbsup: Prima dat jij je niet dom opstelt. Maar er zijn bosjes mensen die er wel last van hebben. Jammer! Onnodig! Ik ben er trouwens ook voor om die termen gewoon te gebruiken. Onzin om het niet te doen. @ trannel Dat vind ik nou ook! :lol: Maar de taalgeleerden denken er anders over. Weten zij veel? Zeker nog nooit in de sneeuw geplast. :lol:

Lid sinds

17 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
8 januari 2008 - 17:12
Eerlijk gezegd kende ik het woord tautologie nog niet. Contaminatie en pleonasme wel, dat heb ik wel gehad, alleen ik wist niet meer precies wat wat was.. Maar zo leer ik weer wat ;)

Lid sinds

18 jaar 11 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid
9 januari 2008 - 21:23
Ik ben trouwens sinds gisteren van mening veranderd over 'witte sneeuw'. Onder het koken stond ik erover na te denken... (kun je nagaan!) en kwam tot deze conclusie: Het is een pleonasme. Sneeuw is wit. Punt uit. Het is wat ermee gebeurt, wat er voor zorgt of het rood, geel, zwart of groen van kleur is. Maar sneeuw (elk kristalletje dat uit de hemel komt vallen...) is wit. :p })

Lid sinds

17 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
9 januari 2008 - 21:34
Wit is de default voor sneeuw, pas als je het iets anders wordt, moet je het gaan benoemen ;)

Lid sinds

18 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
13 januari 2008 - 14:35
Van het KNMI: http://www.knmi.nl/VinkCMS/explained_subject_deta… In tegenstelling tot ijs heeft sneeuw een witte kleur. Dat komt omdat sneeuw een veel minder dichte samenstelling heeft dan ijs. Sneeuw bevat lucht waardoor het licht weerkaatst wordt. Bij sneeuw is de weerkaatsing van licht voor alle kleuren gelijk en dat verklaart de witte kleur. Sneeuw kan soms echter ook een heel andere kleur hebben. Zo lijkt de sneeuw tegen de achtergrond van een donkere lucht een grijze kleur te hebben. Standaardsneeuw is dus wel wit, maar niet per definitie. :) Die prut hier in Nederland is trouwens zelden wit.

Lid sinds

17 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
21 januari 2008 - 18:11
Vandaag hoorde ik: "Persoonlijk vind ik dat blahblahdieblah." 'Ik' lijkt me toch al heel persoonlijk. Is dit dan een pleonasme, of tautologie, of ...? :)

Lid sinds

17 jaar 9 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
21 januari 2008 - 18:26
Ah, aan de "namens mij ook..." kan ik me ook zo ergeren. Uit naam van jezelf, goh, wat een verrassing... ;)

Lid sinds

17 jaar

Rol

  • Gewone gebruiker
21 januari 2008 - 18:40
'Ik' lijkt me toch al heel persoonlijk.
Het is inderdaad wel wat dubbelop, Marcella, maar ik kan me voorstellen dat een politicus dit bijvoorbeeld zegt als het standpunt van zijn partij zus of zo is en hij persoonlijk vindt dat...