Afbeelding

Bron Pixabay

Crowdfunding = Marketing voor je boek

“Hoecrowdfunding boek uitgevenzo?” hoor ik u zichzelf bijna hardop afvragen. “Crowdfunding is er toch voor om mijn boekproject gefinancierd te krijgen?” Zeker, dat is waar. Echter, zoals in de eerste blog van deze reeks naar voren kwam, zijn er meer financieringsvormen dan crowdfunding, maar die hebben alle een ding gemeen: ze ontberen het bijna logische gevolg van crowdfunding, namelijk naamsbekendheid voor je boek.

Voorverkoop

Of je nu de bankemployee, je rijke oom of je spaarvarken lief aankijkt, al deze manieren om aan geld te komen zijn eenzijdig. Er is één persoon die (of varken dat) jouw het totale bedrag geeft, dus vooraf weet er slechts één van jouw plannen om je boek tot een succesnummer te maken.
Crowdfunding daarentegen zorgt ervoor, zonder dat het boek het levenslicht nog heeft gezien, dat heel veel mensen er al van afweten. Als je dan ook nog eens een crowdfundingplatform hebt gekozen dat een tegenprestatie verlangt, dan heb je vooraf je boek al een flink aantal keren verkocht. En dan moet het nog gedrukt worden.

Verhalen vertellen

Bovenstaande betekent dat je crowdfunding niet moet benaderen als een financieringsproject, maar als een marketingproject. Dat vereist een andere invalshoek, vooral als je teksten, foto’s en/of filmpjes moet maken.
Financiering loskrijgen betekent een gedegen onderbouwing maken met een goede inhoudelijke toelichting en een afweging tussen kansen en risico’s. De projecten die op deze manier zijn vormgegeven, hebben vaak lange, ietwat saaie verhalen en dito filmpjes. Het spreekt niet en je vraagt je af waarom je het boek zou willen hebben.
Een marketingbenadering betekent dat je focust op heel andere zaken. Waarom is die thriller zo leuk of spannend om te lezen? Wat is het verhaal achter de recepten in het receptenboek? Wie is de schrijver en waarom moest hij of zij dit boek per se uitbrengen?
Kortom, je vertelt een verhaal en in marketing werken verhalen heel goed. Laten wij schrijvers nou toevallig ook heel goed zijn in verhalen vertellen. Gooi alle schroom van je af, vertel het echte verhaal over/achter je boek en laat het idee dat je aan je vooraf vastgestelde doelbedrag moet komen, helemaal los.

Waarom?

Nog een klein oefeningetje voor jezelf om helemaal tot de kern te komen van jouw verhaal. Begin met de vraag: Waarom heb ik dit boek geschreven? Daar kun je natuurlijk perfect antwoord op geven. Stel jezelf op basis van het antwoord wederom een waarom-vraag. Daardoor kom je een laagje dieper. Doe dat vijf keer achter elkaar en je zult zien dat je tot aan je drijfveren kan vertellen waarom jouw boek er moest komen. Als dat geen goed verhaal oplevert…

Lees ook:

Wat is crowdfunding en wanneer gebruik je het voor je boek?
4 belangrijke dingen om op te letten bij crowdfunding
Crowdfunding: hagel of strategie
Crowdfunding: het afronden van een succesvolle actie

Over de auteur

Marcel Heunks (1971) schrijft kinderboeken en geeft zijn boeken uit in eigen beheer. Om de drukkosten van zijn eerste boek, Justin en de boom van oorsprong, te financieren maakte hij succesvol gebruik van crowdfunding. Deel 2 in de Justin-reeks, Justin en de boekbewaarder, komt 1 november a.s. uit. Meer weten? Kijk eens op www.marcelheunks.com.

Comments

Lid sinds

15 jaar 1 maand

Rol

  • Gewone gebruiker
Veel gehad aan deze artikelen over Crowdfunding en de persoonlijke tips van Marcel. (Dank Marcel!) Het kwam precies op tijd. En - as we type - nu aan het wachten op een akkoord van het Crowdfundings platform voor mijn eerste Kinderboek... spannend! :ontopic: